Foto: 

Cedida

5 plantes de l'Empordà per a fer infusions

Estàs refredat? L'Empordà es pot convertir en la teva farmaciola natural
Arnau Margenet
,
31/01/2020
Menjar i beure
Ja queda menys perquè els primers raigs de la primavera s'obrin pas, però no ens precipitem. Com diu el celebèrrim serial, l'hivern és llarg. Mentrestant toca combatre els estralls propis de l'estació: pluja, fred i l'omnipresent refredat que acabes arrossegant ben bé fins el solstici d'estiu. I què millor que una infusió ben calenta per aconseguir l'escalf necessari per sobreviure'l? Avui us volem descobrir algunes de les plantes que podem trobar a la comarca i que són ideals per beure.
Farigola, l'enemic del refredat
 

La mare de les herbes. La farigola és una de les espècies aromàtiques més presents a la nostra cuina, i no és casualitat. A banda de les múltiples aplicacions culinàries, la farigola és una herba ideal per a preparar infusions i gaudir de les seves infinites propietats. Té efectes antibacterians, antisèptics, i en usos tradicionals es pren pel refredat, la laringitis, tos i asma. Per via tòpica també s'utilitza per al tractament de estomatitis, halitosi, faringitis, amigdalitis i lesions cutànies. De fet, té tants beneficis que el Ministeri de Sanitat alemany té aprovat el seu ús medicinal en casos de tos improductiva i bronquitis.
 
 
Sempreviva, la flor contra l'al·lèrgia
 

No és la més coneguda, però la tenim ben a prop. La sempreviva, també coneguda com perpètua o flor de Santa Llúcia, és una mata perenne de la família de les asteràcies que té una flor groga similar al colze o a la mimosa. Neix en arenals, marges de camins i terreny àrids i pedregosos, de forma freqüent a prop de zones marítimes. La sempreviva conté essència, i és molt útil per a les al·lèrgies respiratòries i la conjuntivitis tan típiques de la primavera. També són indicades per combatre la rinitis, la grip i l'amigdalitis. El seu sabor recorda molt al curry!
 
 
Fonoll, l'anís natural
 

Si sou de passejar pel camp segur que esteu acostumats a veure fonoll, una planta de flors grogues que desprenen una aroma típic semblant a l'anís, de sabor similar. Tota la planta, i especialment les llavors, contenen una essència rica en anetol, estragol i hidrocarburs, propietats que afavoreixen la digestió. També estan indicades com a remei expectorant i per combatre la conjuntivitis. Per fer la infusió utilitza una cullerada de postres de llavors per tassa d'aigua i endolceix-la amb mel.
 
 
Ortiga, la gran tapada
 

Sí, no només irrita quan tens la mala sort de tocar-la. L'ortiga s'ha emprat tradicionalment per elaborar brous. I també infusions. És depurativa, diürètica i alcalinitzant. El seu alt contingut en ferro i clorofil·la estimulen la producció de glòbuls vermells. També és útil per a les afeccions digestives, reumàtiques, l'artritis o les cardiopaties, entre d'altres. A més a més abunda en camps i boscos, així que la podeu trobar a tot arreu fàcilment. Per a fer una infusió d'ortiga només calen 50 grams per cada litre d'aigua i, un cop feta, deixar-la reposar 15 minuts. Sens dubte, l'ortiga és la gran tapada de les herbes medicinals.
 
 
Rosella, més que una flor bonica
 

Amb els primers raigs de sol també arriba el gran espectacle dels camps de roselles i que converteixen l'Empordà en un mosaic de retalls d'un vermell intens. Un regal per a la vista, però també pel cos i la ment. La infusió de rosella és un perfecte calmant natural que ens ajuda a disminuir l'estrès i l'insomni. A més a més, és un poderós antitossiu que afavoreix l'alliberació de mocs i alleuja l'asma, i el seu efecte antibacterià i antiviral ajuda a prevenir el refredat. I per si no n'hi hagués prou, el sabor de la rosella és molt agradable, dolç amb un regust a fruits secs entre la nou i l'avellana.
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar