Surtdecasa Empordà
,
21/04/2015
Llibres

Les cinc recomanacions literàries de l'Empordà per Sant Jordi

Els llibres d'aquest 2015 que no et pots perdre d'autors del territori

Foto: 

Surtdecasa Empordà
Ben aviat omplirem les places de roses i llibres i passejarem buscant la millor opció per regalar aquest Sant Jordi! Us proposem algunes de les últimes novetats editorials, un tastet dels llibres escrits per diferents escriptors i autors empordanesos que plasmen la nostra realitat més propera a través d'un excel·lent ús de la llengua catalana. Sempre podreu comprar un best-seller, però què millor que regalar literatura de proximitat a algú proper? ;) Us convidem a llegir les cinc recomanacions i a comentar totes aquelles obres del 2015 que creieu que poden ser una bona opció per celebrar el Dia del Llibre!

 

1. 'Gent que tu coneixes' de M. Mercè Cuartiella
Com ens indica el mateix títol, “Gent que tu coneixes", és un llibre on els protagonistes no són herois, sinó persones normals i corrents del nostre entorn. M. Mercè Cuartiella torna a demostrar les seves qualitats literàries en un recull de relats propers i realistes que barregen ironia, tendresa i amor. Replet de personatges que viuen tot tipus d'històries i situacions -algunes més quotidianes que d'altres-, el llibre aconsegueix que el lector es senti identificat i el condueix per una realitat que sempre acaba sorprenent-lo. Cuartiella, nascuda a Barcelona però resident des de fa més de vint-i-cinc anys a l'Empordà, va guanyar el Premi Llibreters 2012 amb la novel·la “L'afer marsellès” i es consilida en el panorama literari català amb “Gent que tu coneixes”, guanyandor del premi Mercè Rodorera de contes i narracions 2014 i una de les millors opcions per regalar aquest Sant Jordi.

Editorial: Proa

Preu: 18 €

 

 

2. 'Segui vora el foc' de Jair Domínguez
L’enfant terrible del país torna a esmolar el llapis, aquesta vegada per enfonsar-lo enmig del decòrum imaginatiu del lector. El figuerenc es posa el vestit de novel·lista amb “Segui vora el foc”, una lectura bestial, crua, lisèrgica, hipervisual i, sobretot, no apte per a ventres sensibles. Un adolescent desficiat pel ‘sang i fetge’ i les pel·lícules snuff, un escriptor onanista en el camí de l’autodestrucció, assassinats, accidents, animals trastornats i somnis on conills de peluix rosa són sanguinaris assassins. Diu el propi Jair que, durant el procés de documentació del llibre, ha hagut d’assistir a escenes truculents i endinsar-se allà on ningú s’endinsa, pels racons més ombrívols d’Internet o fent de testimoni voluntari d’accidents de trànsit. La fidelitat descriptiva d’algunes escenes que narra ‘Segui vora el foc’, n’és bona prova. Tot plegat, sota el particular embolcall estilístic d’una figura polivalent, mediàtica i controvertida com la d’en Jair Domínguez, qui ja podem considerar un escriptor, en majúscules.

Editorial: Ara Llibres

Preu: 18,90 €

 

 

3. 'La finestra discreta. Quadern de la roda del temps' d'Antoni Puigverd
Nascut a la Bisbal d'Empordà, Antoni Puigverd és un dels escriptors més polifacètics de l'Empordà: articulista, novel·lista, poeta, comentarista polític i social...  A “La finestra discreta. Quadern de la roda del temps” trobem tot un recull d'articles i reflexions, utilitzant de fil conductor les estacions, en el que l'autor desmembra i refà els escrits de l'últim any per tal de donar lloc al que, “mantenint les distàncies”, seria el seu “Quadern Gris”. Inspirat pels millors autors catalans, Puigverd ens fa pensar en el nostre temps i la nostra realitat a través de records, viatges, anècdotes i lectures, fent que aquest llibre es converteixi en un viatge pel nostre present a través de les paraules i el domini magistral de la llengua catalana.

Editorial: Libros de Vanguardia

Preu: 24 €

 

 

4. 'Un film (3000 metres)' de Víctor Català
“Un film (3000 metres)” fou publicada per primer cop el 1926. Ara, gairebé noranta anys desprès, Club Editor recupera aquesta novel·la d'una de les escriptores de referència del nostre país, Caterina Albert, nascuda a L'Escala al 1869 i reconeguda pel seu nom de ploma: Victor Català. En aquesta història, el protagonista és un jove orfe aprenent de serraller que es converteix en el lladre més famós de Barcelona (el Senyoret). A través d'ell, l'autora ens parla dels ambients més foscos i perillosos de la Barcelona dels anys 20, una belle époque catalana escrita amb un exquisit to irònic i plena de personatges estranys i pintorescs que representen la Catalunya del passat. Tenint en compte la gran velocitat amb la que s'ha exhaurit la primera edició, potser us resulta una mica complicat trobar-lo, però “Un film (3000 metres”) és la recomanció imprescindible per qualsevol amant de la bona literatura catalana.

Editorial: Club Editor

Preu: 22,90 €

 

 

5. “Odin” de David Frigola
David Frigola és un autor empordanès que aquest 2015 ha publicat la seva segona novel·la gràcies a  una autoedició finançada a través d'una campanya de micromecenatge. L'obra barreja la ficció i la novel·la negra amb la realitat històrica del Portbou del 1944, en la que hi són molt presents els records i vivències de l'avi de l'autor, font d'inspiració de l'autor. Acció, espies, intriga, misteri, giren entorn de la jove Maria, la qual espera l'arribada d'un carregament especial que porta per nom Odin. Amb aquest argument David Frigola atrapa el lector amb referències directes a la Segona Guerra Mundial i el fa viure una història que, de ben segur, podria haver tingut lloc a les terres i pobles del nord-est empordanès.

Editorial: David Frigola

Preu: 18 €

 

 

 

També et pot interessar