Foto: 

Wikipedia - Eiga No Tomo

L'efecte Ava Gardner

L'actriu nord-americana va seduir la població de Tossa de Mar durant el rodatge del film 'Pandora i l'Holandès errant'
Surtdecasa Girona
,
03/09/2017
Arts
L'animal més bell. Així es coneixia popularment a Ava Gardner, una de les grans estrelles cinematogràfiques del segle passat. Nominada als premis Oscar, va esdevenir una icona de l'època, capaç d'atraure l'atenció de mig planeta i construir una vida de pel·lícula. No és d'estranyar, doncs, que el director Albert Lewin l'escollís per encarnar la reconeguda Pandora Reynolds, una dona de gran bellesa incapaç d'estimar que trencava el cor de tots els homes que se n'enamoraven.

'Pandora i l'holandès errant', del 1951, va rodar-se en la seva major part a Tossa de Mar, ciutat selvatana que, de seguida, va rendir-se als peus de l'actriu. A banda d'ella, els ciutadans van poder veure de prop altres personatges de Hollywood com el mateix director, els protagonistes Jame Mason i Mario Cabré i la parella de Gardner en aquell moment, Frank Sinatra, que, segons es rumorejava, acompanyava l'actriu per una qüestió de gelosia. Segons alguns mitjans de l'època, el cantant sospitava d'una relació amorosa entre la seva dona i Cabré. 

Una munió de paparazzi va inundar durant els dies del rodatge les diferents localitzacions de Tossa. Tots ells, tal com li havia passat al director nord-americà durant la seva primera visita, van quedar meravellats amb una de les joies de la Costa Brava, característica per les platges amb barques de pesca, una personalitat pròpia i la magnífica Vila Vella, l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana. Aviat, aquesta projecció internacional i l'atenció mediàtica van situar la ciutat al mapa, un fet que va suposar un abans i un després en l'àmbit turístic i cultural. El pas de la famosa parella nord-americana havia aconseguit convertir la vil·la en una de les destinacions de la nostra costa més interessants i atractives per als amants del cinema d'arreu del món.

Per això, el 1998, els ciutadans i l'ajuntament van erigir una estàtua de bronze amb la imatge de l'actriu amb l'objectiu de retre-li homenatge i deixar constància de la llegenda d'Ava Gardner. L'obra, creada per l'escultora Ció Abellí, es va realitzar a mida natural i es va col·locar sobre un dels miradors de la Vila Vella de Tossa. 

Tot i així, no es tracta de l'únic personatge internacional que ha visitat o ha estat vinculat a la ciutat selvatana. Marc Chagall, Georges Kars, Olga Sacharoff, Jean Metzinger, André Masson, Oscar Zúguel, Rafael Benet, Josep Mampou o Enric Casanovas són només alguns dels noms que ressonen amb força a l'Oficina de Turisme i al Museu Municipal, espai on s'exposen valuoses peces d'alguns d'aquests artistes.

Alguns d'ells i moltes altres figures mediàtiques com John Wayne, Elizabeth Taylor, Walt Disney, Rock Hudson, Kirk Douglas, Salvador Dalí, Lady Di, Sting, Leo Messi, Enrique Iglesias, Joan Manuel Serrat o el Rei Felip VI formen part de l'exposició 'Costa Brava Glam & Click', una mostra fotogràfica situada a la Casa Saladrigas fins al 9 de setembre que recull el pas d’estrelles del cinema, futbolistes, aristòcrates i tot tipus de famosos per la Costa Brava al llarg dels anys, atrets pel paisatge, l’oferta gastronòmica i també per festivals convertits en referència internacional. L'exposició està creada a partir de les instantànies fetes per periodistes de l’Agencia EFE i no segueix un ordre cronològic, sinó que es construeix segons el posicionament dels famosos segons Google. Un mètode per comparar la popularitat dels personatges que en formen part. Quin lloc ocuparà Ava Gardner?

Més informació: 

Més informació al web de l'Oficina de Turisme de Tossa de Mar. 

A

També et pot interessar