Foto: 

Teresa Romaní

La Ruta de les Fonts de Sant Gregori

Un itinerari saludable de 13 quilòmetres per descobrir l'entorn natural del municipi
Teresa Romaní
,
17/08/2015
Entorn
Estem a mitjans d’agost i el temps ha refrescat. Ara podem, doncs, començar a plantejar-nos activitats a l’aire lliure que amb les onades de calor d’aquest estiu era impensable que poguéssim fer. Caminar i fer exercici físic són, segons els entesos, uns dels hàbits més saludables que existeixen. Seguint aquesta premissa, les institucions locals (ajuntaments, consells comarcals, diputació) han creat una xarxa d’itineraris saludables i parcs urbans de salut que promouen l’activitat física entre la població. Molts municipis del Gironès compten amb Parcs Urbans de salut, equipats amb aparells que permeten fer exercicis diversos. Així mateix, també s’han senyalitzat itineraris per recórrer a peu o en bici i que porten el nom d’Itineraris Saludables.

Avui ens centrarem en explicar un dels 14 itineraris que trobem a Sant Gregori, només a 5 minuts de Girona i porta d’entrada de la vall del Llémena. És el que coneixem amb el nom de 'Ruta de les fonts', que es pot fer tant a peu com en bici, recorrent tots els seus, aproximadament, 13 quilòmetres senyalitzats, o bé fent-lo més curt i més apte per a totes les edats. El principal atractiu d’aquesta ruta, com el seu nom indica, són les fonts que es poden visitar. Les tres més populars són la del Raig, la d’en Coromines i la de Can Verdaguer. Totes tres estan situades al peu de les muntanyes de Sant Grau, però la ruta que se’ns proposa dóna una volta fins a l’aiguabarreig del Llémena i el Ter.

El camí el podem començar a partir del plànol que l’ajuntament ha situat a la plaça Martí Pol, darrere de l’església de Santa Maria, al centre del nucli urbà. Allà hi trobarem el mapa amb l’itinerari a seguir i podrem orientar-nos. Seguidament, anirem cap a la zona esportiva de la Pineda i, després de passar el pont que travessa la riera de Llémena, trobarem un indicador a mà esquerra que ens inicia la ruta. El camí, força planer, va resseguint el curs de la riera fins que troba el riu Ter.

Llavors, continuarem al costat del riu fins a arribar a la Pilastra, que és el pas per creuar-lo. Però no el travessarem sinó que continuarem fins a un camí asfaltat, que es bifurca. Hem d’anar cap a la dreta, en direcció a Sant Grau, seguint la carretera asfaltada i les indicacions cap a la Font de Can Coromines. Si no volem donar tota la volta al costat del riu, després de la Pineda podem continuar la carretera asfaltada que passa pel veïnat de l’Argelaguet i anem a parar al mateix lloc, escurçant una mica l’itinerari.

 

  • imatge de control 1per1


La Font de Can Coromines
Es tracta d’una font ferruginosa i picant, que porta una gran quantitat de ferro i carbonats , i per aquest motiu, la seva aigua presenta una coloració vermellosa. Està situada dins d’un edifici que antigament va ser una planta embotelladora d’aigua, però que avui en dia està en estat ruïnós i només resten les quatre parets. Per arribar-hi, s’ha de prendre un camí de terra, ben indicat, que travessa un bosc d’alzines i sureres.

 


La Font del Raig
S’hi pot arribar prenent un caminet que s’enfila pel bosc al costat de la Font d’en Coromines.També hi porta la carretera asfaltada que passa pel veïnat de l’Argelaguet, que abans hem esmentat, prenent la direcció del Castell de Sant Gregori.Trobarem l’indicador a la mateixa carretera. Està situada en un paratge ombrívol, i de les tres fonts, és l’única que no és ferruginosa.

Molts veïns de Sant Gregori consideren que és una aigua molt bona i sovint s’hi desplacen per omplir-hi ampolles o garrafes. És un lloc ideal per parar-hi a descansar i, potser, fer-hi un mos, ja que compta amb unes taules i bancs de fusta per poder asseure’s.

 


La Font de Can Verdaguer
És coneguda popularment amb el nom de Font Groga (fent referència a la seva coloració) o Font Picant, pel gust de la seva aigua que, a més de ser molt rica en ferro, també presenta un alt contingut en carbonats i bicarbonats. Aquest darrer element de l’aigua també fa que s’hi puguin trobar travertins. La font està situada enmig d’una arbreda de roures i alzines, i el rierol vermell que produeix acaba en una zona d’aiguamolls molt curiosa.

Per arribar-hi hem d’agafar la petita carretera que passa per l’anomenat popularment Castell de Sant Gregori. Aquest edifici gòtic del segle XIV també és interessant d’observar. Es tracta del Casal del Margarit, que va tenir un paper destacat en la guerra del Remences. Seguirem la carretera fins arribar al veïnat de l’església, passarem per sota el cementiri i, tot seguit, deixant el camí de Sant Grau a la dreta ja veurem l’indicador per arribar a la font.

 


La Font d’en Perris
Aquesta Font no està inclosa a la ruta, però la indiquem per a aquells que no vulguin fer un itinerari curt o vagin en bici i els sembli bé conèixer més l’entorn. Es troba a l’altra vessant de la muntanya de Sant Grau, al costat de la carretera de Constantins, que segueix el curs del Ter i que la gent del poble coneix amb el nom de camí dels ànecs per la presència de granges d’aquest tipus d’aviram. Hi podem anar després o abans de visitar la d’en Coromines. Aquesta Font fa poc temps que ha estat recuperada per part de l’ajuntament i també és d’aigua ferruginosa i picant.

A

També et pot interessar