Foto: 

Cedida

Empuriabrava: 50 anys de 'Petita Venècia'

La Marina residencial més gran d'Europa celebra mig segle de vida
Surtdecasa Empordà
,
29/03/2017
Fires i festes
“La petita Venècia de la Costa Brava”. Una de les analogies més presents a l'imaginari empordanès, i també una de les més encertades. I és que fer un tomb per Empuriabrava, travessar algun dels seus ponts o singlar pels més de 23 quilòmetres de canals navegables que conformen la Marina és l'experiència més ‘veneciana’ que es pot viure a la Costa Brava. El proper 26 de juny es complirà mig segle des que comencés a construir-se Empuriabrava, la Marina residencial més gran d'Europa, uns dels paratges més singulars del Mediterrani peninsular i un lloc emblemàtic per a la historia recent de l'Empordà.

Els origens d'Empuriabrava es remunten als anys 60 de la mà del Marquès de Sant Mori. La idea era construir una marina residencial a l'Empordà a l'estil de les que ja s'havien aixecat a Florida (Estats Units) o a Port Grimaud (França), amb un entramat de canals i un parc immobiliari ampli per fomentar el turisme de la zona. Aleshores, els terrenys sobre els que avui s'erigeix Empuriabrava estaven formats per cinc cortals emmarcats en els Aiguamolls de l'Empordà que llavors no era zona protegida. L'any 1965 es va donar llum verda al projecte amb la construcció dels primers canals i el 1967 es va aconseguir la primera llicència d'obra, data que s'agafa d'efemèride per celebrar enguany els cinquantè aniversari. Així és com es va forjar una de les obres d'enginyeria més singulars que s'hagin portat a terme a Europa.

 

No va ser fins a l'any 1980 quan la gestió de la Marina es va delegar a l'Ajuntament de Castelló, configurant el dibuix urbanístic de dos nuclis diferenciats que coneixem avui dia. Consolidada com a destinació turística des dels seus inicis, agermanada amb l'entorn natural dels Aiguamolls d'Empordà i punt de referencia de l'oci nocturn empordanès (sobretot als anys 80 i 90, amb els mítics ‘Arcs'), Empuriabrava compta amb un dels ports més segurs del món amb 5.000 amarradors, un marina formada per més de 23 quilòmetres de canals i 14.000 habitatges que fa que durant l'estiu la població de Castelló d'Empúries incrementi fins als 75.000 habitants.

 

50 anys i un desig ecologista

Com que mig segle no és una fotesa, l'Ajuntament de Castelló ha preparat una extensa programació a l'alçada de les circumstàncies. Més de 130 activitats al llarg de les quatre estacions de l'any per a commemorar l'efemèride i que comptarà amb exposicions, fires, concerts, competicions esportives, cites gastronòmiques, espectacles pirotècnics entre d'altres actes que serviran per posar en valor el pes històric, econòmic i cultural de la Marina. Podeu consultar tota la programació al web www.empuriabrava50.com.

 

D'altra banda, un dels objectius a mig termini que tant el consistori de Castelló d'Empúries com el Patronat de Turisme de la Costa Brava han posat sobre la taula és la harmonització definitiva de la Marina amb el seu entorn natural. Aquesta simbiosi entre la Marina i el Parc natural dels Aiguamolls s'ha de concretar amb l'assentament d'un corredor biològic que uneixi ambdós paratges. L'objectiu és conciliar el valor turístic d'Empuriabrava amb el seu entorn natural i patrimonial a fi de convertir-la en una destinació sostenible i eficient en termes mediambientals. Una simbiosi que faria de la ‘petita Venècia' un indret més verd i acollidor. Al menys, per als propers 50 anys.

 

Més informació: 

Consulteu tota la programació al web www.empuriabrava50.com

A

També et pot interessar