Volcà de Montsacopa

Foto: 

Turisme Garrotxa
Volcà de Montsacopa

Les 10 millors excursions per fer a la Garrotxa

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
17/03/2021
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Compartim amb vosaltres unes quantes propostes per recórrer i gaudir la Garrotxa. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. De Sant Pere Despuig al Pont de la Rovira
La Vall de Bianya guarda molts racons plens d’encant i aquesta excursió en visita alguns. Tot i que no és circular, el camí d’anada i tornada comparteixen els mateixos punts d’interès, però val la pena veure’ls des de les dues perspectives. L’itinerari segueix el curs de la riera de Santa Llúcia fins al pont i, pel camí, trobarem espais de gran bellesa com la gorga de Planagem, on qui vulgui podrà refrescar-se, i veurem precioses cases pairals com la de Can Solà i el seu molí, que malgrat que ja no estigui en funcionament, segueix sent una estructura de gran interès. (Localització)

 

Església de Santa Margarida de Bianya | Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa
2. Fins a l’església de Santa Margarida de Bianya
Aquesta ruta s’emmarca dins dels itineraris de la Vall dels Sentits i comença des de l’Hostalnou de la Vall de Bianya, on hi ha un punt d’informació digital i una cartellera per si cal ampliar informació. Des de l’església de Santa Margarida podrem gaudir d’unes vistes esplèndides sobre la Vall de Bianya. A més, és clar, podrem visitar l’església que, malgrat els terratrèmols del segle XV, conserva gran part de l’arquitectura original del segle XII. Pel camí passarem per un bosc ple de roures centenaris, entre els quals n’hi ha un de monumental catalogat a la roureda de la torre de Sant Pere. (Localització)

3. Del volcà Montsacopa al Montolivet
Aquests són dos dels volcans més emblemàtics d’Olot i no podem passar per alt una visita a aquest museu de gran interès geològic a l’aire lliure, on podem veure i tocar de primera mà les diverses tonalitats de color i textura de la terra i la pedra volcànica. La forma del cràter del Montsacopa es deixa veure molt fàcilment i, des de dalt de tot, es veuen unes fantàstiques panoràmiques de la ciutat, part de la Garrotxa i de la serralada del Canigó. Al cim del volcà Montolivet hi ha una antiga torre de telegrafia òptica del segle XIX, de gran valor històric. (Localització)

4. Pels camins de la Pedra Tosca
Si us ve de gust una ruta planera, aquesta és la vostra. Passareu per un tram de la via verda, coneguda com a la ruta del carrilet, que uneix Olot amb Girona i podreu veure el passat industrial de la ciutat fins a arribar al Parc de la Pedra Tosca. Un cop hi arribeu, també podeu visitar el Jardí Botànic de plantes aromàtiques o el Museu dels Volcans, que alberga una esplèndida maqueta de tota la zona volcànica de la Garrotxa i fins i tot pujar al simulador de terratrèmols que hi ha a l’interior. (Localització)

5. Ruta de les Fonts i Verlets
Aquesta és una ruta fantàstica de cara al bon temps, ja que és un espai fresc que acull una zona de mulladius. Temps enrere era un dels espais de lleure principal per als veïns de Sant Joan Les Fonts. La ruta és circular, així que podem començar-la pel punt que ens vagi millor que, en tot moment, ens acompanyarà el verd dels camps. En tot cas, si comencem per la Font de la Rompuda, disposarem d’una zona d’aparcament propera i hi veurem un cartell informatiu que en detalla el recorregut. (Localització)

 

Ermita de Sant Martí del Corb | Foto: Consell Comarcal de la Garrotxa
6. La fageda d’en Jordà i Sant Martí del Corb
La fageda d’en Jordà és un espai especial i tan canviant com les estacions de l’any ho permeten. Durant la primavera, amb l’esclat del verd, és un moment perfecte per fer-hi una bona passejada i l’església romànica de Sant Martí del Corb hi afegeix l’al·licient cultural i arquitectònic. És una església menudeta, d’una sola nau i absis semicircular on s’accedeix per una escalinata i una porxada. Tot l’entorn que l’acompanya és ple de faigs. (Localització)

7. De Sant Privat a la mare de Déu de les Olletes
Cada terra té la seva història i aquesta ruta en recupera una, la de les peregrinacions fins a la cova de la Mare de Déu de les Olletes. Aquest mateix camí és el que va seguir una família de la Vall d’en Bas quan, després de patir el tifus, van fer el jurament que de sortir-ne il·lesos, farien el recorregut descalços en agraïment a l’escolta de les seves pregàries. Quan això va passar corria l’any 1914, però va marcar de tal manera que més d’un segle després encara se’n segueixen les seves petjades fins a arribar a aquest gran oratori excavat a la roca i tancat per un reixat. (Localització)

8. Ruta dels carboners
Als boscos de la Garrotxa era habitual la presència de carboners, que preparaven carboneres per a l’elaboració del carbó de manera artesanal. Consistia en un con fet de llenya i estava recobert de terra, tot plegat es preparava al mateix bosc i amb els materials de l’entorn. La manera d’encendre el foc era molt precisa i, aguantant-lo encès durant vora un mes, la llenya es convertia en carbó. Aquesta ruta recupera els camins que feien els carboners per baixar el carbó de la serra de Finestres, un camí estret per on els matxos baixaven carregats. (Localització)

 

Castellfollit de la Roca | Foto: Turisme Garrotxa
9. Ruta de la Devesa i les baumes de Caxurma
Aquesta ruta fa un repàs històric de la geologia de la Garrotxa, de les més peculiars de Catalunya, i de com la terra hi ha quedat després de les diverses sacsejades que ha viscut. El 1428 va tenir lloc el terratrèmol més devastador a la zona i que va causar estralls a tota la comarca. Les baumes de Caxurma, a Castellfollit de la Roca, en són un testimoni clar. Enmig d’un bosc prou dens s’hi reparteixen blocs ben grans de pedra que formen cavitats, algunes de vora 400 metres de longitud, un espectacle ben curiós. Passat aquest episodi sísmic la feina de reconstrucció era un fet, com en el cas de l’ermita romànica de la Devesa, del segle XIII i reconstruïda el 1520. (Localització)

10. Ruta dels gorgs de Santa Pau
D’opcions per a refrescar-nos en tenim diverses, però les que tenen un encant afegit sempre ens han atret, per molt que de vegades s’amaguin entre boscos i caminets. Aquesta ruta us facilita l’accés a una sèrie de gorgs que hi ha per l’entorn de Santa Pau, una població preciosa amb un entorn refrescant. Si aneu seguint l’itinerari, podreu conèixer també les diferents fonts que s’amaguen brollant entre la bardissa. (Localització)

A

També et pot interessar