Rutes Torroella de Montgrí

Foto: 

Cedida

Les 10 millors rutes a peu o en bici per l'Empordà

El Parc Natural Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ens endinsa en els preciosos paisatges que se situen a cavall del Baix i l’Alt Empordà
Surtdecasa
,
17/05/2022
Entorn
El Parc Natural Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter està situat a cavall del Baix i l’Alt Empordà. El paisatge de la zona és ideal per fer rutes a peu i en bici ja que comprèn la morfologia de la costa del Montgrí, d’una bellesa paisatgística excepcional, amb els seus altívols penya-segats, caps, cales, golfets, illots i coves marines. De fet hi trobeu paisatges molt diferents, alguns més muntanyosos, passant per la plana de l'Empordanet; els aiguamolls que formen el riu Ter al seu curs més baix, i, finalment, les illes Medes, de gran presència visual. Us hem destacat algunes de les rutes més interessants que podeu fer a peu o en bici i que recullen la diversitat de l'entorn. Si voleu més informació i consultar les geolocalitzacions, podeu fer-ho en l'enllaç que apareix a sota de l'article. Cal dir també que totes aquestes rutes es poden complementar amb activitats aquàtiques, com el submarinisme o el caiac!

1. Platja de Pals, Gola de Ter i arrossars
Es tracta d’una ruta familiar, completament plana i ideal per fer en bicicleta. Passejarem entre camps de vinya i arrossars, resseguirem recs a tocar del Daró Vell entre camps de conreu, veurem pollancredes perfectes i resseguirem el curs del Ter fins a la Gola. En el tram final de la ruta ens aturarem a les diferents basses a observar gran varietat d’aus i alguns amfibis, alguns amb perill d’extinció com la tortuga d’estanys. Si teniu l’oportunitat de fer la ruta en l’època què els arrossars estan inundats, l’experiència pot ser inoblidable.
> Més informació

2. Els conreus, el vell Ter i les torres de defensa
Aquesta ruta plana per fer en bicicleta, transcorre majoritàriament entre camps de conreu de fruiters, cereals i arrossars. La ruta ens portarà fins a la desembocadura del riu Ter primer, i en direcció a l’antic curs del riu Ter després, lloc privilegiat a on ens podrem aturar per observar aus des d’un preciós mirador. Deixarem el mirador per dirigir-nos cap a la platja de l’Estartit a on tindrem les Illes Medes ben bé a tocar. Ja de tornada cap a Torroella de Montgrí, podrem admirar alguns masos fortificats com el de Torre Begura, testimoni d’un passat a on els perills invasors eren patents.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Les Maures
Aquesta ruta curta però intensa ens donarà a conèixer l'entorn muntanyenc més pròxim a l’Estartit. Els trams d'inclinació pronunciada ens seran recompensats amb unes vistes immillorables a les illes Medes, l'Estartit i gran part del Baix i l'Alt Empordà. Coronarem la Roca Maura, visitarem i coneixerem la història de la Torre Moratxa i, de tornada a l'Estartit, aprendrem alguna cosa sobre les espècies de fauna que hi viuen.
> Més informació

4. La ruta del vent
Aquest itinerari permet veure el vell entramat agrícola de l’interior del massís del Montgrí. Entre pinedes i garrigues, passarem per antics aixarts, és a dir, segons la parla local, els murets de pedra amuntegades com a resultat d’artigar i de despedregar un terreny boscós per fer-ne espais aptes per al conreu, el que en altres bandes del país es coneix com a clapers. Per extensió, en aquesta zona de l’Empordà, un aixart és el total de l’espai agrícola delimitat per aquest tipus de murs. També podrem veure una dolina, els cisternons, barraques de pedra seca, un pou i antics forns de calç.
> Més informació

5. Ruta a Cala Montgó
Ruta lineal que uneix el passeig marítim de l’Estartit amb Cala Montgó. La ruta transcorre per dos ambients ben diferenciats, per una banda caminarem entre garrigars i joves boscos de pi blanc, i per altra banda, com a colofó final i per amanir la jornada, caminarem a tocar dimpresionants penya segats amb vistes al Cap de Creus, a prop de Cala Montgó. Els temps i distàncies són només d’anada. Si penseu tornar pel mateix camí, penseu en el doble de temps i distància. Recomanem deixar un segon cotxe a l’altra banda de la ruta o tenir previst un transport fins al punt d’inici.
> Més informació

 


6. Masos fortificats, platges d'Empúries i Cap de Creus
D’aquesta ruta familiar dins del municipi de l’Escala destaquem; el Molí de l’Escala, els masos fortificats a la zona de les Corts (Mas Feliu i Mas Torreportes), les vistes a la plana de l’Empordà, les platges d’Empúries a on caminarem entre dunes i boscos de pins, les vistes al Cap de Creus i al massís del Canigó, i el curs del rec del Molí que desemboca al mar.
> Més informació

7. Patrimoni etnològic a la vall de Sta Caterina
Aquesta ruta ens endinsa al Massís del Montgrí a través de la Vall de Santa Caterina i ens descobreix el seu patrimoni natural i arquitectònic. Enmig d’una vegetació mediterrània, podrem observar nombroses construccions de pedra seca, testimonis d’un aprofitament dels recursos naturals del Massís del Montgrí en el passat. També podrem visitar l’ermita de Santa Caterina i gaudir de les àmplies vistes que ens ofereix el Puig de Carroig.
> Més informació

8. La ruta al Castell del Montgrí
La ruta al Castell del Montgrí dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ens aproparà al Montgrí més conegut, a on descobrirem llocs de gran interès històric, arqueològic i natural, sense oblidar la impressionant panoràmica de 360º amb vistes al Pirineu i gran part de l’Alt i Baix Empordà.
> Més informació

 

Foto: Roger Salanova
9. El romànic, l’Empordanet i el Pirineu
Primera de les dues etapes per recórrer l’entorn del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter. Segurament estem a davant d’una de les propostes cicloturístiques més interessants per recórrer els pobles romànics del Baix Empordà i l’entorn immediat del massís del Montgrí. Pobles amb encant, camps de conreu infinits a la plana de l’Empordà, el Pirineu com a teló de fons i el litoral de l’Escala com a punt culminant, són els atractius immillorables d’aquesta gran proposta.
> Més informació

10. Abraçant el massís del Montgrí
Us animem a fer aquesta ruta en BTT pel Parc Natural gaudirem de grans paisatges d'interès natural i paratges únics de les nostres terres. És llarga però molt gratificant. Pedalada rere pedalada tot creuant pobles a resguard de l'imponent massís empordanès, gaudirem de la plenitud dels arrossars i albirarem ocells de tota mena a l'antic estany de Bellcaire. Desde l'Estartit sentirem la remor del mar mentre circulem acompanyats de les Illes Medes fins a arribar on mor el riu Ter.
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar