Jordi Blesa
,
10/12/2015
Família

L'Empordà, terra de pessebres

Pastors, soldats romans, Reis Mags, patges, àngels i caganers es citen als pessebres vivents de l'Empordà

Foto: 

cedida
Escena del Pessebre Vivent de Bàscara
Encara queden dues setmanes pel dia de Nadal, però com sempre, l'ambient nadalenc ja es respira des de principis de desembre. Els carrers i les places s'omplen de mercats i fires de nadal on podem trobar figuretes pel pessebre, decoracions de tota mena, articles d'artesania per regalar i tions que ja hauríem de començar a alimentar. Amb el Nadal arriben un bon grapat de tradicions: des d'aquelles que duem a terme en la intimitat familiar, fins a les tradicions popular, com les quines, les festes infantils on fer cagar el tió, les festes de cap d'any o les cavalcades de reis. A l'Empordà totes aquestes tradicions encara tenen molta força. Entre totes elles, aquest any volem tornar a destacar els pessebres vivents!
Aquesta tradició està ben arrelada al nostre territori. Cada any centenars de persones es mobilitzen per recrear el naixement de Jesús de Natzaret i les diverses escenes bíbliques. Segurament, moltes d'aquestes persones no són creients, com tampoc ho són un percentatge molt elevat dels milers de visitants que acullen. La tradició i la identitat cultural predomina per sobre de les creences personals i les diferencies religioses. Així doncs, religiosos o no, val la pena assistir a algun dels molts pessebres vivents que es durant a terme a l'Empordà. La tradició, la festa i l'esforç de moltes persones són motius suficients per gaudir d'una tarda envoltats de pastors, soldats romans, Reis Mags, patges, àngels, verges, artesans d'oficis antics i caganers!
 
 

Bàscara

A Bàscara hi trobem un dels pessebres vivents més antics de Catalunya, va néixer el 1973 i des d'aleshores s'ha convertit en l'esdeveniment popular més important del poble. Totes les generacions de bascarenys han participat en un moment o altre d'aquest pessebre, que mobilitza a més de 300 actors del poble i els seus entorns. L'espectacle comença a la plaça de l'Església, des de d'alt del campanar l'àngel de l'anunciació parla directament al públic a manera d'introducció. Un cop s'acaba el parlament comença un recorregut que passa per la vila i per la riba del Fluvià, un entorn idíl·lic amb pastors, coves, àngels, reis d'orient i l'escena del naixement.
20, 25, 26 i 27 de desembre, 19h
1, 2 i 3 de gener, 19h
 
 

Castell d'Aro

Hem dit que el pessebre vivent de Bàscara és un dels més antics de Catalunya, però no és el més antic de tots. Aquest títol és propietat del Pessebre Vivent de Castell d'Aro, aquest any arriba a la seva 57ena edició! Aquest pessebre vivent va començar el seu llarg recorregut el 1959 i al 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi, “per la continuïtat de més de cinquanta anys d’una manifestació molt arrelada al Baix Empordà i ben representativa d’aquesta tradició nadalenca”. El pessebre està format per un recorregut pel casc antic i per el Barri de la Coma. Conté més de 50 quadres amb escenes bíbliques de l'antic i el nou testament; i escenes de vida quotidiana amb oficis antics i diferents aspectes de la vida al camp.
20, 25, 26 i 27 de desembre, 19h
1, 3 i 6 de gener, 19h
 
 

Calonge

El centre històric a l'entorn del Castell de Calonge és l'escenari d'aquest pessebre vivent organitzat per l'associació 'Trapelles de Calonge'. Un Pessebre on hi col·laboren al voltant d'unes 150 persones entre actors i organitzadors. A més dels quadres relacionats amb el naixement de Jesús de Natzaret, aquest pessebre també inclou escenes de l'Antic Testament i d'oficis artesanals. Un escenari ple d'encant per passar una tarda de Nadal ben acompanyats.
26 i 27 de desembre, 19h
1 i 3 de gener, 19h
 
 

Llançà

Des de fa un bon grapat d'anys el Pessebre Vivent de Llançà està organitzat per l'AMPA del CEIP Pompeu Fabra. Es tracta d'un esdeveniment destinat a recaptar fons pel viatge de fi de curs dels alumnes de sisè. La implicació de varies generacions l'han convertit en un dels actes més tradicionals i populars del Nadal a Llançà. Aquest any el podrem trobar els dies 26 i 27 de desembre a la Residència de Temps Lliure. Tota la il·lusió dels pares, les mares i els alumnes estan posades en aquest projecte que ha aconseguit arribar fins a la vint-i-unena edició.
26 i 27 de desembre, 18h i 19h
 
