Foto: 

Cedida

Les 5 millors 'entaulades' per menjar calçots

És temps de calçotades. Fem una tria dels 5 millors restaurants empordanesos on seure a sucar calçots.
Surtdecasa Empordà
,
05/03/2017
Menjar i beure
La temporada de calçots és curta però intensa. Un ‘sprint’ gastronòmic que a cap empordanès li passa per alt, doncs el casament del calçots i el romesco és un dels patrimonis culinaris més preuats de la nostra comarca i un dels motius més inexcusables per congregar amics i família. Els restaurants de l’Empordà també se’n fan càrrec, i per això saben que, oberta la veda, les seves cartes s’han de posar al dia si volen satisfer els estòmacs dels comensals. I és que, contràriament a la percepció popular, el calçots també pot esdevenir en una plat de forquilla, o si més no, de taula. Ara que queda poc perquè acabi la temporada, us oferim aquest recull de cinc restaurants empordanesos on ‘entaular-se’ a sucar calçots amb romesco.

1. Can Cassoletes, Pontós
Situat al municipi altempordanès de Pontós, Can Cassoletes és un acollidor restaurant familiar que proposa una cuina tradicional però moderna. Adscrita al moviment Slow Food, a Can Cassoletes es reivindica el saber menjar, assaborint de cada àpat i posant en valor el producte de proximitat ecològic. Algunes de les seves especialitats són els peus de porc ecològics de la Garrotxa amb gambes, el xai lletó de raça ripollesa de Siurana, galta de vedella de Sant Esteve de Guialbes amb garnatxa de l'empordà o el magret d'ànec de Bescanó amb salsa de xocolata. Però essent un restaurant Km0, no hi podía faltar el calçot de la terra. Sens dubte un dels indrets més idonis per tastar el calçot empordanès.

2. La Masia, Forallac
Més de 60 anys de bagatge hostaler aval·len al restaurant La Masia de Forallac. Un emblema de la cuina empordanesa enmig de la plana que ofereix als seus comensals una experiència que transcendeix del plat. La Masia combina la tradició culinària amb una atmosfera única impregnada d’història i el saber fer entre fogons. Un clàssic empordanès on degustar-hi els productes d’arrel: arròs de Pals, gambes de Palamós, senglar i perdiu brassejats amb carbó d’Alzina... i per descomptat, els calçots. I és que La Masia pot presumir de ser un dels primers restaurants en servir la nostrada ceba a la província de Girona. Garantia d’èxit.

  • imatge de control 1per1

3. El Trull d'en Francesc
I d’un clàssic del Baix Empordà a un clàssic de l’Alt. És probable que no hi hagi cap altempordanès al món que no hagi menjat alguna vegada a El Trull d’en Francesc, un antic molí d'oli del segle XVII reformat el 1990 per reeixir en un referent de la cuina empordanesa, de camí al municipi de Boadella i Les Escaules. Un restaurant que reprodueix l’abecé dels clàssics sense renunciar a l’essència pròpia: cuina elaborada amb productes de la terra i tradició casolana, en un entorn realment inimitable. El restaurant disposa d’una terrassa oberta davant del riu la Muga, un lloc privilegiat per endur-se un calçot banyat de romesco a la boca. Perquè a l’hora de fer calçotada, l’on també importa.

4. Can Xerta, Santa Cristina d'Aro
I tornem a baixar. Can Xerta és un restaurant situat al cor de la Costa Brava, a Santa Cristina d’Aro, i el seu principal valor culinari és que es dedica a la cuina de mercat, o el que és el mateix, producte Km0 i filosofia Slow Food, amb espai per la cuina celíaca: a Surtdecasa, combinació guanyadora. A Can Xerta són especialistes en cuina de temporada. Un dels plats amb més anomenada del restaurant són els cargols, però arribada l’època la carta de Can Xerta també s’empolaina per oferir les seves calçotades. Amb el garant d’oferir productes de qualitat conreats a l’Empordà, Can Xerta es postula com un dels millors restaurants on fer taula davant d’una safata de calçots i un bol de salsa romesco.

5. El Racó de Castelló, Castelló d'Empúries
Una calçotada és molt més que menjar calçots. És reunir-se amb la família i els amics al voltant d’una taula, passar-ho bé i sentir-s’hi com a casa. Situat al bell mig del nucli medieval de Castelló d’Empúries, a El Racó de Castelló saben com aconseguir-ho i d’una manera ben econòmica. El seu secret? El seu deliciós romesco casolà. Si de primer t’atipes de calçots generosament banyats en la seva salsa, pots acabar-ho d’adobar amb una gran varietat de segons plats: Graellada de carns, Entrecot de Girona, Llobarro al forn o Broqueta estil Racó. Els plats de El Racó de Castelló tenen un toc deliciosament mediterrani, sempre adaptant-se a la cuina de mercat marcada per la temporada. Una opció exquisida i ben apta per a totes les butxaques!

A

També et pot interessar