Jump to navigation
Boadella lamentava que el fet que sigui un municipi per la independència genera problemes al seu propi poble: “no puc expressar les meves idees públicament”. El dramaturg ha etzibat un “sóc tan català com ells, i segurament encara tinc més mèrits”. Sense anar més lluny, Boadella declara que “l’aigua que bebem al poble és gràcies a les gestions meves i de la meva dona, tenim aigua potable: quan vam arribar, estava contaminada”.
Si per la seva banda, el director declara que els atacs patits li recorden “una metodologia apresa els anys 30 a Alemanya i el nacionalisme està molt a la vora del feixisme”, ja fa temps que els habitants de Jafre estan en peu de guerra i que el matrimoni espanyolista representa una molèstia per la vida al poble. Als 400 habitants de Jafre els ha començat a pujar la mosca al nas. Per més inri, segons diuen, la família Boadella pràcticament ni hi viuen.
Primer va ser l'aferrissada lluita de la dona del dramaturg, Dolors Caminal per evitar que l'estelada onegés al campanar del poble. A principis de març i van ser tres xiprers que van ser estat talats i llançats a la propietat de Boadella amb el missatge: "No podem impedir que visquis aquí, però l'espai públic és nostre. Aquí van els teus arbres".
El xoc de trens cada cop és més inevitable. Cal tenir en compte que més del 85% dels vots de les eleccions plebiscitàries del passat 27S van anar a JxSí i la CUP. És a dir: només 1 de cada 10 habitants del poble no són independentistes. Ciudadanos, partit fundat per, entre d’altres, Albert Boadella, només va treure 11 irrisoris vots.
Tot i el tarannà independentista municipal, segons veïns de Jafre, el problema és que Boadella ha volgut imposar la seva llei al petit poblet gironí. Per això mateix, va acabar passant: uns desconeguts van talar tres xiprers que Boadella havia plantat fora de la seva finca privada, en un espai comú. Els malaguanyats arbres van ser llençats dins del recinte privat del dramaturg acompanyats d'un text ben explícit: "No podem impedir que visquis aquí, però l'espai públic és nostre. Aquí van els teus arbres".
Per acabar-ho d'adobar, segons veïns jafrencs i la mateixa Alcaldessa, Boadella no denuncia aquests actes. Només els escampa amb victimisme a mitjans espanyols, denunciant la 'hispanofòbia' que pateix a Catalunya. Cal tenir en compte que el desperfecte pot haver-lo fet algun foraster i no té perquè haver estat obra de cap jafrenc. Alguns veïns consultats no comprenen perquè el dramaturg no ho va denunciar mai a la policia.
La llavor del conflicte va ser una estelada ubicada dalt del campanar de Jafre. Va ser a partir d’aquí quan la dona del dramaturg, Dolors Caminal va començar una veritable croada contra la bandera que ja va alçar en peu de guerra al poble. Caminal va parlar amb clergues per evitar que l'estelada onegés al campanar del poble. El fet que les seves peticions no fossin ateses van fer que la dona escrivís la Conferència Episcopal Espanyola, al Bisbe de Girona i fins i tot va planejar dur el cas al Vaticà.
Tanmateix, cal tenir en compte que Albert Boadella va fer palesa la seva oposició a la cadena humana de l’11-S del 2013 fotografiant-se amb una estelada amb un forat just a l'estrella per on hi ensenyava el seu cul. Hi ha qui encara no entén perquè Boadella va decidir abraçar l’espanyolisme, quan sempre havia lluitat contra la censura a Catalunya de la mà de Els Joglars.
Sigui com sigui, la picabaralla entre Boadella i els veïns de Jafre encara té corda per estona...