Foto: 

Noemí Roset
Ü del Bac a la Vall del Bac

Pau Marcos: “Ü del Bac ens permet obrir una nova possibilitat de relació amb la Vall”

Aquest vol ser un espai de descoberta, de creació i de reflexió a l'Alta Garrotxa
Arnau Martínez
,
02/08/2018
Entorn
El dijous 9 d'agost se celebra l'última cita. Maia Kanaan i Pau Marcos impulsen el projecte Ü del Bac, un espai de trobada, de descoberta i de creació artística. Després d'haver recuperat la masia del Bagatell, aquest estiu, durant quatre dijous d'estiu, ofereixen diverses propostes culturals, musicals i gastronòmiques. Un maridatge en un espai on el temps sembla que s'hagi aturat, la Vall del Bac, a l'Alta Garrotxa. En parlem amb Pau Marcos.
"La nostra voluntat és que sigui un lloc de trobada, un centre de creació, d'exhibició, d'experimentació, d'aprenentatge i reflexió, amb activitat regular al llarg de tot l'any"

- Com sorgeix el projecte Ü del Bac?
La idea de crear una proposta com Ü del Bac neix a partir del desig de fer germinar un lloc cultural, que feia temps que ens movia, però que quedava ofegat en la saturació de l'espai urbà on ens el plantejàvem. Després d'haver estat en contacte amb centres de creació i cultura fora de l'àmbit urbà, la perspectiva de relacionar aquest projecte amb la Vall del Bac, amb la qual tenim un vincle personal, va omplir-lo de sentit, perquè ens permetia obrir una nova possibilitat de relació amb la vall, més enllà de la ramaderia, l'agricultura o el turisme i, al mateix temps, contribuir a la descentralització de la cultura. 

- El projecte és un espai de creació?
Ü del Bac és un espai de cultura ubicat a la Vall del Bac (Alta Garrotxa), els eixos vertebradors del qual són les arts escèniques, l'educació, el pensament i el territori, treballats des de l'òptica del petit format. La nostra voluntat és que sigui un lloc de trobada, un centre de creació, d'exhibició, d'experimentació, d'aprenentatge i reflexió, amb activitat regular al llarg de tot l'any, apostant per desplaçar i multiplicar els centres.

- El Bagatell estava abandonat, com va ser la tasca de recuperació?
De fet, el Bagatell, que actualment és un dels refugis de l’Alta Garrotxa, era una petita masoveria de la pairalia de Llongarriu, i va estar abandonat fins a l’any 2001, quan la meva mare, buscant unes runes on fer-se la casa, hi va anar a parar. A dalt del turó on es troba, només restava dempeus el roure.  Amb l’ajuda del seu germà Jordi, de bons amics i família, es va començar a treballar netejant l’entorn del que havia estat la casa, es va fer el camí, les primeres obres a la cabanya per fer-la habitable, i s’hi va fer arribar l’aigua, la llum, el telèfon, etc. A poc a poc s’ha anat recuperant la casa, l’era, les feixes i les seves parets, i des de fa setze anys és una casa habitada tot l’any. Recentment, neix el projecte Ü del Bac impulsat per la nova generació del Bagatell, que som nosaltres, en Pau i la Maia. 

  • imatge de control 1per1

- El paisatge és un protagonista més? 
L’entorn on ha nascut Ü del Bac és part intrínseca del projecte, ja que busquem una complicitat amb les característiques del lloc. Per aquest motiu, la programació, a part dels concerts, espectacles i altres projectes, consta de diverses propostes que enfoquen la mirada en els elements que trobem a l’entorn més proper (el romaní, les estrelles, el camí, etc.).El cert és que Ü del Bac vol ser un projecte situat, és a dir, que tingui en compte el lloc on arrela: l’espai natural i les seves característiques, teixir relacions amb les persones, dialogar amb els costums i la història del lloc. 

- Dansa, música, poesia, observació de les estrelles... Com feu aquesta barreja?
Hem proposat quatre dijous (5 i 19 de juliol, 2 i 9 d’agost) en els quals Ü del Bac acull més d’una vintena de propostes escèniques i de pensament, amb la idea de fer una immersió a l’espai, oferint una experiència transversal, que cada un dels dies inicia a les cinc de la tarda, i acaba a la mitjanit, i en les que vinculem les propostes al territori.  Aquesta barreja que comentes sorgeix del fet de relacionar propostes de dansa contemporània, música antiga, cançó d’autor, música experimental, propostes híbrides de poesia visual, amb destil·lacions de plantes, observació de les estrelles, o una petita passejada, per tal de vincular la cultura a l’espai natural que l’emmarca. 

- També abraceu un espai geogràficament ampli.
Entre totes aquestes propostes, hi ha projectes de diferents punts de la geografia europea com és el cas del grup de música antiga Tasto Solo, amb membres de diferents països. També un conjunt que forma part del circuit professional de música antiga d’alt nivell, com el cas del grup de música napolità Mescla, amb membres de Taraf de Funicular, o com el grup Poulinjars del centre de França o la companyia Marie est la nuit de la Catalunya nord. La proximitat del centre amb la frontera fa que també pensem amb activitats transfrontereres. I d’altra banda també hi ha propostes molt més properes com és la música d’en David Mauricio, en Dani Jané, o els Mals Endreços, la companya de dansa El Paller o la Cia. Un Sol Traç, i molts altres poetes i creadors. 

- Per què decidiu mesclar tantes propostes?
Ens sembla que pot ser interessant que una persona que vindria per veure una proposta concreta acabi veient també una altra proposta que potser no aniria a veure expressament. És a dir, hi pot haver qui vingui cridat per un determinat concert, però que acabi assistint també a una degustació de vins o a una destil·lació. O al revés, algú interessat en les plantes remeieres que acabi veient un espectacle de poesia, o de dansa contemporània. 

- Què s'hi pot degustar als sopars?
Proposem sopars amb productes artesans i de proximitat, que es troba compost per plats comgaspatxo casolà de la Montserrat (Beuda), una amanida amb productes de proximitat d’una horta agroecològica de l’Alta Garrotxa o formatges del Pastor de Ridaura, entre d’altres. També disposem de servei de bar, on de la mateixa manera oferim productes de proximitat com la ratafia Russet d’Olot o el suc de poma Mooma de Torroella de Montgrí.

- No hi ha cobertura al Bagatell, la desconnexió és absoluta en un moment que tenim el mòbil les 24 h a les mans.
És cert, al Bagatell no hi ha cobertura de telèfon mòbil, i creiem que aquest fet és precisament un valor afegit, perquè facilita la connexió amb l’entorn, amb les propostes que s’ofereixen, amb la gent, i fins i tot amb un mateix. Convidem a la gent que ens visita a deixar de mirar la pantalla durant unes hores i, a part de gaudir de les propostes culturals i variades que oferim, alçar la vista per mirar els núvols, escoltar el cant dels ocells autòctons, observar el riu… 

Més informació: 

Facebook Ü del Bac
Web Ü del Bac

A

També et pot interessar