Jump to navigation
Dimarts
24 desembre 2024
Empordà
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Cedida
5 bolets típicament empordanesos
El pinetell, l'ou de reig, la cogumella, el sureny i la llenega: com cuinar i on trobar 5 perles boletaires empordaneses
Laura Cortadellas
,
14/09/2018
Menjar i beure
Per anar escalfant la temporada de caçar bolets, us fem cinc cèntims d'algunes espècies pròpies de la nostra zona. Com cuinar-los i on trobar-los, una guia amb quatre consells bàsics per a aquells més inexperts.
1. El pinetell
Comencem per un dels clàssics de la temporada: el pinetell. Aquest bolet és ben senzill de caçar. De ben segur que, amb una mica de paciència, el podreu trobar en qualsevol pineda del nostre país. A més, vistós i bonic com és, no us haureu pas de trencar el cap amb molestos dubtes a l'hora de reconèixer'l, identificar-lo és ben senzill: el secret per no confondre'l amb el rovelló, de to més aviat lilós, és el característic color ataronjat del barret i les taques inconfusibles a la cama. El podreu trobar al mercat però anar a bosc, amb inevitables esgarrinxades incloses, sempre és més gratificant. A la cuina, el pinetell ofereix un ampli ventall de possibilitats. L'opció més fàcil? A la brasa, clarament.
2. L'ou de reig
Sibarites o no, pocs vacil·len a l'hora de rendir-se a l'evident exquisitesa dels ous de reig o oriols. Sens dubte, aquest és un dels bolets més apreciats entre els amants del gènere, i no només en l'actualitat. Ja en l'època dels romans, els emperadors hi eren uns grans aficionats. Un apunt curiós: el nom llatí amb què s'hi referien (
Amanita Caesarea
), en catala es tradueix com a
bolets del Cèsa
r. Caçar-lo, però, no és pas senzill i això, que petit, petit no ho és pas. Els ous de reig poden assolir un 15cm d'alçada i el seu barret sol tenir entre 8 i 20cm de diàmetre. Per als que us aventureu a buscar-lo, us recomanem mirar a la vora de suros, alzines, roures i castanyers. Ara bé, tingueu en compte que aquest bolet és poc amant de la fred i que només el trobareu des de finals de primavera fins a començaments d'octubre. A l'hora de cuinar-lo, l'ou de reig no planteja pas gaires dificultats. Un bona solució és, per exemple, fer-ne un carpaccio.
3. La cogumella
Fixem-nos tot seguit en la cogumella, l'apagallum per als amics de Barcelona. En els darrers temps, aquest fong ha guanyat popularitat a la cuina del nostre país, per això que últimament hagi esdevingut un producte molt cobejat. La cogumella, a més, és molt fàcil d'identificar, destaca sobretot pel seu gran barret, que pot arribar a adquirir uns 40cm de diàmetre. Si a aquest característic aspecte hi afegim la immensa diversitat d'hàbitats on pot viure, hom ja es pot fer a la idea que aquest bolet és tan fàcil de trobar com d'identificar. Tot i això cal recordar que sempre hem d'estar alerta amb els bolets, existeixen especies semblants a la cogumella, amb un barret d'uns 8cm de diàmetres, que són tòxiques. No hauríem de consumir mai cogumelles d'aquesta mida, i si no n'estem segurs és millor no recollir-les. Una manera original de cuinar la cogumella és fer-ne una pizza. Només cal bullir el fong, deixar-lo refredar a la nevera i, l'endemà, preparar-lo com a condiment. Boníssim i senzillíssim.
4. El sureny
Els ceps a Barcelona, els surenys a l'Empordà, se solen relacionar amb el nom de l'arbre o arbust sota el qual apareixen. A les comarques gironines, concretament, se'ls vincula amb l'alzina surera, per això que els anomenem així: surenys. Més enllà de noms diversos, però, aquest tipus de bolet el trobarem a gairebé qualsevol lloc i en èpoques ben diferents, es té constància d'haver-ne localitzat en ple juny. Si els caceu, i observeu que encara són consistents, cal que els arrenqueu de soca-arrel.
5. La llenega
Per acabar, us presentem l'últim tresor de la temporada: la llenega o mucosa. Quan l'hivern comença a treure el cap i caçar bolets es fa més i més difícil, és l'època ideal per trobar aquest fong solitari. De color marró, més fosc al centre, i recobert d'una substància viscosa (el moc, que se'n diu), trobareu aquest fong en terrenys calcaris. Fixeu-vos, sobretot, en els llocs humits i frescos, aquests són els racons que més li agraden. Per llepar-se'n realment els dits, us recomanem que utilitzeu la llenega en guisats o arrossos. Val a dir, però, que aquest bolet té prou murga a l'hora d'ésser cuinat: cal entretenir-se a netejar en profunditat el moc que el recobreix.
Altres clàssics de la terra, com els
rossinyols
o les
trompetes de la mort
, ens els reservem per a un futur article. Aneu a bosc, caceu i congeleu. L'hivern s'apropa. Us desitgem bona collita!
*Aquest article ha estat elaborat amb el suport i assessorament de Josep Fanals, boletaire i cuiner del
Restaurant Can Bonay
, de Peratallada.
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
5 bolets típicament empordanesos
Foto:
Cedida
5 bolets típicament empordanesos
Foto:
cedida
Quinze dies d'educació gastronòmica infantil a Platja d'Aro
Foto:
Mireia Tor
Els recuits, amb mel o sucre?
Foto:
Arnau Martínez
Alexis Domènech: “Va arribar un moment en què vaig menjar crispetes, magdalenes i gelats de galera”
Foto:
Cedida
Pere Castells: “Cuidar un producte i el seu sosteniment són eixos principals per afrontar reptes de futur com l'increment de població mun...
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris
Comentaris
Aquesta serà una gran temporada de bolets
Enllaç permanent
usuaritarragona
replied on
dl., 15/10/2018 - 15:18
Aquestes últimes pluges seràn molts bones per la producció d'aquest any https://catalunyadiari.com/actualitat/micoleg-auguren-record-bolets
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris