Foto: 

Toni Galitó

Els secrets dels vermuts i els licors d’herbes

Els jardins del Molí del Foix de Santa Margarida i els Monjos acullen dissabte una nova edició de la Nit de vermuts i licors d’herbes, prèvia indispensable de Remeiart
Goretti Martínez
,
31/05/2018
Menjar i beure
Aquest any, la fira dedicada a les herbes remeieres Remeiart tindrà lloc el diumenge 17 de juny al Castell de Penyafort i l’Herbes Campus serà el dia anterior, dissabte 16, al Molí del Foix; però des d’aquest cap de setmana hi ha un munt d’actes culturals, gastronòmics i de descoberta de l’entorn amb les herbes remeieres i plantes medicinals com a protagonistes. Una de les prèvies indispensables és la Nit de vermuts i licors d’herbes, que se celebra aquest dissabte a la tarda als jardins del Molí del Foix amb la participació d’una desena d’elaboradors que ens descobriran els secrets dels seus beuratges.

Des del 2014, Santa Margarida i els Monjos aposta per dedicar una vetllada als vermuts i licors d’herbes com a acte complementari del Remeiart. L’èxit del primer any va fer que l’organització del Remeiart veiés clar que el vermut havia de tenir un espai propi i quina millor localització que els jardins del Molí del Foix. Un entorn màgic al centre de la població.

Un espai únic
El Molí del Foix, Centre d’Interpretació Històrica i Natural és un equipament municipal ubicat a les antigues instal·lacions d’un molí fariner medieval al nucli dels Monjos que aprofitava l’aigua del riu Foix per a moldre gra i produir farina. L’any 1995, el molí va passar a ser propietat municipal, iniciant-se el procés de recuperació d’aquest edifici per a ús ciutadà. Ara, a banda de tenir una sala d’exposicions temporals, l’anomenada Aula de natura i la sala de les moles al seu interior, l’equipament compta, a l’exterior, amb un Jardí botànic on hi són representades espècies que pertanyen a diferents comunitats vegetals de l’Alt Penedès. Aquí serà on dissabte, de set de la tarda a una de la matinada, tindrà lloc la vetllada que any rere any us recomanem. Onze elaboradors de vermuts i licors d’herbes hi tindran les seves parades i allà hi podreu conversar tranquil·lament, que us expliquin com elaboren els seus productes, que us descobreixin els secrets que guarden els seus beuratges.El vermut
El vermut és un licor aromatitzat amb herbes, format a base de vi neutre de bona qualitat, un toc d’absenta o donzell i altres espècies amargues i tòniques. Però penseu que, de productes per macerar aquest licor n’hi ha centenars i poden ser combinats de mil maneres diferents. És en la barreja dels elements botànics -arrels, plantes, flors i espècies- on es troba la clau de l’aromatització del bon vermut. Els enòlegs utilitzen normalment entre 50 i 80 ingredients diferents per elaborar aquesta beguda. I d’aquí que la beguda sigui en cada cas tot un descobriment i una explosió de sensacions.

Què fer a la Nit de vermuts i licors d’herbes?
Us ho posem fàcil. D’entrada hi podeu passar la tarda nit tot passejant pels jardins i degustant vermuts i licors d’herbes acompanyades per propostes gastronòmiques. Però, a més a més, hi ha altres possibilitats per a explorar. De les 19:30 h a les 21h es faran exhibicions i tallers de cocteleria per a adults i infants. A les 20:30h hi haurà el taller d'elaboració de vermut ‘Fes la teva ampolla de vermut’, a càrrec de Lisard Bellod, elaborador de Vermuts Montseta. (Preu: 15 €. Cal inscripció a remeiart@smmonjos.cat). A les 21h hi ha prevista la ‘Cocktail experience’ amb formatges artesans, a càrrec de Xavier Domènech (Preu: 15 €. Cal inscripció prèvia a remeiart@smmonjos.cat). Més tard, a les 22h, la companyia Planeta Impro presentarà als jardins del Molí del Foix el seu espectacle ‘Impro Show’. I, per cloure una nit rodona, hi haurà música en viu amb un concert de rumba a càrrec del grup Blanca Torres Muñoz.

Aprofiteu les ‘Cuines i tapes del remeiart’!
Les Cuines i Tapes del Remeiart les podeu trobar a tots els restaurants i bars del municipi que col·laboren en aquesta proposta de difusió de les herbes remeieres a la cuina. Aquest any 2018 les podreu tastar des del divendres 1 de juny i fins al diumenge 17 de juny. Enguany també s’ha incorporat una petita guia per tal que les persones amb algun tipus al·lèrgia o intolerància coneguin els elements fonamentals de cada plat. Totes les tapes tenen un cost de 3 euros. Els menús podeu trobar-los entre els 15 i els 25 euros. Totes les tapes estaran acompanyades per una copa de cava, vi o aigua.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar