Foto: 

Cedida

Una terra de castells: Alt Empordà (I)

Requesens, les Escaules i Verdera, tres fortaleses que dominen l’Empordà des de les alçades
Arnau Margenet
,
31/01/2018
Entorn
Petris guardians de les alçades, els castells són els vells colosos de la construcció, edificis majestuosos d’una fermesa mil·lenària que romanen al cim de turons o enmig de les planes i dominen grans extensions de terra. Catalunya és terra de castells. Tan és així que experts filòlegs consideren el gentilici català i la toponímia Catalunya una derivació del mot 'castlà' (aquell que governa els castells). La seva situació geogràfica, fent de pont entre el món cristià i el califat durant l’edat mitja, va afavorí la construcció de castells i fortificacions de vigilància i defensa que, avui dia, conformen un dels majors conjunts patrimonials i turístics de què comptem els catalans. L’Empordà, embut fronterer, és una terra especialment esquitxada d’aquests imponents edificis. A Surtdecasa volem reivindicar el valor històric i arquitectònic dels més de 25 castells que s’emplacen entre les fronteres empordaneses oferint-vos una sèrie de reculls perquè els pugueu visitar i conèixer una mica més d’a prop. El primer recull ens portarà per la vessant nòrdica de l'Alt Empordà, al cor de l'Albera i a la Serra de Rodes.

Castell de Requesens

RequesensSituat sobre un turó al bell mig de l’Albera, al veïnat de Requesens (a l’extrem oriental de La Jonquera, fregant amb França), el Castell de Requesens domina totes les valls meridionals del puig Neulós. L’origen d’aquesta fortalesa és encara una incògnita, tot i que les fonts documentals més fiables situen el seu origen a mitjans dels segle IX arran de desavinences entre els Comtes d’Empúries i els de Rosselló. El castell, adaptat a la orografia de la muntanya, està format per torres, muralles i defenses que es conserven prou bé, on hi conviuen construccions originals amb les successives restauracions, així com estances, una capella, un hospital, terrasses i diferents jardins, i un entorn prou verge que convida a imaginar com era la vida fa mil anys enrere. Perdre't pells racons del castell o simplement viure el seu entorn natural és una autèntica meravella.

  • imatge de control 1per1

Castell de les Escaules

EscaulesEnmig d’un bosc de pi blanc, al cim d’un turó, el castell (del qual només la torre en resta en bon estat) s’enlaira oferint una panoràmica del poble de Les Escaules, els camps de conreu i les pinedes poblant les muntanyes que l’envolten. La primera referència documental del castell data de l’any 1123 quan Ramon Berenguer, comte de Barcelona, cedeix diferents castells (Molins, Terrades i Boadella) a Ponç Hug, comte d’Empúries. Tot i que l’actual edificació són les restes d’una obra medieval dels segles XIV-XV, el castell exercia de punt de vigilància per a la línia fronterera entre els comtats d’Empúries i Besalú. Actualment el castell consta d’una torre cilíndrica central envoltada d’un recinte emmurallat que encara conserva parts dels merlets.

Castell de Verdera

VerderaDe Verdera o de Sant Salvador, aquest castell roquer està situat al terme municipal d’El Port de la Selva i apareix esmentat per primera vegada l’any 904 (tot i que excavacions practicades a la zona demostren ja hi havia hagut fortificacions abans). La construcció d’aquesta fortificació va constar de dues etapes: una romànica (IX-XIII; Castell de Verdera) i una segona ampliació a mans dels comtes d’Empúries (XIII-XV; Castell de Sant Salvador), però la titularitat d’aquest castell ha passat per múltiples mans fins el seu abandó a principis del segles XVIII. De la seva estructura original només se’n conserva l’església de Sant Salvador, un temple reduït però d’aire monumental del qual en resten el pòrtic i alguns murs laterals en força bon estat. El castell és un ferm testimoni de la història empordanesa, i la seva situació geogràfica, dominant des de les alçades tota la plana empordanesa fins al Mediterrani, fan d'aquesta fortalesa escolpida en pedra un dels més preuats tresors arquitectònics de la nostra comarca.

A

També et pot interessar