Foto: 

Carlos Pino Andújar
Nucli antic de Madremanya

La memòria dels carrers 

Descobrim els nuclis antics més destacats de les nostres comarques 
Nina Pagès
,
01/09/2016
Entorn
Els nuclis antics són com un llibre obert que ens permeten llegir-hi la nostra història, des de la més antiga fins a la recent. Ruïnes gregues i romanes, mostres d'art romànic, magnífiques construccions medievals, edificis d'estil gòtic i decoracions modernistes ens ajuden a omplir els buits cronològics d'una època i a reconstruir el relat històric i social d'antigues generacions de veïns i veïnes. A vegades, no cal consultar els arxius històrics per conèixer què va succeir a la casa del costat, ja que la memòria de la nostra vila rau en els carrers que la conformen. Per endinsar-nos en els records de les nostres comarques, hem volgut descobrir alguns dels barris i carrers històrics més màgics i ben conservats.

Call jueu de Girona

Què té el nostre call jueu que ha inspirat tantes llegendes i ha estat escenari de pel·lícules i sèries de televisió d'arreu del planeta? El Call de Girona és un dels barris jueus més ben conservats del món, i és una mostra evident de la importància que va tenir la cultura jueva a la capital gironina. Es va començar a formar a partir del segle XII, al carrer de la Força, quan s'hi van instal·lar les famílies jueves que abans vivien als voltants de la catedral. D'aquest passat només en queda el seu esquelet arquitectònic, ja que avui és un indret turístic però encantador.  

 

Centre històric de Banyoles 

Carrers de pedra, placetes i racons, edificis civils i religiosos, art i el pas de l'aigua a través dels recs de sortida de l'Estany conformen un centre únic que cal conèixer i visitar a fons. El nucli antic de Banyoles és l'origen de la vila medieval de Banyoles i un dels més destacats no només de la comarca del Pla de l'Estany, sinó també de tota la província de Girona. Si passegeu pel seu interior, podreu descobrir edificis com el Monestir de Sant Esteve, una de les primeres fundacions monàstiques benedictines a Catalunya, la Muralla de Banyoles, protecció de la vila des de principis del segle XIII, la Llotja del Tint, un edifici gòtic del segle XV, el carrer Nou i la plaça Major. 

 

Barri antic d'Hostalric 

El municipi més petit de la Selva compta amb un nucli antic molt especial que ens permet visitar un dels llegats arquitectònics més destacats d'època medieval. El recinte murallat, conservat quasi en la seva integritat i conformat per 600 metres de pany de muralla i vuit torres, i el Castell d'Hostalric, una fortificació medieval situada sobre un cingle estret de pedra basàltica, són els dos grans atractius de la vila. 

 

Porxada d'Amer 

La Porxada d'Amer és l'indret més conegut d'aquesta població de la Selva. Situada al centre, és coneguda popularment com la Plaça Porxada, i és considerada com la segona d'aquest tipus més gran de tot Catalunya, amb la particularitat que tots els porxos són diferents. Una de les característiques que la fan especial és el paviment fet amb llambordes, una iniciativa de l'Ajuntament d'Amer per reutilitzar les llambordes que no utilitzaven altres consistoris a canvi d'escriure el nom del poble que les cedia al terra de la plaça. Així doncs, si passem per la porxada i mirem cap avall, podrem descobrir una bona pila de poblacions catalanes.

 

Barri vell de Cornellà de Terri

El Pla de l'Estany també compta amb relíquies arquitectòniques històriques, i si no, només cal que observem el petit terme de Cornellà de Terri, ple de veïnats i masies escampades. Destaquem l'església parroquial de Sant Perei amb un espectacular campanar, en forma d'espasa el castell de Ravós de Terri, bastit al segle XIV, el pont medieval de tres arcades que s'aixeca sobre el riu Terri, la plaça del Maig, que conserva el mateix aire rural d'abans i on es planta cada any l'Arbre de Maig durant les fires i festes del municipi. 

