Micròfon

Foto: 

Cedida
Poetry slam

Els 10 espectacles poeticomusicals que no et pots perdre

Un recull dels millors recitals musicals del mes de febrer i març a la demarcació de Girona
Mar Molero Dolz
,
12/02/2020
Arts
Et recollim les propostes per acompanyar el final de l’hivern i els primers jorns de primavera. El dia 21 de març es commemora el Dia Mundial de la Poesia i a les terres de la Catalunya oriental ja comencem a flairar rimes, sinestèsies, alexandrins i sonets. A través dels sons i les paraules, poesia i música s’agafen de la mà per transportar-nos a nous universos i fer-nos volar lluny de la rutina tediosa. Apunteu, apunteu.

1. Antic d’amor de Joan Josep Mayans
L’eivissenc establert a Olot Joan Josep Mayans presenta el seu nou disc ‘Antic d’amor’. El músic ja ha treballat anteriorment amb altres creacions poètiques d’autors com Verdaguer, Espriu, Vinyoli o Maragall entre d’altres. Aquest cop, el treball és el resultat d’una llarga i intensa aproximació a l’obra poètica de Joan Teixidor (Olot, 1913-Barcelona, 1992), un autor del qual Mayans va començar a interpretar alguns poemes fa vint-i-dos anys. El disc conté deu poemes musicats, procedents de tres llibres de Teixidor: 'El Príncep' (1954), 'Una veu et crida' (1969) i 'Fluvià' (1989).
Quan? Dissabte 15 de febrer a les 20h
On? Sala El Torín (Olot)


Maria Mauri, Enric Casasses i Daniel Ariño

  • imatge de control 1per1

2. El nus la flor
En el marc del Festival Ara Poesia, concert 'El nus la flor' amb Maria Mauri, Enric Casasses i Daniel Ariño, un recull de poemes inèdits de Casasses. El pianista Daniel Ariño ha musicat peces per a veu parlada i piano i per a veu cantada i piano. La combinació alternada de les dues configura aquest cicle, que s’encadena de manera diàfana. Una aposta per crear un gran cicle de cançó i recitat en català en el qual s’integri una miríada de tendències estètiques: de l’impressionisme, el modernisme i l’espectralisme al jazz, el flamenco o el cabaret. La poesia de Casasses, juganera i calidoscòpica, rica de formes i estils, portava ja la música a dintre.
Quan? Dissabte 22 de febrer a les 20h
On? Casa de Cultura (Girona)

3. Hic et nunc
‘Hic et nunc’ (‘ara i aquí’) és una sessió de lectura i improvisació a partir del text inèdit de Víctor Sunyol Hic. Text i música s’alien i es fonen passant per diversos estadis i paisatges sonors i textuals. Partint de la base que Hic s’estructura en forma de diàleg (un diàleg entre A i A’), veu i música segueixen aquest esquema dialògic trenant-se significants i significats, seguint també l’estructura del text, polimòrfica i polirítmica. Aquest espectacle s’engloba dins el Festival Ara Poesia.
Quan? Dijous 27 de febrer a les 19h
On? Casa de Cultura (Girona)


Arnau Tordera

4. Transfigurant Verdaguer
Arnau Tordera ens explicarà la seva experiència en musicar la poesia de Jacint Verdaguer, una activitat que s’inclou en el Festival Ara Poesia. En aquesta sessió, eminentment divulgativa, veurem com s’ha fet aquesta transfiguració de la lírica verdagueriana a l’òpera rock ‘Verdaguer, ombres i maduixes’, una idea de Pere Tió i Pep Paré amb textos del poeta osonenc i música de Tordera. Il·lustrarà la sessió la selecció d’algunes peces que seran comentades i interpretades en directe.
Quan? Dimecres 4 de març a les 19h
On? Casa de Cultura (Girona)

