Arnau Margenet
,
08/07/2019
Menjar i beure

5 cerveses artesanes de l’Empordà que has de provar aquest estiu

Fem una volta per la comarca a través de cinc birres amb denominació d’origen

Foto: 

Cedida
“La cervesa és la prova de que Déu vol que siguem feliços”. Aquest proverbi, que bé podria ser de colpiment obligatori en façanes de parròquies i cantines, és en realitat obra de Benjamin Franklin, pare fundador dels Estats Units. Poca broma. Si la fe religiosa vol “eixamplar la base” aquest és un bon començament. I és que la cervesa és una beguda de devots capaç de crear consens entre enemics públics. Una religió que tothom vol abraçar, i que amb el pet de calor congrega més feligresos que mai.

I són temps de bonança per la birra. D’un temps cap aquí, la seva elaboració tradicional ha agafat una volada sense precedents. Gràcies a l’empenta de desenes de productors locals, a l’associacionisme cerveser i a les institucions que la recolzen i impulsen iniciatives de promoció, la cervesa artesana s’ha convertit en un bé a l’alça a Catalunya. Una beguda elevada a categoria d’elixir, amb múltiples variants i amb la demanda constant dels consumidors, que a còpia de glopades han treballat el paladar i cada vegada compten amb un paladar més exigent. Avui volem reivindicar aquesta magnífica poció de civada que ens refresca i embriaga fent una recomanació: les 5 cerveses artesanes de l’Empordà que heu de provar aquest estiu.

1. Rufa (Figueres)

Rere una gran idea sempre hi ha algú brillant. I rere la Rufa hi ha en Joan Benejam. Enginyer agrícola, sommelier i enòleg, aquest figuerenc de naixement ha aconseguit que mig Empordà relacioni la paraula “rufa” a cervesa artesana. La rufa es coneix com el tipus de núvol que anticipa la tramuntana i, d’alguna manera, aquesta Rufa va anticipar el seu èxit pels voltants del 2012 gràcies a tres cerveses que ens encanten: la Rufa Original (fresca, amb cos i amargor subtil), la Rufa Blat (bona acidesa i aromes que recorden al cereal i a cítrics com la llima i la llimona) i la Rufa Solera (fermentació conjunta de garnatxa dolça amb cervesa artesana que dóna com a resultat una beguda única). Una cervesa que cal tenir present si la trobeu a la carta. 

2. Limbik Co. (Figueres)

Limbik Co és la història d’una gestació molt recent. De fet, per poder-la provar encara haurem d’esperar uns dies (estigueu atents a la nostra agenda perquè la presentació serà aviat), però nosaltres ja hem tingut el plaer d’engolir-la i tenim quorum: si us agrada la cervesa en estat pur, proveu-la. El germen de Limbik Co és la relació apassionada que manté el seu creador amb el món de la cervesa artesana. El figuerenc Xavi Pujol és un autodidacta en el camp de la cervesa, un alumne avantatjat amb una curiositat voraç per descobrir els secrets d’aquesta beguda mil·lenària. Amb talent, empenta i pocs recursos ha aconseguit fer de la seva passió, una poció deliciosa. Bé, de moment dues: una IPA amb llúpol Citra, fresca, aromàtica i un buquet amarg; i una SESSION IPA, una birra lleugera, afruitada i ideal per fer passar la calorada d’aquest estiu. No la perdeu de vista, perquè la Limbik Co ha nascut en plena forma i ens promet moltes alegries.

3. Fondi (Fonteta)

Una cervesa sense pòsits al final de l’ampolla i un control exacte del procés. Aquesta és la clau de la cervesa Fondi, una birra de qualitat elaborada mitjançant un mètode isobàric. La unió entre l’artesania i la tecnologia explica l’èxit d’aquesta cervesa que des de 2014 rega els paladars baix-empordanesos amb tres varietats: La Rossa (una Pale Ale, amb presència de la malta i aroma de llúpol fresc i afruitat), La Negra (aliança de sabors torrats amb dolços) i La Original (pels amants de la fortor, amb presència de malta i llúpol). Triïs quina triïs, la Fondi sempre és garantia de plaer.

4. L’Arrossa (La Bisbal d'Empordà)

És una de les nostres preferides. L’Arrossa és una habitual de les nostres tabernes i és opció predilecta a la redacció de Surtdecasa Empordà. Gestada per l’activista bisbalenc Jordi Parals, L’Arrossa és una birra amb denominació d’origen, doncs està feta -com ja haureu endevinat- a base d’Arròs del Molí de Pals. Prepareu el paladar perquè aquesta cervesa rossa, de blat i arròs de pals, farà les delícies dels amants de la civada i el bon llúpol.

5. DosKiwis (Rupià)

El DosKiwis és una trobada cervesera entre dos cultures: l’empordanesa i la neozelandesa. Amb el centre d’operacions ubicat a les acaballes del municipi de Rupià -on per cert, podreu gaudir d’un espai ideal per fer-hi el toc tot descobrint les entranyes de l’obrador i tastant els plats d’un food truck-, DosKiwis és una cervesa que té clares les seves prioritats: servir una cervesa de qualitat, respectant els processos d’elaboració artesana, sostenibles i de distribució local. Una oda al sabor de la birra artesana, amb cinc varietats diferents de cervesa.

 

També et pot interessar