Mercats Món Empordà: filosofia de la proximitat

L'Associació Món Empordà organitza mercats ecològics setmanals a Rupià, Corçà, Verges i Torroella de Montgrí
Surtdecasa Empordà
,
03/01/2014
Fires i festes

Aspirar a una economia sostenible passa per satisfer les necessitats dels éssers humans sense comprometre els recursos naturals ni el futur de les nostres generacions, generant negocis i llocs de treballs verds, econòmicament viables alhora que respectuosos amb el territori i la seva gent. És una idea noble i, a priori, sona simple de dur a terme, oi? No obstant sembla ser -com s’entesta a fer-nos creure aquest bassal socio-econòmic en què ens trobem- que la simplicitat i la noblesa de les coses petites van contra el ‘progrés’. En contraposició a l’axioma, però, proliferen les iniciatives d’àmbit territorial fonamentades en l’economia i el producte de proximitat, que treballen per recuperar els preuats valors de la sostenibilitat, uns valors que semblaven perduts però que tornen a l’alça com a resposta reivindicativa i alternativa al tarannà socio-econòmic actual. Són iniciatives com la de Món Empordà, una associació sense ànim de lucre que treballa per protegir i fomentar el consum del producte local organitzant, entre d'altres accions, els Mercats Món Empordà.

El projecte va veure la llum l’any 2007 després que un grup d'empordanesos, combregats en una mateixa manera de veure el món, decidís posar en pràctica una filosofia de vida que té en l’ecologisme la seva punta de llança. “L’Empordà sempre ha estat una terra de pagès i ens preocupava la manera en que estava evolucionant, sense cabuda per iniciatives més ecològiques i coherents amb les arrels d’aquesta terra”, ens expliquen. Els objectius que persegueix aquesta associació són el reflex d’una ferma creença ideològica i una voluntat de canvi social, que es concreten, per exemple, en la recuperació del producte tradicional i natural, la preservació del medi ambient en tota activitat productiva o la reivindicació de la cultura Slow Food. I és que des de fa uns anys es percep un creixent interès de la gent per les formes de vida lligades a l’ecologisme i al localisme. Bona prova d’això és la cada cop més notable emigració urbana i l’emergència de diferents associacions ecològiques així com empreses dedicades al producte artesà. No obstant, encara hi ha certa reticència a conèixer i participar dels estils de vida alternatius tal i com ens expliquen des de l'associació: “Costa conscienciar a la gent. Cal molt de treball i fer molta pedagogia, però hi ha resposta i mica en mica la gent es va interessant”.

  • imatge de control 1per1

La proposta més consolidada de Món Empordà és la que configura els Mercats Món Empordà, mercats itinerants que des de fa 5 anys pretenen donar cabuda a les petites empreses de producte local i esperonar el consum de producte ecològic entre la gent de la comarca. Un punt de trobada popular que també esdevé en ‘aula’ on fer-hi pedagogia a través de xerrades, exposicions o altres activitats. "Abans, el mercat era un espai d’intercanvi on la gent s’hi reunia, feia tertúlia i compartia coses, per això vam pensar que fer-ne un seria una plataforma ideal per recuperar i recolzar la filosofia ecològica”, afirmen. A més a més, els Mercats de Món Empordà s'han convertit en un mirall per les iniciatives similars que sorgeixen arreu de la Península i, inclús, acudeixen a l'associació a la cerca d’assessorament, fent evident que aquesta filosofia va calant poc a poc en el tarannà social.

Els Mercats de Món Empordà tenen lloc a les localitats baix-empordaneses de Rupià, Corçà, Verges i Torroella de Montgrí, i hi podreu trobar tot allò que us pugueu imaginar. Un ampli catàleg de productes locals, ecològics i de qualitat que inclou des de la fruita i la verdura, als vins, bolets o lactis, passant pel pa de llenya, llegums, infusions, begudes, mel, herbes aromàtiques, arrossos, sabons casolans, detergents, cremes facials... un supermercat just, a l’aire lliure i de caràcter localista que esdevé alhora en un àgora on xerrar, compartir o intercanviar impressions i coneixements sobre el modus de vida que aquest projecte, i la gent que en forma part, defèn i vol incentivar.

Tots els dissabtes al matí de 9:00h. a 14:00h.


cada 1r dissabte de mes a RUPIÀ
cada 2n dissabte de mes a CORÇÀ
cada 3r dissabte de mes a VERGES
cada 4t i 5è dissabte de mes a TORROELLA DE MONTGRÍ
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar