Sanjosex

Foto: 

Cedida
Sanjosex

Sanjosex: "La música és un art molt feble i sensible"

El cantautor bisbalenc torna als escenaris aquest 26 de juny en el marc del Festival Ítaca
Arnau Margenet
,
23/06/2020
Música
Han hagut de passar dos llargs anys perquè la fidelíssima graderia de Carles Sanjosex tingués una nova oportunitat de veure al cantautor bisbalenc en directe. Aquest divendres 26 de juny Sanjosex torna per fi als escenaris. Ho farà en un concert a La Pera, en el marc d'un Festival Ítaca que -com tots els grans esdeveniments musicals del país- celebra una edició atípica, adaptada a la "nova normalitat", i on el cantant presentarà el seu darrer disc 'Dos Somnis' (Bankrobber, 2020).
Estem en una època de crisi i tot és incert, però la realitat em diu que ens sabem espavilar i trobar solucions

- La primera pregunta és de rigor. Com has viscut aquest confinament?
Amb molta intensitat, no m’he avorrit gens! Al tenir 2 fills petits i treballar online, tant la meva companya com jo, el confinament ens ha fet encara més intensa la vida familiar. També ha estat molt bonic. Al poder estar 24 hores junts, hem gaudit de moments que normalment no tenim per culpa de la feina.

- Sobta que, després de sis anys de la publicació de ‘Festival’ (Bankrobber, 2014), tornis amb un EP més breu de sis cançons. Fem bona la dita de “val més la qualitat que la quantitat”?
Hem publicat 6 cançons, però no era un pla previst. La única premisa per afrontar aquest disc era sentir-m’hi còmode, sentir-lo necessari i finalment es van imposar aquestes cançons com a disc temàtic, fugint de l’eclecticisme d’altres discos. Teníem més cançons, però escollir és important quan vols fer les coses ben fetes.

- ‘Dos somnis’ va sortir a la llum amb el single ‘Revolució’. Escoltant-la, i tenint en compte la proximitat en el temps, es fa difícil no traçar una relació amb els episodis que va haver-hi a Catalunya a l’octubre. Hi és o es tracta d’una altra revolució?
El rerefons de tot el disc són els esdeveniments socials i polítics dels últims anys. Fins i tot la temàtica del disc també n’és conseqüència. “Tancar-se” a casa per cuidar els teus és una resposta a un món que no dóna massa esperances ni massa possibilitats de incidir-hi.

- En aquest disc es reforça l’univers temàtic de Sanjosex, amb cançons com ‘Pare’, ‘Dos Somnis’ o ‘Revolució’ que semblen reivindicar la importància de la família, la casa i la llar. Creus que són espais vitals que s’estan deixant de banda?
És una constant en els meus discos tractar temes que són importants però dels quals no se’n parla massa. Aquests temes, antigament eren hegemònics i estaven embolcallats de moral i d’obligacions, el segle XX va servir per destruir aquest embolcall, però ara han quedat ofegats per discursos partidistes de poca volada i per la publicitat. A mi em sembla que són temes prou importants com perquè els cantem.  En aquest últim disc alguns d’aquests temes s’han reforçat, n’han aparegut de nous i d’altres ja no hi són, però sens dubte no puc deixar de ser jo mateix. L’aposta per la proximitat, el compromís, però també per la llibertat individual i la sensualitat com a formes per ser feliç, són temes que se’m van repetint. Però no és només una aposta, és una necessitat.

-També hi ha espai per parlar de l’amor amb temes com 'Les Estrelles o 'Punxes'. En l’era Tinder, valors com el compromís i la fidelitat van a la baixa…
Ja tornaran, ja tornaran.

- En una escala d’extroversió, aquest disc es troba a les antípodes de ‘Festival’. Tot sona molt més recollit i íntim, gairebé com si estigués pensat per fer concerts al menjador de casa…
Sí, tenia la necessitat de retrobar-me amb la música, gaudir-la íntimament, que és com quasi sempre l’he gaudit, i ha sortit així. Tot i això, no és un disc només proper o simplement costumista, també és profund i elevat, se’n va molt lluny. Molt lluny i molt a prop alhora. El so del disc també és així, molt proper en alguns elements, molt llunyà i atmosfèric en d’altres. El que no fa el disc és projectar a mig termini, perquè a mig termini no veig cap certesa, ara mateix. Pel que fa als ritmes i a l’extroversió, per part meva, ja faré perquè tornin els ritmes més animats i l’extroversió, m’agraden!

- El proper 26 de juny per fi tornes als escenaris. Serà en un concert a La Pera, en el marc del Festival Ítaca, juntament amb Meritxell Neddermann. Hi havia ganes? Quin repertori ens espera?
Moooltes ganes. Ja fa més de dos anys que no girem i tornar-hi em fa molta il·lusió. També em fa un cert respecte. La música és un art molt feble i sensible, poc segur, i sempre tens el dubte de saber si ho gaudiràs prou o si agradarà. El repertori serà una barreja de cançons noves i velles, amb una tria expressa de les velles per fer entendre millor aquest últim disc.

- L’anomenada “nova normalitat” obre un escenari incert per a la indústria cultural, i especialment per als músics, que a priori comptaran amb menys concerts i menys públic. Hi ha alguna fòrmula per trampejar la crisi i revifar el sector?
Estic veient molts músics que s’estan apuntant a fórmules de patronatge com Aixeta.cat, i amb el confinament també han aparegut noves formes de comunicar-se i oferir les pròpies obres amb un retorn econòmic. Estem en una època de crisi i tot és incert, però la realitat em diu que ens sabem espavilar i trobar solucions.

- A nivell personal, quin estiu t’espera? Tens més concerts programats?
A Sanjosex no ens podem queixar. Els tipus de concerts que es poden fer són els que nosaltres normalment ja fèiem, i la bona acollida del disc ens està fent arribar propostes de concerts que anirem publicant a través de les nostres xarxes socials. El primer de tots, aquest divendres a la Pera!
 

Més informació: 

Web Sanjosex

A

També et pot interessar