Jump to navigation
'La filla de la neu', de Núria Esponellà (Columna, 2016)Enric, un enginyer auxiliar del cremallera de Núria, i la Joana, una cambrera que acaba fent de professora d'esquí, es coneixen a gairebé dos mil metres d'altitud, quan els homes del tren de la FMGP (Ferrocarriles de Montaña en Grandes Pendientes) estan construint l'obra d'enginyeria amb més metres d'altitud de tota la península Ibèrica. Tot va bé, encara que en un moment determinat la guerra trenqui la placidesa relativa de les seves vides. Així comença la història d'amor i misteri que relata l'escriptora de Celrà Núria Esponellà a la seva nova novel·la 'La filla de la neu', ambientada a la Vall de Núria dels anys 20.
'Pàleo Receptes', d'Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt (Cossetània Edicions, 2016)Heu tastat mai el cor de bou amb bolets, el llom de cérvol amb mongetes verdes i pastanagues, els musclos amb raïms o el cavall estofat amb nous i poma? Aquestes només són algunes de les seixanta propostes que recullen els arqueòlegs Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt al seu llibre 'Pàleo Receptes', un treball que combina ciència i imaginació per recuperar la dieta dels nostres orígens.
'De llops i caputxetes', d'Antoni Bardera i Serafí Gimeno (Editorial Gregal, 2016)Els gironins Antoni Bardera i Serafí Gimeno han elaborat el que és el primer assaig en català sobre la perversitat en totes les seves variants: maltractament i xantatge emocional, assassinats, assetjament psicològic, seducció... 'De llocs i caputxetes' és, per tant, un recorregut pel territori de la malícia que analitza els mecanismes psicològics de la persona perversa i les seves tàctiques, així com les estratègies adequades per atenuar els efectes dels seus atacs.
Espècies invasores. Vint-i-dos contes mortals', de Núria Martí Constans (Curbet Edicions, 2016)Qui deia que els contes eren per a tots els públics? L'escriptora Núria Martí parteix d'aquells sentiments tan humans com la ràbia, el terror, la passió o la revenja per elaborar personatges que ballen al límit de l'abisme en uns relats divertidíssims i capaços d'atrapar-nos des del minut ú.
'Em dic Carles', de Josep Riera (Ara Llibres, 2016)Des que Carles Puigdemont va ser investit president de la Generalitat de Catalunya, totes les mirades s'han dirigit a la seva vida privada. Com és? Com va viure la infantesa i la joventut? Quines són les seves manies i pors? 'Em dic Carles' és una aproximació intensa a la personalitat del nou president i a tot allà que ha marcat la seva trajectòria vital a través dels ulls del seu amic i periodista Josep Riera. El text repassa els anys d'internat, el mestratge de l'oncle, l'accident a vida o mort, la vocació periodística, la passió per la lectura i la música, l'alcaldia de Girona i molts altres aspectes de la seva història vital.
'La dolça Caterina. L'última de les Malastruga', de Montse Castaño (Edicions Cal·lígraf, 2016)'La dolça Caterina' abasta una saga familiar que neix a Les Guilleries per anar a raure a Torroella de Montgrí a començaments del segle passat. Després d'uns anys en aquesta població, la família ha de marxar i acaba habitant una masia a la Punta dels Cinc Sous, a l'Escala. La malastrugança que regeix la vida de l'Antònia Martí, anomenada al poble la Malastruga, domina unes passions i ambicions que es contraposen amb força a la vida de les dones de la família, tal com investiga Caterina, l'última de les Malastruga, qui, a través dels retalls de la vida dels seus avantpassats, descobreix aspectes inimaginables de la seva pròpia història. L'autora Montse Castaño s'endinsa en una nissaga de cinc generacions per fer un retrat de què era la vida en el passat i per constatar la importància de les decisions que prenem cada dia en la construcció del futur.
'Opmeit', de Ramon Bartrina (Edicions Tremendes)Si llegim el títol al revés, podrem endevinar la paraula Tiempo. Efectivament, el temps és l'eix d'aquest poemari del rapsode Ramon Bartrina. Les paraules acompanyen un camí que deambula des del present al passat i a un futur, potser no tan llunyà, on ja no existeix l'espècie humana. 'Opmeit' es nodreix d'una atmosfera postapocalíptica, on la poesia d'una forma personificada arrossega al jo lector a uns records que es mouen a través de Girona i altres ciutats com Barcelona o Dublín.
'Moviments de pell i escates', de Laia Claver (Edicions Tremendes)La gironina Laia Claver arriba amb un poemari sensible que juga amb la relació entre el jo i els elements del cosmos. 'Moviments de pell i escates' projecta un paisatge interior aquàtic on el desig i les relacions personals íntimes vertebren un recorregut emocional que mena a la reflexió sobre els processos de canvi i la creació de la pròpia identitat.