Foto: 

Cedida

En bicicleta per l’Empordà més medieval

Us proposem un cicloitinerari per descobrir Pals, Peratallada, Palau-Sator i Fontclara
Arnau Margenet
,
02/03/2020
Entorn
L’Empordà és terra amb una llarga tradició medieval. Alguns dels pobles de la comarca, sobretot del Baix, conserven edificacions amb més d’un mil·lenni d’antiguitat sense que pràcticament hagin patit les inclemències pròpies del pas del temps. Fortificacions, cases de pedra, carrerons empedrats, muralles amb talaies de vigilància i merlets, tombes, safarejos… Un patrimoni únic que avui esdevé un dels tresors més preuats de l’Empordà. Descobrim part d’aquest patrimoni a través de quatre pobles del Baix Empordà, i ho fem a sobre d’una bici.


Pals - Peratallada

El punt de partida és Pals, la vila medieval més importància pel que fa a densitat de població i prestigi del recorregut. Però abans de començar a pedalar, no podem perdre l’oportunitat de passejar pel centre de la vila. Un conjunt monumental format per carrers empedrats que pugen i baixen, l’emblemàtica muralla de la qual en queden fragments intactes o la Torre de les Hores, una talaia circular que domina la vila que fou part d’un castell derruït el segle XV i que actualment fa de campanar. Després d’aquest passeig iniciàtic, obrim la cicloruta des del restaurant Ca la Pruna cap a Sant Feliu de Boada. L’itinerari es realitza a través de camins forestals i algun tram de carretera sortint de Pals i arribant a Peratallada, però no presenta cap dificultat i el desnivell és mínim. Un cop passat Sant Feliu de Boada, la ruta segueix per camins entre camps de conreu i alzinars fins arribar a un breu tram de carretera que desemboca a Peratallada.



Peratallada - Palau-Sator

En aquest punt de la ruta ja portem 10km, moment ideal per fer una parada, hidratar-se i gaudir de la joia de la corona medieval empordanesa. Peratallada és una vila medieval que administrativament pertany a la vila de Forallac i que fascina a tothom que la visita. Als voltants del segle XIII, Peratallada era un important nucli poblacional amb un gran castell on hi habitaven alguns dels nobles més influents de l’època. La conservació admirable dels seus edificis i carrers, amb les balconades florides i l’esperit medieval que s’hi respira, o el Castell de Sant Esteve, l’han convertit en un dels punts imperdibles per a qualsevol persona que visiti l’Empordà. Emprenem el camí, cap a la carretera GI-651. A l’entrada del poble hi trobem una cruïlla, i a l’altra banda de la carretera, una senyal d’itinerari verd ens indica el camí cap a Palau-Sator. No té pèrdua.

  • imatge de control 1per1



Palau-Sator - Fontclara

Tres quilòmetres separen la vila de Peratallada de la que podríem considerar la seva germana petita, Palau-Sator, un petit nucli medieval d’origen romà i de gran valor monumental. Els seus carrerons estrets, el safareig medieval i el Castell de Palau-Sator (que data entre el segle X i XX) o la Porta de les Hores són alguns dels espais que val la pena visitar d’aquesta petita vila medieval que encara sembla bategar al ritme d’un temps pretèrit. Si ens ve de gust parar a dinar, el poble compta amb una bona oferta de restaurants on degustar la cuina tradicional empordanesa. Si decidim fer via, a poc més d’1km es troba el nostre següent objectiu: Fontclara.



Fontclara - Pals

Veïnat de Palau-Sator, Fontclara és un petit oasis de pau i tranquilitat. El silenci és la banda sonora d’aquesta raconada on hi trobem un antic monestir de principis del primer mil·lenni. A l’interior de l’església, descobrim un tresor desconegut per a molts: un conjunt de pintures datades del segle XIII. Des de Fontclara, enllacem de nou amb Sant Feliu de Boada on tornarem pel mateix que havíem agafat des de Pals. Un total de 20 quilòmetres per redescobrir aquest conjunt de pobles medievals, que paradoxalment sovint és més admirat pels forans que pels propis empordanesos. Per acabar, què millor que posar fi a la cicloruta amb una entaulada? A Pals trobarem uns quants restaurants on provar el producte estrella de la zona: l’arròs de Pals.

A

També et pot interessar