Foto: 

CEDIDA

Lloret de Mar, un gran museu a l'aire lliure

Descobrim els nombrosos atractius culturals i paisatgístics de la vila
Nina Pagès
,
11/07/2016
Entorn
Les platges d'aigua turquesa i sorra daurada i les festes i tradicions populars no són l'únic encant de Lloret de Mar. Aquesta ciutat de la Selva Marítima és coneguda per la seva oferta cultural i per un passat ibèric, medieval, modernista i indià que tenyeix els carrers, places, edificis i racons de la vila. Amb l'objectiu de vertebrar i agrupar tot aquest patrimoni, neix el MOLL, El Museu Obert de Lloret, una xarxa imaginària que permet la descoberta de diversos llocs d'interès. Ens acompanyeu a fer-hi un passeig?

Museu del Mar
La porta d'aquest gran museu a l'aire lliure és el Museu del Mar, que és el receptor dels visitants i el que ofereix informació sobre tot el patrimoni de la localitat. Al passeig Verdaguer, ubicat a l'antiga Casa Garriga, s'alça aquest edifici de la meitat del segle XIX, un emblema del passat gloriós dels lloretencs que ho van deixar tot per anar a fer fortuna a les Amèriques. El Museu del Mar ens permet gaudir d'un autèntic viatge per la història de la vila i la seva estreta vinculació amb el mar. Gràcies a les noves tècniques de museïtzació i a la incorporació d'elements didàctics i lúdics, el visitant podrà descobrir qüestions que van des de la navegació de cabotatge realitzada en el Mediterrani fins a la gran navegació d'altura a través de l'Atlàntic. Un imprescindible de Lloret de Mar per conèixer de dins un dels edificis més destacats de la ciutat.

 

Es Tint
L'edifici Es Tint és, actualment, la seu de la Confraria de Pescadors de Lloret de Mar. Fins als anys 60, els pescadors hi anaven a tenyir les xarxes amb una tècnica mil·lenària al llarg de tota la Mediterrània. Amb la restauració d'aquest petit immoble, la Confraria i l'Ajuntament fan un pas per tal de recuperar el patrimoni lloretenc d'arrels marineres.

 

Centre històric
Voleu seguir la petjada de la història lloretenca? A través d'un passeig pel seu nucli antic, podrem veure d'aprop els edificis i espais més emblemàtics del casc antic. Us recomanem el passeig Jacint Verdaguer, la Casa de la Vila (1867-72), la Pabordia: Café Latino (s. XVI), la Pabordia Hotel Bella Dolores (s. XIV), Antiga Torre de Defensa (s. XV-XVI), la Capella dels Sants Metges (s. XV), la Pabordia Nova: Can Marlés (1583), la Parròquia de Sant Romà (gòtic català), Cant Font (1877), la Casa Cabañas (s. XIX), el carrer Vídues i Donzelles, el carrer Josep Gelats i Durall, el carrer Capità Conill i Sala i Es Tint.

 

Lloret Íber
A Lloret de Mar, podem trobar-hi tres poblats ibèrics: Montbarbat, Turó Rodó i Puig de Castellet. La seva cronologia abasta des del segle IV aC fins al II aC com a màxim. A partir de llavors, ja ben entrat el segle I, el món ibèric va desaparèixer a causa del procés d'expansió dels romans. El del Puig de Castellet data del segle II aC i està situat a 2 km del nucli de Lloret, en una zona estratègica de domini visual que va de la desembocadura del Tordera fins a la costa de Lloret, i el més allunyat de tots és el de Montbarbat, que és un dels més importants de la contrada, sobretot des del punt de vista urbanístic.

 

Castell de Sant Joan
El testimoni per excel·lència de l'època medieval a la vila és el Castell de Sant Joan. Una de les activitats més interessants de Lloret és, precisament, anar a visitar aquest edifici, descobrir els seus racons i contemplar les magnífiques vistes al mar. Trobem diverses parts: la Defensa (recinte emmurallat), Talaia (punt de control), la Jurisdicció (administració de la justícia i gestió dels impostos) i la residència (habitatge del senyor feudal).

 

Ruta modernista
L'Església de Sant Romà i el Cementiri constitueixen les dues mostres modernistes de Lloret de Mar. Per una banda, el temple és un edifici cantoner d'una sola planta situat al centre de Lloret, a la plaça de l'Església. Té planta rectangular amb afegits i reformes com ara la capella del Santíssim, i correspon a l'estil gòtic català, de transició al renaixement. Per altra banda, el cementiri de Lloret conserva la petjada del llegat indià, ja que la reforma del que va ser el nou cementiri va ser impulsada a finals del s. XIX per un sector de població enriquit i vinculat a les famílies relacionades amb les Amèriques i el comerç d'ultramar. Una de les perles que hi ha al seu interior és el Panteó Costa i Macià, una obra de Puig i Cadafalch del 1902. Es tracta d'un panteó que té estructura de capella d'una sola nau, amb gàrgoles i el frontó, i uns àngels que sostenen garlandes de flors.