 

Llers

L'Associació Juvenil Brullersenca organitza aquest Pessebre Vivent a la localitat alt empordanesa de Llers. Un any més els jardins de Can Casagran donaran cabuda a una proposta que arriba a la seva vint-i-unena edició. Coincidint amb el seu vintè aniversari, l'any passat el pessebre va fer un rentat de cara, amb un recorregut diferent, afegint noves escenes, un nou muntatge musical i un nou guió. Una gran posada en escena que el converteix en tot un espectacle que aquest any es tornarà a repetir. Al final del recorregut els visitants troben un gotet de garnatxa i galetes per fer passar la fred. L'entrada és lliure i a la voluntat dels assistents.
20, 25, 26 i 27 de desembre, 18h i 19h
1 i 3 de gener, 18h i 19h
 
 

Llofriu

Gràcies a l'ajuda de la gent de Llofriu i Palafrugell, aquest any podrem tornar a visitar el Pessebre Vivent de Llofriu. Aquesta és una proposta que fa pocs anys que va néixer, però que gaudeix del suport de la població. En fan una sola funció el dia de Sant Esteve a les 19h. Si voleu veure els carrerons del poble convertits en un escenari que us portarà a un altre temps i a un lloc ben llunyà, valdrà més que ho tingueu apuntat a l'agenda.
26 de desembre, 19h
 
 

Navata

El 1997 el Pessebre Vivent de Navata va néixer com una iniciativa de la catequesi que es duia a terme en el carrer de la Muralla. Pocs anys desprès va augmentar considerablement tant el nombre de participant com el recorregut, aquest es va ampliar per la resta del nucli històric. Al llarg del temps aquesta proposta ha anat implicant a gran part de la població, esdevenint un dels moments més esperats de l'any al al poble. Actualment el Pessebre Vivent de Navata compta amb més de 150 participants que mostren escenes bíbliques i escenes quotidianes a tots aquells que s'hi volen apropar.
26 i 27 de desembre, 18:30h
 
 

Pals

El Pessebre Vivent de Pals es representa en el nucli antic de la població. Els estrets carrers medievals, amb els seus característics murs de pedra, són un escenari magnific per aquesta proposta. La tradició del pessebre vivent fou iniciada per un grup de pares de l'escola a l'any 1987. Aquell primer any es va representar a Ca La Pruna, però ja en el segon any es va traslladar al Recinte Gòtic. Actualment gaudeix del suport de tot el poble, amb més de 200 actors i 50 quadres amb escenes religioses que van des de la creació d'Adam i Eva fins a la crucifixió de Crist. Hi trobareu soldats romans, profetes, pastors, reis i un grapat més de personatges. També hi ha un espai amb demostracions d'oficis antics que complementen la visita.
25, 26 i 27 de desembre, 18h
1 i 3 de gener, 18h
 
 

Peralada

A Peralada hi trobem un pessebre vivent que porta un recorregut de més de 30 anys a la seva esquena, va néixer el 1981. L'escenari que s'ha escollit per dur a terme aquesta proposta és el Parc del Castell de Peralada, un espai de gran bellesa, ideal per l'ocasió. És un espai històric que fou dissenyat per l’arquitecte paisatgista franco-belga François Duvillers al 1875, hi viuen més de 150 varietats de plantes. Els visitants canvien d'època i passegen per un transcurs d'escenes bíbliques que parteixen del casament de Maria i la matança d'Herodes als innocents. Més de 180 persones del poble participen de la funció amb l'objectiu de fer gaudir del recorregut a tots als assistents.
20, 25, 26 i 27 de desembre, 19h
1 i 3 de gener, 19h
 
 

Roses

El Pessebre Vivent de Roses és una tradició recent: aquest any serà la seva vuitena edició. L'escenari és un dels espais més emblemàtics del poble: la Ciutadella. Aquest esdeveniment està organitzat per l'Associació Rosinca de Festes (AROFES), que mobilitza a unes 150 persones repartides en 20 escenes diferents. La representació comença a l'entrada de la Ciutadella, allà un grup de soldats romans dona la benvinguda als visitants, i perquè no es perdin els acompanyen, en grups d'unes vint persones, per les diferents escenes de l'interior del recinte.
2 i 3 de gener, 18h

També et pot interessar