El Puig de la Força i els Cingles de Tavertet

Foto: 

Cedida
El Puig de la Força i els Cingles de Tavertet emergeixen del Pantà de Sau

Les 10 millors excursions per fer a la Catalunya Central

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
04/03/2021
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Amb la idea de seguir defugint els espais amb gaire gent, enfilem cap a la muntanya. Compartim amb vosaltres unes quantes propostes per recórrer i gaudir de la Catalunya Central. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. De Santa Cecília al Monestir de Montserrat per les 6 ermites (Bages-Anoia-Baix Llobregat)
Si voleu conèixer l’arquitectura de caràcter religiós de l’entorn de Montserrat, aquesta és la vostra ruta. Podreu visitar les ermites de la Trinitat, Sant Benet, Santa Magdalena, Sant Onofre, Sant Joan i Santa Anna i, tot plegat, ho fareu passant per camins senzills i molt agradables com el del Pla dels Ocells, l’estació superior del cremallera de Sant Joan i el torrent de Santa Maria. A més, la ruta es pot adaptar a camí circular amb facilitat. Si escolliu un dia de cel clar, gaudireu també de les vistes que us regalarà l’entorn. (Localització)

  • imatge de control 1per1

2. Del refugi de Rebost a la Cova de l’Arcada pel mirador dels Orris (Berguedà)
Aquest és un recorregut circular que es pot fer fàcilment en ambdós sentits. Pel camí passareu per zones boscoses, prats, trams pedregosos i torrents. Tot ell és un itinerari ben bonic, però possiblement el més atractiu i poc conegut sigui el punt de la Cova de l’Arcada, amagada sota els cingles de la Muntanyeta. (Localització)

 

Un tram de la Via Verda del Llobregat | Foto: Tursime del Berguedà
3. Via Verda del Llobregat: de Cal Rosal al Pont de Pedret (Berguedà)
Aneu acompanyats de canalla? Aquesta és la vostra ruta. També si el que voleu és fer una ruta fàcil, curta, poc tècnica però en un entorn preciós. Durant el recorregut, que segueix l'antiga via del ferrocarril Manresa-Berga-Guardiola de Berguedà, força planer, passareu per alguns túnels i també ponts. Si us ve de gust de fer-la en bicicleta, és aconsellable començar des del Pont de Pedret per aprofitar el suau desnivell. Sota el mateix pont, d’estil medieval i imponent sobre el Llobregat, podreu refrescar-vos amb l’aigua del riu i fer un agradable descans. (Localització)

4. Cap a Vidrà pels Degollats i el Salt del Molí (Osona)
Aquesta ruta està pensada dins del recorregut dels ‘100 Cims de Bellmunt’ i s’acompanya d’indrets espectaculars en tot l’itinerari. Sortint des de Sant Pere de Torelló, el camí passa per trams de menor i de major dificultat, per la qual cosa es requereix certa forma física, però tot i ser un indret de salts d’aigua, no es travessa per cap pas perillós. Gaudireu de l’impressionant Salt del Molí, de les fagedes del camí i del mirador de la cascada des del pont, entre molts altres punts de la ruta. (Localització)

5. La Mola de Lord (Solsonès)
Aquesta ruta permet gaudir de bones vistes tot fent una excursió fàcil i poc tècnica que tan sols requereix atenció a l’hora d’orientar-nos. Des dels diversos punts podreu veure les muntanyes del Prepirineu, amb la Serra de Busa, el Port del Compte i el pantà de la Llosa del Cavall. Sortint de Sant Llorenç de Morunys, passareu per punts d’interès com ara l’església de Sant Serni del Grau, la Roca Foradada, l’emblemàtic mirador de Josep Cases i, és clar, el majestuós Santuari de Lord. (Localització)

 

Els Bufadors de Beví | Foto: Territori Vall del Ges, Orís i Bisaura
6. Els Bufadors de Beví (Osona)
Si voleu portar als petits de casa a veure un indret màgic, gairebé de conte de fades, heu de visitar els Bufadors de Beví. Podeu fer una excursió circular i sense complicacions per un indret esfondrat i ple d’avencs, que forma una canal natural entre altes parets rocoses. Per moltes de les esquerdes n’emana un aire fred que a vegades podem sentir xiular i que, entre altres factors, permet que la vegetació de la zona sigui particular, frondosa i humida. (Localització)

7. Els Empedrats fins a la Dou de Balsareny (Berguedà)
Aquest és un dels recorreguts en què l’aigua ens acompanya en diversos trams, si el fem de cara a primavera, ens la trobarem a cada tombant. A més, gaudirem de paisatges ben variats, sempre per l’entorn de Bagà. És una ruta més aviat llarga, on cal un pèl de resistència perquè a més compta amb un desnivell considerable, però els camins són accessibles i fàcils. Cada espai amb salts d’aigua és un lloc agradable i fresc. En gaudireu especialment amb la Dou de Balsareny. (Localització)

8. Puig de la Força des de Tavertet (Osona)
El Puig de la Força és una agulla gegant que queda separada de la Cinglera de Tavertet, a més, forma part dels ‘100 Cims Emblemàtics de Catalunya’ llistats per la FEEC. Es tracta d’un espai de difícil accés, cosa que li dóna un atractiu afegit al que ja té per si sol pel fet de ser el punt on el bandoler Joan Sala, en Serrallonga, s’amagava. Des de Tavertet cal resseguir la cinglera i passar pel mirador de Sau. Un indret espectacular que no us deixarà indiferents! (Localització)

 

Port del Comte i la Serra del Querol des del Pla de Busa | Foto: Cedida
9. Els miradors del Pla de Busa i l'Església de Sant Cristòfol (Solsonès)
Envoltat de cingleres pròpies del més pur Far West, Busa és un altiplà amb un grapat de rutes força planeres que permeten moltíssimes opcions a l’hora de plantejar una excursió. En aquest cas la proposta se centra a visitar tres dels miradors que l’espai ofereix, tots tres amb vistes espectaculars. A més, la ruta es desvia puntualment per visitar l’església romànica de Sant Cristòfol de Busa (s. XI-XII), reformada durant el neoclassicisme. (Localització)

10. De Sorba al Molí Nou (Berguedà)
Quan s’apropa la primavera les rutes amb salts d’aigua adquireixen un atractiu especial. Això és el que ens trobarem si fem aquest senzill itinerari, ja que travessarem el riu i la riera en diversos punts, ens creuarem amb salts d’aigua i gorgs i ens podrem refrescar sempre que vulguem, d’ocasions no ens en faltaran! És una excursió curta i fàcil que gaudiran especialment els petits de la casa. (Localització)

A

També et pot interessar