Rulo Trece

Foto: 

Il·lustració: Rulo Trece
Rulo Trece

Peix blau, del mar al plat!

Més d’una trentena d’establiments de Sant Feliu de Guíxols participen a la campanya gastronòmica del ‘Peix Blau Ganxó’
Arnau Margenet
,
27/05/2014
Menjar i beure
Rere cada bon plat de peix hi ha la tradició, dedicació i perícia de la feina pesquera, un fet que sovint passa per alt per qui es troba assaborint-lo. Quan l’anxova, la sardina, el verat o el peix espassa se serveix a la taula d’un restaurant empordanès es dóna lloc a la culminació d’un llarg i sovint esgotador procés en el qual hi conflueixen els elements naturals amb la dura feina dels pescadors i la pràctica de tècniques pesqueres que es venen utilitzant des de fa segles com la pesca de la llum o la de palangre. D’això en sabem una estona els empordanesos, doncs la nostra cuina (i vida en general) està fortament lligada a la mar.

Una feina, la dels pescadors, que probablement no rep el reconeixement que mereix i es menysté quan al sector van mal dades i es fa difícil la subsistència. Per això són benvingudes totes les iniciatives que serveixen per posar sobre la taula els valors, tan gastronòmics com econòmics, del nostre peix. Per exemple, durant el mes de maig i fins els 15 de juny, Sant Feliu de Guíxols reivindica la seva identitat pesquera a través de la campanya gastronòmica ‘Peix blau ganxó’, on més d’una trentena d’establiments oferiran menús i altres degustacions preparades amb peix blau de la zona.

14 restaurants ofereixen menús on el producte fonamental és diverses espècies de peix blau com l’anxova, sardines, verat, bonítol, tonyina, peix espassa o el sonso. Aquest últim, el sonso, és tota una novetat pel que fa a la seva presència coemercial, doncs ha estat just enguany que la Comissió Europea ha donat el vistiplau a la seva gestió pesquera a fi de preservar la seva pervivència. D’aquesta manera, Sant Feliu de Guíxols es converteix en un dels 7 ports catalans amb permís per desembarcar i comercialitzar el sonso, que esdevé en un dels atractius d’aquesta campanya amb un total de 29 restaurants servint-ne.

Els menús, els preus dels quals aniran de 20€ a 40€, són autèntics homenatges al peix blau servit en diversos formats, maridatges i tècniques culinàries. Per exemple, un dels primers plats que ofereix el menú del popular restaurant Bahia és un carpaccio de tonyina amb crema d’anxoves, i un dels segons, marmitako de bonítol amb patates. Una altra proposta: al restaurant El Gallo serveixen torrades de foie de bacallà al gust fumat o una crêpe de salmó a la crema de vodka. O a La Gaviota, que opten per un menú degustació on hi trobareu salmó al cava, sardines maridades o els nouvinguts sonsos fregits. Una amplíssima oferta gastronòmica que fins el 15 de juny convertirà la ciutat ganxona en un destí de pelegrinatge per tot aquell amant del peix blau.

Si voleu conèixer tots els establiments participants i els seus menús ho podeu fer aquí!

A

També et pot interessar