Jump to navigation
En el cas particular que ens ocupa, no parlarem de dolmens o menhirs, o si més no, no concretament. Al municipi de Capmany, situat al costat de la frontera francesa, hi ha un dels exemples de monuments del neolític més curioses i que susciten més misteri. Es tracta de la Roca dels Sacrificis, o també anomenada Pedra dels Sacrificis o Pedra Oscil·lant, situada concretament a la sureda d'en Massot.
Es tracta doncs, d'una gran pedra granítica de 3,80 metres d'ample de forma ametllada. Aquesta, que data entre el 3.300 i el 2.700 aC, té una cassoleta a la part superior de la qual surten reguerons. Si bé no hi ha ningú que hagués estat present en aquella època i en deixés un testimoni escrit, es creu que aquests reguerons devien servir per vessar líquids d'altabaix de la pedra. I qui sap, potser líquids per a fer rituals.
Al voltant d'aquesta pedra doncs, i per afegir-hi més misteri, s'han trobat gravats antropomorfs, cruciformes simples, creus potençades, cercles serpentiformes, rectilinis, angles i trenta-quatre cassoletes.
Així, si no sabem amb contundència si aquesta mena d'altar dels sacrificis era utilitzat durant els rituals, si que s'ha pogut testificar els nombrosos paradòlmens, hipogeus i menhirs de la zona, aquests últims habitualment localitzats en grups megalítics.
També és troben relativament a prop de dues cistes megalítiques: la primera la del mateix poble on es troba ubicada la pedra, Capmany, i la segona la de Buera Tuna, a més a més de trobar-se en terres on abunden els sepulcres d'aquella època.
Si us trobeu en el poble de Capmany, heu de saber que hi ha una ruta circular per visitar fins a quatre monuments megalítics, entre els que es troben la Roca dels Sacrificis, així com la Barraca del Lladre, el Menhir del Quer Afumat i el Dolmen del Quer Afumat.