 

Jardins de Santa Clotilde
Lloret de Mar té l'orgull de poder dir en veu alta que compta amb els únics jardins íntegrament públics catalogats de tota la província de Girona. Situats sobre un penya-segat amb vistes al mar, entre la cala Boadella i la platja de Fenals, és un indret màgic amb un gran valor natural i cultural. La seva ubicació fa que el marc que l'envolta, el Mediterrani, es converteixi en un participant més de la gran escenografia vegetal que aconsegueix crear Rubió i Tudurí, un jove arquitecte immers en els corrents artístics del moment, com ara el Noucentisme. La vegetació que trobem és pròpia de la conca mediterrània, i hi destaquen pins, til·lers, àlbers, pitòspors i xiprers. Les fonts de les escalinates i dels petits estanys acaben d'acompanyar aquest magnífic paisatge que podrem visitar amb la família, la parella o els amics.

 

Can Saragossa
La història del mas de Can Saragossa segueix el ritme de la del poble de Lloret. En els seus orígens, era un dels masos més antics de la vila i ha anat canviant en funció de l'època. Avui dia, conté exposicions permanents molt interessants com ara la del món ibèric a Lloret i la col·lecció de Joan Llaveries, formada per un fons de 152 quadres amb dibuixos, aquarel·les i olis adquirits per l'Ajuntament l'any 1982. Per als amants de l'art i d'allò antic, és una parada imprescindible.

 

Capella dels Sants Metges
Els seus colors blau i blanc són un reclam per a la vista. La capella dels Sants Metges és un edifici que hem d'observar atentament si visitem la ciutat de Lloret de Mar. Pertanyia a l'antic hospital de beneficència de Lloret, fundat l'any 1445 per Narcís Oliveres, canonge de la catedral de Girona. Es tracta d'una capella d'una sola nau, la qual consta d'un portal d'accés, d'art de mig punt, un ull de bou de grans dimensions i campanar d'espadanya d'un sol ull. Sota les campanes, podem llegir-hi les grans inicials fusionades en un sol pla de "M V".

 

Sant Pere del Bosc
Voleu quedar meravellats? En un entorn de gran bellesa, situat a 5 km del centre del poble, podem veure Sant Pere del Bosc, un antic monestir benedictí construït per Puig i Cadafalch. El conjunt patrimonial té més de mil anys d'història, els seus orígens daten de l'any 986. L'edifici neogòtic és de grans dimensions, aïllat, de tres plantes i terrassa, i format per la capella, l'estada, l'asil i diverses dependències al voltant d'una plaça amb un monument al reformador del lloc a finals del segle XIX, Nicolau Font. 

 

Terra d'ermites
El terme municipal de Lloret de Mar té una gran presència d'ermites que envolten tot el territori, situades en llocs estratègics i amb unes vistes magnífiques al mar. Una bona manera de descobrir cales amagades i conèixer el valor natural de Lloret és fent excursions pels seus voltants. Així que agafem les botes de caminar, una cantimplora i crema solar i caminem fins a les ermites de Santa Cristina, les Alegries i Sant Quirze. 

 

Què fer:

Durant l'any, aquests edificis i espais organitzen activitats i tallers per donar-se a conèixer i dinamitzar els seus recursos. Us deixem algunes de les iniciatives més interessants dels pròxims mesos. 

Visita teatralitzada 'Misteriós crim a la mansió Garriga'
T'agraden les novel·les de misteri? Vols jugar a un 'Cluedo' en viu? Visita la nova casa del Sr. i la Sra. Garriga al Museu del Mar a Lloret de Mar.
Dies: 15, 22 i 29 de juliol (21 h), i 5, 12, 19 i 26 d'agost (21 h). Cal reserva prèvia al 972 364454 o bé al Museu del Mar. Places limitades.

Visita guiada 'Una història de pel·lícula'
Visita guiada als Jardins de Santa Clotilde amb acompanyament musical basat en bandes sonores de pel·lícules. En acabar, a degustació d'una copa de cava. Dies: 16 de juliol, a les 21.30 h. Places limitades.

Visita guiada 'Cementiri d'ànimes'
Endinsem-nos al Cementiri Modernista de Lloret de Mar. Al llarg del recorregut nocturn, una sèrie dànimes de diferents personatges relacionats amb els panteons guiaran al públic a través de la història del cementiri. Dies: 7 d'agost i 4 de setembre (21.30 h). Activitat gratuïta amb places limitades. Cal fer reserva prèvia al Museu del Mar.

Més informació: 

A

També et pot interessar