Foto: 

Cedida

Els 5 llibres empordanesos que cal llegir aquest Sant Jordi

Us proposem 5 llibres amb denominació d’origen Empordà per aquest Sant Jordi
Surtdecasa Empordà
,
20/04/2018
Llibres
Si féssim una enquesta preguntant a tots els catalans quin és per ells el millor dia de l’any, un bon grapat dirien que el dia de Sant Jordi. I és que durant dia del llibre i la rosa –sobretot del llibre– s’hi respira un ambient especial, mescla de festa popular, catalanisme i cultura universal. Els anys que el temps acompanya, també és un dia amb molta flaira a primavera. El cas és que ja hi tornem a ser: els carrers de tot el país tornaran a omplir-se de paradetes, llibres i flors, a viure riuades de gent i respirar aquest aire únic que només allibera el dia de Sant Jordi. Un altre clàssic d’aquesta època són les nostres recomanacions literàries amb DO Empordà. Aquest és el nostre recull de novetats per aquest Sant Jordi, però n’hi ha molts més, només cal que dilluns feu carrer i remeneu!

‘Tots els contes’, de Víctor Català

  • imatge de control 1per1

L’escriptora empordanesa més determinant i influent de la història, Caterina Albert, coneguda pel sobrenom Víctor Català (l’Escala, 1869-1966), ens va deixar un incalculable llegat literari que s’ha estudiat, s’estudia i s’estudiarà a les escoles. Després de l’èxit que va suposar “Un film (3.000 metres)”, la segona i última novel·la de l’autora i que va arribar a les quatre edicions, l’editorial Club Editor torna a la càrrega amb un recull de narrativa breu que es publicarà per fascicles, quatre entre aquest any i el següent. El primer es titula “Tots els contes” i aplega els últims contes (els menys coneguts) que va escriure Víctor Català. Un llibre indispensable per engrossir la biblioteca empordanesa.

 

‘Ets un merda i ho saps’, de Jair Domínguez

Un habitual d’aquestes contrades. El paisà amb la ploma més mortífera. El malson de la correcció formal i l’autoritat moral. Jair Domínguez torna a la càrrega amb “Ets un merda i ho saps”, un llibre que ja va de cares, que confronta ja des del taulell de la llibreria, fins i tot abans que paguis per ell. Sota l’empara de la secció editorial d’Ara (Ara Llibres), Jair Domínguez furga en el fracàs que ha de patir una societat en constant exercici nostàlgic i comparatiu. Amb vint-i-quatre anys Orson Wells va fer “Ciutadà Kane” i Miquel Àngel va esculpir David. Què has fet tu amb vint-i-quatre anys? En un acte d’afiladíssima filantropia, Jair Domínguez ens ofereix aquest manual de supervivència.

 

‘Robinson’, de Vicenç Pagès

Després de l’èxit de “Dies de frontera”, un llibre que situava la història a La Jonquera i que explorava el concepte de les fronteres geogràfiques i vitals, l’escriptor figuerenc Vicenç Pagès publica “Robinson” (Editorial Empúries), una reflexió sobre la soledat, la nostàlgia i la desesperança del ciutadà modern, metonímia d’una societat devorada per l’individualisme. El llibre narra la història d’un home que s’instal·la a casa dels veïns mentre aquests es troben de vacances. El lector l’acompanyarà en aquest periple d’intrusisme, descobrint a un personatge evadit, maniàtic i desmenjat que es veurà obligat a sortir d’aquesta bombolla. Una novel·la breu, sorprenent i colpidora, d’un escriptor en plena maduresa creativa.

 

‘La capsa de música’, de Carles Fages de Climent

Estem en ple any d’homenatge a l’escriptor empordanès Carles Fages de Climent (Figueres, 1902-1968), que ens va deixar fa 50 anys. Paral·lelament a la publicació de "Els meus difunts", que juntament amb "Memòries" i "Auca de mi mateix" conforma la trilogia memorialística de l’autor, Brau Edicions treu ‘La capsa de música’, una comèdia teatral que retrata la vida d’una família burgesa en una poblet de pescador als anys 30. Un llibre on el destí, la música i la ironia trenen un dels millors relats de l’obra de Carles Fages de Climent.


‘Flor salvatge’, de Maria Mercè Cuartiella

Precisament, una de les persones que està darrera de Brau Edicions és l’escriptora nascuda a Barcelona i resident a Figueres, Maria Mercè Cuartiella. Seva és la novel·la “Flor salvatge” (Editorial Empúries), un relat que combina el thriller al més pur estil ‘Fargo’ amb la peripècia pròpia de les road movies. Un cadàver, un trio desavingut i un viatge físic que alhora esdevindrà en un altre d’emocional, on una xerrameca inicial donarà pas a les pors i els anhels més íntims i profunds dels personatges (i dels lectors). Un llibre que té tot allò que se li pot demanar a un llibre, que sigui entretingut i colpidor.

 

 

A

També et pot interessar