Foto: 

Cedida

Fetus torna a llaurar el tros

El grup del Pla de Cunyà presenta el seu segon treball 'Terra Cuita' el proper dissabte al Museu Terracotta
Arnau Margenet
,
13/05/2019
Música
Fills d'aquesta terra pròdiga en músics que és la Bisbal d'Empordà i rodalies, Fetus va arribar al món amb una primera collita de qualitat, un treball titulat 'L'Epicentre del Fangar' (2017, Bankrobber). Dos anys després tornen a la càrrega amb 'Terra cuita', un disc que conserva l'esperit del punk garatge i power pop en català amb essències de Km0. Gamberrisme, so de tasca i un idiolecte propi regat de refranys, cultura rural i referències al menjar de forquilla són els distintius de la banda liderada per Adrià Cortadellas que, en aquesta nova etapa, estrena format de trio (amb Telm Tarradas al baix i la nova incorporació, Adrià Jiménez, a les baquetes). Al fil del concert que oferiran aquest dissabte 18 de maig al Museu Terracotta, parlem amb ells perquè ens facin cinc cèntims de com anirà aquesta collita.
"Ara anirem en format power trio: actitud desbocada i descàrrega d’energia"

- La primera pregunta és obligada: com va néixer 'Terra cuita'?
El Fetus ha aconseguit sortir del fangar i admira la bellesa dels paratges de la Terra Cuita: dels qui n’embarranquen i dels qui n’expliquen històries. El Fetus mira cap enfora, cançons menys introspectives i més descriptives dels senders inescrutables de la Terra Cuita. Aquest disc ha sortit, en bona part al Pla de Cunyà, paratge entre Ullastret i Serra de Daró i, segurament, això també es nota.

- Dos anys després de l’àlbum debut 'Epicentre del Fangar' torneu a trepitjar l’era. Com ha canviat el so de Fetus des d’aleshores, si és que ha canviat? 
No ha canviat excessivament. Amb les lletres del nou disc hem acabat de fortificar i fonamentar l’imaginari del Fetus. Però repetim la mateixa fórmula: producció i mescla de Joan Colomo, masterització de Víctor Garcia a Ultramarinos Costa Brava, guitarres garatgeres, riffs surferos, melodies pop, càntics hooligans, bateries taquicàrdiques i cavernícoles, teclats sirleros d’en Guille Caballero…

- I no només el so, ha canviat. La formació també ha patit alguna modificació, oi?
Exacte, el gran canvi és en directe. Ara anirem en format power trio: actitud desbocada i descàrrega d’energia.

- A 'Terra cuita' hi trobem un bon grapat de col·laboracions...
Ens encanta envoltar-nos de gent que suma! Alguns han repetit, com en Guille Caballero als teclats, Jordi Anticó a la guitarra, Genís Bou als saxos allegreto punk… Ara bé, una gran novetat són les majestuoses il·lustracions de Roger Peláez a la portada: el Guernica del cuitisme. I també cal fer esment dels versos recitats per l’Adrià Pujol a la cançó ‘El mite de la taverna’: vam enregistrar-los al bell mig d’un esmorzar de forquilla a Cal Carreter de Sant Sadurní de l’Heura, i ajuden a catapultar el mite tavernari segons el Fetus.

- L’imaginari de Fetus es mou entre el folclor empordanès i l’esperit semiurbanita de qui va “a fer les Barcelones”. De fet, molts empordanesos vivim en aquest itinerari etern de “pujar i baixar”. Voleu representar d’alguna manera a tots aquests “nòmades”?
No és que els vulguem representar: només expliquem el que veiem. Simplement, una notable part de Fetus viu o ha viscut així, a mig camí d’un lloc i l’altre. Amunt i avall. Aquestes anades i vingudes han fet germinar la Terra Cuita, de senders inescrutables.

- Parlant d’al·lusions a la petita pàtria, el títol també parla d’una cosa molt d’aquí. D’on va sorgir?
'Terra Cuita' era un festival utòpic que feia anys que volíem fer a Terracotta Museu de la Bisbal: mai va acabar de brotar. Per això el Fetus va decidir fer-ne una cançó i aquest dissabte el presentarem al Terracotta: gir inesperat.

- Així és, en una mena de doble tirabuixó semàntic… El proper 18 de maig presenteu el disc al Museu Terracota de La Bisbal d’Empordà. Què ens hi espera?
"Ska de vells i pinso per camells", tal com proclamen els Espardenya Crew. Fora bromes: ens fa molta il·lusió que el tret de sortida sigui al Terracotta Museu. Que la gent no vingui sopada: hi haurà arrossada popular, punxada de vinils jamaicanòfils d’Espardenya Crew, performances ceràmiques, servei de bar i el museu obert tota la nit. Això arrencarà a les 21h i serà per a tots els públics, que també hi haurà taules i cadires. El bateig de la Terra Cuita serà sense escenari i una peça més del trencaclosques de la vetllada.

- Teniu més concerts programats? Fins a on arribarà la polseguera de Fetus?
Esperem que arribi ben lluny i que poguem exportar moltes xefles arreu del territori. De moment, també tenim concerts a Barcelona (23/05), Figueres (31/05), Lleida (14/06), Girona (14/06), Ullà (29/06)… I anar-li fotent!

A

També et pot interessar