Foto: 

cedida

La cuina i l'alimentació són els protagonistes del 15è Cap de Setmana Ibèric

Les activitats del cap de setmana ibèric a l'Empordà es concentren a Palamós i Ullastret
Jordi Blesa
,
24/09/2015
Família
El Cap de Setmana Ibèric és una proposta que sorgeix per donar a conèixer la cultura ibèrica. Tots els jaciments arqueològics que formen part de la ruta dels ibers han programat un munt d'activitats relacionades amb aquesta civilització encara poc coneguda, serà els dies 3 i 4 d'octubre. A cada edició les activitats s'emmarquen al voltant d'un tema, aquest any s'ha escollit “Cuina, menjar i beure, l'alimentació de fa 2.000 anys”. Fem un repàs de les activitats que es duran a terme a l'Empordà i que es concentren en dos punts, el jaciment d'Ullastret i el de Castell de Palamós.
 
ULLASTRET
 
Al Puig de Sant Andreu d'Ullastret trobem el poblat ibèric més gran de Catalunya, una ciutat que actualment està considerada la capital de la tribu dels indigets.
 
Per l'edició d'aquest any del Cap de Setmana Ibèric s'ha organitzat per primer cop el Festival gastronòmic 'Ullastret, un tast iber'. Els restaurants del poble oferiran tastets gastronòmics durant tot el dia, i durant el migdia un complet menú degustació, tot plegat inspirat en la gastronomia dels ibers, una proposta per conèixer la història a través del paladar.
 
A més, durant tot el cap de setmana hi hauran activitats familiars pensades per explicar com era la cultura i l'alimentació ibèrica d'una forma amena, lúdica i divertida (tallers, visites guiades, passejades a cavall, activitats infantils,...). Estaran repartides entre la ciutat ibèrica i el nucli històric d'Ullastret. La major part són activitats gratuïtes i amb un aforament limitat.
 
- Gimcana a la recerca de la cuina ibèrica...
Joc de pistes familiar pensat per conèixer com cuinaven els ibers, quins estris utilitzaven i com eren els seus banquets. “Balkeuni, una cuinera ibera, ha perdut els seus estris i atuells de cuina i no podrà preparar a temps el dinar pel gran banquet que organitza l'aristòcrata Abadutiker, un dels personatges més importants que habitaven a la ciutat Ibèrica d'Ullastret.”.
 Dissabte 3 d'octubre, d'11h a 12h
 Nucli històric d’Ullastret
 
- Taller: la vaixella de taula dels ibers
Una activitat per aprendre com era la ceràmica ibèrica, les vaixelles que utilitzaven i cada una de les peces que la formaven. Podreu elaborar una peça de principi a fi, des del modelat fins a la cuita en un forn ibèric.
 Dissabte 3 d'octubre, d'11h a 13h
 MAC Ullastret
 
- Visita teatralitzada 'Dels ibers a l'Ullastret medieval'
Visita teatralitzada on us acompanyaran dos antics veïns d'Ullastret que fins ara estaven separats per uns quants segles d'història. Indiketa vivia a la ciutat ibèrica, però ara viatjarà en el temps per conèixer el batlle Pere Terrades, entre els dos ens explicaran tota la història d'Ullastret des del ibers fins a l'època medieval.
 Dissabte 3 d'octubre, de 12h a 13h
 Diumenge 4 d'octubre, de 12h a 13h
 Nucli històric d’Ullastret
 
- Què menjaven els ibers d'Ullastret?
KuanUm és un grup de recerca i recreació històrica especialitzat a donar a conèixer el passat a través dels sentits i de tallers pràctics. En aquesta ocasió ens proposen acostar-nos al món iber a partir de l'alimentació i el gust. 
 Diumenge 4 d'octubre, d'11h a 13h
 Local social d'Ullastret
 
- Vol captiu en globus aerostàtic
Gràcies a un globus aerostàtic podreu gaudir d'una panoràmica excepcional del poblat ibèric, una vista des d'una alçada de 30m.
 Dissabte 3 d'octubre, de 17h a 19h
 Diumenge 4 d'octubre, de 11h a 13h
 Nucli històric d’Ullastret
 
 
PALAMÓS
 
A tocar de la platja de Castell de Palamós trobem un petit poblat ibèric fundat a finals del segle V a.C., els seus habitants vivien principalment del comerç amb la ciutat grega d'Empúries. Les activitats del Cap de Setmana Ibèric també arriben a Palamós, i com que la cuina és la protagonista, dues de les activitats es durant a terme a l'Espai del Peix, l'espai gastronòmic de la vila. També val la pena recordar que com cada primer diumenge de mes hi haurà jornada de portes obertes al Museu de la Pesca.
 
- Taller familiar de cuina ibèrica
El plat del dia que aprendrem serà peix farcit amb els ingredients que utilitzaven els ibers i inspirat en la seva forma de cuinar-lo.
 Dissabte 3 d'octubre, de 10:30h a 12:30h
 Preu: adults 10 €, menors (acompanyats d'un adult) 2,50 €
 Espai del Peix
 
- Show-cooking  i maridatge de cuina i arqueologia ibèrica
Rosa Maria Playà, historiadora del món ibèric especialitzada en la pesca i el peix a l’antiguitat ens mostrarà algunes propostes culinàries a base de peix i inspirades en les troballes al jaciment ibèric de Castell.
 Dissabte 3 d'octubre, a les 20h
 Preu: 20 €
 Espai del Peix
 
- “Què menjaven els ibers?”, visita guiada al jaciment de Castell amb tastet iber
Una visita guiada per conèixer el jaciment, les seves característiques constructives, com vivien els seus habitants i posant l'accent en la cuina i l'alimentació. La visita acabarà amb un petit tastet.
 Diumenge 4 d'octubre, a les 11h
 Preu: Gratuït, places limitades
 Jaciment Iber de Castell
 
No badeu perquè, per la majoria de les activitats, cal fer reserva prèvia. Un viatge a l'Empordà de fa més de 2.000 anys que no us podeu perdre.
 
 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Afores, s/n. Puig de Sant Andreu 
Ullastret
Tel. 972 17 90 58 | Fax 972 17 92 46
macullastret.cultura@gencat.cat
Entrada a l'agenda
 
Espai del Peix
Port de Palamós. Moll Pesquer, s/n
Palamós
Tel. 972 600 424 | Fax 972 316 686
infomuseu@palamos.cat
Entrada a l'agenda
 
A

També et pot interessar