Els secrets de la garota

Comença la campanya gastronòmica 'La Cuina de l'uriç' a Sant Feliu de Guíxols
Surtdecasa Empordà
,
20/12/2013
Menjar i beure

A saber: la garota –també anomenat eriçó de mar, garoina o uriç– no només serveix per trepitjar accidentalment quan et fiques al mar i infligir-te un dolor agut amb les seves punxes afuades. També es menja, sí. No és un coneixement molt estès, aquest, però la garota no només és comestible sinó que antigament, a Roma i Grècia, es considerava un producte exquisit i refinat, juntament amb altres criatures del mar com l’ostra, el caviar o el percebe. La presència de l’uriç a la taula mediterrània és, doncs, històrica. Malgrat no ser un producte que hagi calat en l’àmbit domèstic, la pesca i consum de l’uriç és tota una tradició en el litoral català, i especialment a la Costa Brava, on les seves roques estan entapissades per afilades pues. En honor a la costum i a la seva pervivència, Sant Feliu de Guíxols es converteix durant aquest mes i el proper més de gener en seu oficial de la cuina de l’uriç.

És entre els mesos de gener i març (la temporada alta) quan podem veure com els restaurants del nostre litoral fan reclam anunciant l’arribada de l’uriç a les seves cartes. Arribada aquesta data l’úriç assoleix el seu grau de suculència i substància òptim, i és llavors quan Sant Feliu de Guíxols aixeca la persiana culinària. Durant els mesos de desembre i gener diferents restaurants de la població participen a la campanya gastronòmica de la Cuina de l'uriç, durant la qual podreu tastar en menús de degustació o en menús mariners (o en tastets!), una gran varietat de plats on l’animaló n’és protagonista.

  • imatge de control 1per1


Els més puristes consideren poc menys que un sacrilegi el consum elaborat de l’úriç. La forma més tradicional de menjar una garota és crua, viva, oberta in situ i amb la única ajuda d’una cullera per arrancar l’estrella formada per les gònades (la part comestible de l’uriç). La boca (un apèndix central de color blanc) no es menja, i s’ha de vigilar, si es decideix menjar en aquest format, de treure les algues i la sorra acumulada a l’interior del cos. Però si ets dels aprensius a l’hora de ficar-se un animal viu a la boca, no pateixis, existeixen alternatives que impliquen una cocció prèvia: garotes gratinades al brut nature, arròs de botifarra negra amb garotes, llobarro amb garotes, arròs de garota, garotes amb cranc, musclos farcits de garota... com veieu, les variables que permet aquest aliment són múltiples.


Si voleu conèixer i tastar la cuina de l’uriç apropeu-vos a un dels 17 restaurants que participen en la campanya d’enguany! Els teniu tots en aquest díptic.
 

A

També et pot interessar