 

Centre històric de Madremanya 

Madremanya és un exemple de conservació i petites joies decoratives amagades als seus racons. Dalt d'un turó sobre la plana, s'enfila amb elegància el seu nucli antic, que conserva l'estructura d'orígens medievals i una filera de cases amb elements arquitectònics dels segles XVI, XVII i XVIII. Si traspassem els dos portals de l'antiga muralla, podrem endinsar-nos en la història de la vila, entre carrers estrets i tortuosos, porxos, petites placetes, puades, baixades i escalons que culminen amb l'església i la plaça Major. Un passeig ple d'història i art que ens permetrà descobrir finestrals amb elements gòtics i renaixentistes, cases de pedra i portals amb llindes inscrites dels segles XVII i XVIII. 

 

Nucli antic de Flaçà 

Si ens allunyem de la zona de l'estació, comerços i residències de Flaçà, podrem perdre'ns en el laberint de carrerons estrets i desordenats del nucli antic. Situat a pocs minuts de la zona més concorreguda del municipi, es tracta d'un conjunt de places ombrívoles i carrerons de pedra amb aire medieval que podrem degustar a poc a poc tot fent un passeig. Un dels elements més destacats és la creu de pedró, dins del veïnat de Farreres, des d'on, a més, gaudirem d'una magnífica vista de Flaçà. 

 

Barris Gòtics d'Anglès 

Els barris gòtics d'Anglès són un dels més antics i importants de tot Catalunya. Tot i aquest fet, encara són desconeguts, així que si voleu visitar-los, disposareu de molta tranquil·litat per fer-ho. Situats en el nucli antic de la vila, presenten diversos estils arquitectònics que els donen unes característiques singulars, amb tipologies d'edificis com les cases medievals, els casals gòtics i les cases medievals transformades. La major part d'aquestes construccions les podreu trobar al carrer Major i al carrer d'Avall. Els elements i detalls més especials són l'arcada de Can Verdaguer, amb els dos finestrals romànics, l'edifici noucentista de Can Cendra, restaurat pel reputat arquitecte Rafael Masó, i Can Camps, una porta de mig punt amb grans dovelles i dos finestrals gòtics d'arc conopial i lobulat. 

 

Centre històric de Lloret de Mar 

La petjada de la història lloretenca es pot seguir a través d'un passeig pel seu nucli antic, un dels elements patrimonials més importants d'aquesta ciutat de la Selva. Podrem veure d'aprop edificis i espais emblemàtics que ens permetran descobrir el seu passat ibèric, medieval, indià i modernista. Us recomanem la visita del passeig Jacint Verdaguer, la Casa de la Vila (1867-72), la Pabordia: Café Latino (s. XVI), la Pabordia Hotel Bella Dolores (s. XIV), l'Antiga Torre de Defensa (s. XV-XVI), la Capella dels Sants Metges (s. XV), la Pabordia Nova: Can Marlés (1583), la Parròquia de Sant Romà (gòtic català), Cant Font (1877), la Casa Cabañas (s. XIX), el carrer Vídues i Donzelles, el carrer Josep Gelats i Durall, el carrer Capità Conill i Sala i Es Tint. 

 

Nucli antic d'Osor 

Qualsevol que hagi trepitjat aquesta població, sabrà apreciar la bellesa dels seus carrers i racons naturals. La vila d'Osor compta amb un nucli antic de gran interès, ben conservat i restaurant en gran part, que constitueix un bon exemple de l'arquitectura urbana dels segles XVI i XVII, quan la major part de les cases del poble van haver de ser refetes després del terratrèmol del 1425. Prepareu-vos per descobrir cases de pedra amb portals adovellats, finestrals emmarcats amb carreus i llindes monolítiques, ponts i una bona pila de fonts amb molt d'encant.

A

També et pot interessar