Foto: 

CEDIDA

Karen Font: "L'institut hauria de reforçar molt més les arts dins i fora les aules"

Parlem amb una alumna de l'IES Carles Rahola, el primer institut de comarques gironines que acull una Poetry Slam
Nina Pagès
,
20/04/2017
Activa't
El 'poetry slam' és una competició per adults de poesia escènica que es va iniciar als Estats Units a la dècada dels 80. Des de fa uns anys, s'ha establert de forma mensual a moltes ciutats europees, com també del territori espanyol i català. A Barcelona, per exemple, té una assistència d'unes 500 persones cada mes al CCCB, i el jurat és el mateix públic, que analitza un poema recitat que no pot sobrepassar els 3 minuts de durada. Habitualment, els participants són adults, però també s'han realitzat 'poetry slams' amb nois i noies d'instituts de la capital.
"De la poetry slam, m'agrada que sigui tot lliure, que es pugui expressar el que cadascú sent i pensa sense posar-hi un límit"

El pròxim divendres 21 d'abril, de la mà del rapsode i editor Ramon Bartrina, l'experiència es traslladarà també a comarques gironines, en concret a l'IES Carles Rahola, a partir de les 12:30h. El guanyador de la poetry slam tindrà un val per productes a l'Abacus de Girona. Per descobrir què opinen els protagonistes d'aquesta competició, hem parlat amb Karen Font, una alumna participant.

 

- Què t'agrada de la poesia escènica?
Tot el que sigui expressar sentiments i emocions m'encanta.

- Havies escrit poesia abans?
Sóc més de textos, d'escriure tot el que sento. Però pel que fa al concepte que tenia abans de poesia, que només era buscar que el final de cada frase rimés, no, no n'havia escrit mai.

- Pots explicar-nos què portaràs a la poetry slam?
Tot el que em va passar pel cap quan vaig veure aquell vídeo que ens va posar en Ramon. També l'he portat una mica als sentiments que tinc jo ara mateix, les coses que penso i sento sobre com veiem la llibertat actualment i com crec que s'hauria de veure.

- Com ha estat el procés de crear aquest poema?
Ha estat complicat. Fer la pluja d'idees era fàcil, perquè era posar tot el que em passava pel cap, però quan havíem d'escriure un poema que tingués rima, i amb les estrofes i tot, la cosa es complicava. Al principi, em posava nerviosa i em sortia tot malament, però vaig veure que tot era intentar-ho.

- Què és el més t'ha agradat o t'atrau de l'experiència?
M'agrada que sigui tot lliure, que es pugui expressar el que cadascú sent i pensa sense posar-hi un límit.

- Què opinen els teus companys sobre aquesta experiència?
Els hi ha agradat, tot i que no l'han aprofitat del tot, ho dic pel que he vist i l'ambient que hi havia a classe.

- Creus que els adolescents d'avui esteu interessats en la literatura i les arts escèniques?
Personalment, sí, a mi m'encanta. Però pel que veig, amics meus i gent de l'Institut estan centrats en altres coses que no tenen importància, i no saben el que els agrada i el que no. Tampoc és que l'institut ens ajudi molt, crec que hauria de reforçar molt més les arts dins i fora les aules, perquè tenen molt poca importància en el món de l'educació. 

- Com vas enganxar-te al món de la poesia? Tens algun autor o escriptor que t'agradi particularment?
No m'hi he enganxat, però crec que, si conec més aquest món, acabarà agradant-me molt. No acostumo a llegir gaire un autor determinat.

- La literatura ens fa reflexionar i, també, imaginar futurs millors. Què hi trobes a faltar en aquest món?
Sincerament, trobo a faltar que la gent sigui feliç, trobo a faltar que les persones siguin conscients de tot el que està passant tant al món com a la vida de cadascú. Sembla que no ens adonem que encara podríem anar a pitjor. M'enganxen aquelles coses i persones que em fan sentir jo mateixa, i sobretot, que em fan riure molt. 

- Esteu orgullosos de ser el primer institut de comarques gironines que acull aquesta competició?
Sí, crec que és una activitat que s'hauria de portar a tots els instituts possibles, i així, fer que la gent pugui conèixer una miqueta més aquest món encara tan desconegut.

Més informació: 

Tota la informació sobre l'organitzador de la Poetry Slam al web de Ramon Bartrina. 

A

També et pot interessar