Foto: 

CEDIDA
Situada a la sureda d'en Massot, la Pedra dels Sacrificis és un espai místic per conèixer.

Un altar de sacrificis a l’Empordà

Es tracta d’una pedra amb gravats i una cassoleta molt misteriosa que data del neolític
Paula Pairó
,
17/01/2019
Entorn
L'Empordà és una terra amb activitat des de temps immemorials. Si bé podem dir que els grecs van arribar a la península a través d’Emporion i Rhode, anteriorment en l'època del neolític també van assentar-s'hi i construir-hi els seus enclavaments. Els més típics i que han perdurat més en el temps són els monuments megalítics, i entre ells els dolmens, d'ús funerari. Entre la serra de Rodes i la de l'Albera n'hi ha més d’un centenar i a Roses, hi ha el més gran de Catalunya: la Creu d’en Corbella, que data del 3.000-2.700 aC.

En el cas particular que ens ocupa, no parlarem de dolmens o menhirs, o si més no, no concretament. Al municipi de Capmany, situat al costat de la frontera francesa, hi ha un dels exemples de monuments del neolític més curioses i que susciten més misteri. Es tracta de la Roca dels Sacrificis, o també anomenada Pedra dels Sacrificis o Pedra Oscil·lant, situada concretament a la sureda d'en Massot.

Es tracta doncs, d'una gran pedra granítica de 3,80 metres d'ample de forma ametllada. Aquesta, que data entre el 3.300 i el 2.700 aC, té una cassoleta a la part superior de la qual surten reguerons. Si bé no hi ha ningú que hagués estat present en aquella època i en deixés un testimoni escrit, es creu que aquests reguerons devien servir per vessar líquids d'altabaix de la pedra. I qui sap, potser líquids per a fer rituals.

Al voltant d'aquesta pedra doncs, i per afegir-hi més misteri, s'han trobat gravats antropomorfs, cruciformes simples, creus potençades, cercles serpentiformes, rectilinis, angles i trenta-quatre cassoletes.

Així, si no sabem amb contundència si aquesta mena d'altar dels sacrificis era utilitzat durant els rituals, si que s'ha pogut testificar els nombrosos paradòlmens, hipogeus i menhirs de la zona, aquests últims habitualment localitzats en grups megalítics.

També és troben relativament a prop de dues cistes megalítiques: la primera la del mateix poble on es troba ubicada la pedra, Capmany, i la segona la de Buera Tuna, a més a més de trobar-se en terres on abunden els sepulcres d'aquella època.

Si us trobeu en el poble de Capmany, heu de saber que hi ha una ruta circular per visitar fins a quatre monuments megalítics, entre els que es troben la Roca dels Sacrificis, així com la Barraca del Lladre, el Menhir del Quer Afumat i el Dolmen del Quer Afumat.

A

També et pot interessar