Arnau Margenet
,
29/11/2016
Menjar i beure

Mercats de Món Empordà: la filosofia de la proximitat

El 10 de desembre l'Associació Món Empordà celebrarà el 8è aniversari del seu mercat ecològic a Corçà

Foto: 

Empordà
Aspirar a una economia sostenible passa per satisfer les necessitats dels éssers humans sense comprometre els recursos naturals ni el futur de les nostres generacions, generant negocis i llocs de treballs verds, econòmicament viables alhora que respectuosos amb el territori i la seva gent. És una idea noble i, a priori, sona simple de dur a terme, oi? No obstant sembla ser -com s'entesta a fer-nos creure aquest bassal socio-econòmic en què ens trobem- que la simplicitat i la noblesa de les coses petites van contra el ‘progrés’. En contraposició a l'axioma, però, proliferen les iniciatives d'àmbit territorial fonamentades en l'economia i el producte de proximitat, que treballen per recuperar els preuats valors de la sostenibilitat, uns valors que semblaven perduts però que tornen a l'alça com a resposta reivindicativa i alternativa al tarannà socio-econòmic actual. Són iniciatives com la de Món Empordà, una associació sense ànim de lucre que treballa per protegir i fomentar el consum del producte local organitzant, entre d'altres accions, els Mercats Món Empordà.

El projecte va veure la llum l'any 2007 després que un grup d'empordanesos, combregats en una mateixa manera de veure el món, decidís posar en pràctica una filosofia de vida que té en l'ecologisme la seva punta de llança. Els objectius que persegueix aquesta associació són el reflex d'una ferma creença ideològica i una voluntat de canvi social, que es concreten, per exemple, en la recuperació del producte tradicional i natural, la preservació del medi ambient en tota activitat productiva o la reivindicació de la cultura Slow Food. I és que des de fa uns anys es percep un creixent interès de la gent per les formes de vida lligades a l'ecologisme i al localisme. Bona prova d'això és la cada cop més notable emigració urbana i l'emergència de diferents associacions ecològiques així com empreses dedicades al producte artesà. No obstant, encara hi ha certa reticència a conèixer i participar dels estils de vida alternatius.

La proposta més consolidada de Món Empordà és la que configura els Mercats Món Empordà, mercats itinerants que des de fa 8 anys pretenen donar cabuda a les petites empreses de producte local i esperonar el consum de producte ecològic entre la gent de la comarca. Un punt de trobada popular que també esdevé en ‘aula' on fer-hi pedagogia a través de xerrades, exposicions o altres activitats. "Abans, el mercat era un espai d'intercanvi on la gent s'hi reunia, feia tertúlia i compartia coses, per això vam pensar que fer-ne un seria una plataforma ideal per recuperar i recolzar la filosofia ecològica”, afirmen. A més a més, els Mercats de Món Empordà s'han convertit en un mirall per les iniciatives similars que sorgeixen arreu de la Península i, inclús, acudeixen a l'associació a la cerca d'assessorament, fent evident que aquesta filosofia va calant poc a poc en el tarannà social.

 
On els podeu trobar?
Els Mercats de Món Empordà tenen lloc a les localitats baix-empordaneses de Rupià, Corçà i Torroella de Montgrí, i hi podreu trobar tot allò que us pugueu imaginar. Un ampli catàleg de productes locals, ecològics i de qualitat que inclou des de la fruita i la verdura, als vins, bolets o lactis, passant pel pa de llenya, llegums, infusions, begudes, mel, herbes aromàtiques, arrossos, sabons casolans, detergents, cremes facials... un supermercat just, a l'aire lliure i de caràcter localista que esdevé alhora en un àgora on xerrar, compartir o intercanviar impressions i coneixements sobre la forma de vida que aquest projecte, i la gent que en forma part, defensa i vol incentivar.
 
8è aniversari
Els mercats de Món Empordà no són nous en aquestes contrades. El proper 10 de desembre celebren el seu 8è aniversari a Corçà amb un programa interessant. Amb propostes com la de la trobada d'antic productors o una trobada amb la ‘Gent de la Terra', Món Empordà pretén fer una mirada enrere per recordar els orígens i posar en valor la trajectòria de la iniciativa al llarg d'aquests vuit anys, però també vol esdevenir en una celebració en tota regla, amb dinar, xocolatada, ball amb els 'The Lindy Hoppers Trio' o l'Actuació Impossible del mag 'Miki Amagus'. No us la perdeu!

Més informació: 

Tots els dissabtes de 9:00h a 14:00h (a l'estiu per la tarda):
Cada 1r dissabte de mes a RUPIÀ
Cada 2n i 3r dissabte de mes a CORÇÀ
Cada 4t i 5è dissabte de mes a TORROELLA DE MONTGRÍ
 
O clica en aquest enllaç per descobrir on pots trobar el mercat les properes setmanes!
 
 

També et pot interessar