Paula Pairó
,
17/01/2019
Entorn

Un altar de sacrificis a l’Empordà

Es tracta d’una pedra amb gravats i una cassoleta molt misteriosa que data del neolític

Foto: 

CEDIDA
Situada a la sureda d'en Massot, la Pedra dels Sacrificis és un espai místic per conèixer.
L'Empordà és una terra amb activitat des de temps immemorials. Si bé podem dir que els grecs van arribar a la península a través d’Emporion i Rhode, anteriorment en l'època del neolític també van assentar-s'hi i construir-hi els seus enclavaments. Els més típics i que han perdurat més en el temps són els monuments megalítics, i entre ells els dolmens, d'ús funerari. Entre la serra de Rodes i la de l'Albera n'hi ha més d’un centenar i a Roses, hi ha el més gran de Catalunya: la Creu d’en Corbella, que data del 3.000-2.700 aC.

En el cas particular que ens ocupa, no parlarem de dolmens o menhirs, o si més no, no concretament. Al municipi de Capmany, situat al costat de la frontera francesa, hi ha un dels exemples de monuments del neolític més curioses i que susciten més misteri. Es tracta de la Roca dels Sacrificis, o també anomenada Pedra dels Sacrificis o Pedra Oscil·lant, situada concretament a la sureda d'en Massot.

Es tracta doncs, d'una gran pedra granítica de 3,80 metres d'ample de forma ametllada. Aquesta, que data entre el 3.300 i el 2.700 aC, té una cassoleta a la part superior de la qual surten reguerons. Si bé no hi ha ningú que hagués estat present en aquella època i en deixés un testimoni escrit, es creu que aquests reguerons devien servir per vessar líquids d'altabaix de la pedra. I qui sap, potser líquids per a fer rituals.

Al voltant d'aquesta pedra doncs, i per afegir-hi més misteri, s'han trobat gravats antropomorfs, cruciformes simples, creus potençades, cercles serpentiformes, rectilinis, angles i trenta-quatre cassoletes.

Així, si no sabem amb contundència si aquesta mena d'altar dels sacrificis era utilitzat durant els rituals, si que s'ha pogut testificar els nombrosos paradòlmens, hipogeus i menhirs de la zona, aquests últims habitualment localitzats en grups megalítics.

També és troben relativament a prop de dues cistes megalítiques: la primera la del mateix poble on es troba ubicada la pedra, Capmany, i la segona la de Buera Tuna, a més a més de trobar-se en terres on abunden els sepulcres d'aquella època.

Si us trobeu en el poble de Capmany, heu de saber que hi ha una ruta circular per visitar fins a quatre monuments megalítics, entre els que es troben la Roca dels Sacrificis, així com la Barraca del Lladre, el Menhir del Quer Afumat i el Dolmen del Quer Afumat.

També et pot interessar