5. Contes per a adults musicats
Qui diu que el conte és un gènere infantil? Que no n’escriu, Quim Monzó, de contes? Assumpta Mercader Solà es dedica a explicar contes per a petits i grans i també treballa com actriu i titellaire. ‘La dona que somiava mariachis’ és el primer llibre de contes per a adults de l’artista, que juntament amb Pau Romero a la guitarra elèctrica, narrarà en forma d’espectacle d’A Un A Dojo Paraules de Cultura.
Quan? Divendres 6 de març a les 20:30h
On? Casal del poble (Bordils)

6. Poetry Slam
L’acte de cloenda del Festival Ara Poesia serà una festa on tots puguem participar de la poesia oral i on reivindicar un lloc per a la poesia popular. Ho celebraran amb un Poetry Slam coordinat per l’Associació Cultural Kerunta, a l’hora del vermut i, si el temps ho permet, a l’aire lliure. Es tracta d’una competició de poesia recitada en la qual els autors s’enfronten al públic, que ha de puntuar no només la paraula sinó també la interpretació i la posada en escena. T’hi atreveixes?
Quan? Dissabte 7 de març a les 12h
On? Casa de Cultura (Girona)

7. Hora de la poesia. Homenatge a Joana Raspall
Els més petits també celebren la poesia amb un homenatge a Joana Raspall a càrrec de Pepa Contes. Durant cent anys, Joana Raspall ha teixit les paraules dibuixant moments màgics de la vida amb música i ritme, que conviden a sentir i compartir «amb pau dins del cor». Pepa Contes és Josepa Elisenda Llobet i Martí, actriu i contista. Conta i canta els contes des del 1996 i des del 2018 dinamitza i potencia la lectura a les escoles.
Quan? Dijous 19 de març a les 17:30h
On? Biblioteca (Celrà)

8. Poemes del món
Un acte dedicat a la poesia i a la interculturalitat, ‘Poemes del món’. Persones de diferents orígens i procedències llegiran, recitaran i cantaran textos i cançons en les seves llengües. Una mostra de la diversitat lingüística de la nostra terra que ens fa sentir que se’ns reconeixen les particularitats de cada món i de cada manera de fer i ens fa ser conscients que tots els engranatges poden anar agafats de la mà.
Quan? Divendres 20 de març a les 19:30h
On? Teatre Casino Llagosterenc (Llagostera)


Tarta Relena

9. Concert de Tarta Relena
Sens dubte, una de les propostes que més ha sorprès el panorama escènic català és Tarta Relena. No és pròpiament poesia, però el seu cant és poètic de per si. Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a capella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena vol fer-se seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que d’una manera o altra es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani. Als arranjaments de Tarta Relena, els timbres tan diferents de les dues veus s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o rasquen com l’estepa; s’allunyen en dissonàncies afilades i més tard es retroben. Sempre buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements.
Quan? Divendres 27 de març a les 20h
On? Casa de Cultura (Girona)


Borja Penalba i Mireia Vives

10. Mireia Vives i Borja Penalba
La parella artística formada pels valencians Mireia Vives i Borja Penalba ens presenten ‘Cançons de fer camí’. Un viatge pels camins que junts han trepitjat al llarg dels últims cinc anys, i ens ho mostren en forma de cançons, amb la peculiar coherència de les pròpies contradiccions, amb la passió de qui estima la terra, amb la ràbia de qui veu llibertats empresonades, o amb l’estima per l’univers poètic de Montserrat Roig, Joanjo Garcia, Maria Mercè Marçal, David Caño, Salvat-Papasseit, Roc Casagran, Bob Dylan o Leonard Cohen. Eclèctics i heterogenis, pinten l'escenari amb notes de folk, cançó d'autor, pop-rock, cabaret gamberro o cobla republicana i feminista. És així com Mireia & Borja veuen i entenen el món, amb cançons que els colpegen i doten de sentit el que els envolta. Això sí, dins de tanta varietat el duet té un objectiu clar: compartir el seu camí amb tu.
Quan? Dissabte 28 de març a les 20:30h
On? Auditori de Girona

A

També et pot interessar