Foto: 

Cedida

Parlen els llibreters del Vallès Occidental

Un recorregut per les tendències literàries d'aquest Sant Jordi
Anna Brullet
,
22/04/2015
Llibres
Sembla que fa temps que poc a poc s'imposa un nou model de llibreria capaç de fer front a la crisi. Una llibreria petita, independent, amb llibreters especialitzats que coneixen i estimen el fons que tenen. Llibreries que són més que un magatzem de llibres, són agents culturals del territori. Un dia us hi trobareu una presentació, un altre un club de lectura, un altre una activitat pels més petits. Hem fet un recull de llibreries del Vallès i hem preguntat als seus llibreters com veuen el futur i el present de l'ofici.

Cecilia Picún, El librerió de la plata, Sabadell
“Una llibreria ha de crear comunitat. Treballem amb històries, les dels llibres i les de la gent que els compra: la seva experiència amb la lectura, la seva vida, els seus projectes..”

“Es llegeix menys, i no es pot dir que sigui culpa de la crisi, perquè si fos així les biblioteques estarien plenes. Tenim menys temps lliure i hi ha més competència: les noves tecnologies, internet...La part positiva és que hi ha una militància del llibre en forma de petites editorials, mitjans de comunicació, petits llibreters. I la gent que segueix comprant llibres és més exigent amb el disseny, la qualitat, és menys tolerant amb les errades ortogràfiques. S'ha jerarquitzat el llibre objecte amb una bona mida, un disseny i una coberta cuidats.”

Una recomanació: 'El final de la historia' de Lyda Davis (Alpha Decay, 2014) per gent que vulgui gaudir em cada frase sense preocupar-se per una història amb principi, nus i desenllaç.

Ferran Pontón, El celler de llibres, Sant Cugat
“El llibre ha perdut el valor com a objecte cultural ha i s'ha convertit en un objecte de consum, ja no és una inversió. Sempre defenso la importància de regalar llibres, de fer-te una biblioteca que duri, que sigui un llegat pels teus fills.”

“Hi ha una mutació del teixit llibreter. La inversió en educació baixa i la feina l'ha de fer algú, els llibreters no podem quedar-nos al marge per això muntem tot tipus d'activitats de dinamització. Les llibreries també són més petites i especialitzades. Aquestes noves llibreries ja no han de tenir de tot sinó poc i ben triat. El llibreter no ha de saber de tot, sinó conèixer molt bé els 1.000 títols que té. Això està passant a Barcelona, però en una ciutat mitjana com Sant Cugat és molt difícil.”

“Vull trencar una llança a favor de l'assaig, de fet des de fa 3 anys tenim una editorial que es diu 'Pasado y Presente'. És un gènere amb gran nivell en els continguts i darrera hi ha un esforç editorial molt gran. Els lectors d'assaig difícilment tornen a la ficció.”

Una recomanació: Sàpiens: una breu història de la humanitat de Yuval Noah Harari (Grup 62, 2014), una història de l'evolució humana com si fos una novel·la d'aventures.

Elena Blanco, Synusia, Terrassa

“A Terrassa, tot i ser una ciutat mitjana, no hi ha un teixit llibreter com el que hi ha a altres ciutats com Sabadell o Sant Cugat. Volem tornar a la figura del llibreter, especialitzar-nos en el que ens demanen, conèixer a les persones que s'hi apropen, intuir el que els pot interessar. Som una llibreria petita però fem una feina important de selecció, tenim unes seccions molt pensades: pensament polític, feminisme, infantil... I treballem amb editorials i distribuidores petites, per això sovint podem portar llibres que costen de trobar. Quan la gent veu que pot venir, preguntar i que l'orientis s'entusiasma.”

“La llibreria ha de ser un espai molt lligat a la ciutat on parlar de llibres però també de les coses que passen al nostre voltant. Sempre hem pensat que no només volem vendre llibres, ens interessa molt anar creant teixit amb altres col·lectius de la ciutat. A més a més, nosaltres formem part de l'Ateneu Candela, un centre social amb el que ens retroalimentem. També estem coordinats amb llibreries que formen part de La Fundación de los Comunes a Saragossa, Pamplona o Madrid”.

Una recomanació: “Me encanta” de Minne i Natali Forties (Editorial Kókinos) un llibre il·lustrat que parla dels petits grans moments. Perquè els llibres il·lustrats no són només per nens.

Olivia Pascual, L'Aranya, Cerdanyola
“Els llibreters han de ser activistes culturals, però no per vèncer la crisi ni per salvar res. A L'Aranya hem estat persistents des del primer moment en els horaris, el servei, els encàrrecs, fent activitats aquí a la llibreria i a fora. Buscant complicitats amb altres col·lectius i ara, com ens agrada dir, ja tenim teranyina feta. En els 10 anys d'història hem duplicat número de llibres i hem començat moltes activitats i projectes nous”

“Ser llibreter no és fàcil. Has d'anar provant moltes coses per torbar la fòrmula. La gent ens imagina darrera el tauler llegint molt i no és així. Bé, llegeixes molt, però d'una altra manera. Has de recollir molta informació i ser prescriptor, radriografiar el públic i triar pensant en ells. A vegades encarrego un llibre i penso 'mira, li recomanaré a aquell client'”.

“La tipologia de ciutat marca molt. Cerdanyola és una ciutat mitjana però molt diferent d'altres que tenim a prop com Sant Cugat, a nivell de recursos, per exemple. Ens quedem a mig camí. Som una ciutat universitària però aquests universitaris no saps on són. I a vegades és perquè no s'ha acabat de cuidar la cultura”:

Una recomanació: 'No ens calia estudiar tant' de Marta Rojals (Sembra, 2015). Un recull dels articles que l'autora de “L'altra” publica a Vilaweb. Tot i no ser estrictament material nou l'Olivia ens el recomana per militància amb l'escriptora ebrenca.

A

També et pot interessar