slide, Dia Internacional Museus, DIM, Lleida, Tàrrega, Cervera, Balaguer, SurtdecasaPonent

Foto: 

Cedida
Noves propostes a Ponent pel Dia Internacional dels Museus

Les 5 activitats més destacades del Dia Internacional dels Museus a Ponent

Visites nocturnes, portes obertes, tallers familiars, tastet de vins i un munt de sorpreses més a l’entorn del 18 de maig
Cristina Mongay
,
12/05/2016
Arts
L’any 1977 s’acordà que el 18 de maig seria el Dia Internacional dels Museus. D’ençà, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM), el seu màxim organitzador, vol conscienciar públicament al món sobre l’important paper que tenen aquests equipaments en el desenvolupament de les societats. Aquest 2016, amb el lema ‘Museus i Paisatges Culturals’, la jornada i els seus dies posteriors s’ompliran d’activitats arreu de Catalunya i les Terres de Ponent que permetran reconèixer el paper dels museus en l’educació i la connexió cultural.

A Ponent s’han organitzat un munt de propostes museístiques en motiu d’aquesta cita. Aquí van cinc de les activitats imperdibles que us recomanem des de surtdecasa:

1. Inauguració de l’exposició "Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida i Aran (segles XVIII-XX)" al Museu de Cervera
A les col·leccions dels museus lleidatans s’hi conserven diferents peces d’indumentària, principalment dels segles XVIII, XIX i XX, que ens permeten veure, a través del vestuari de la població, el procés de canvi social i econòmic que es va viure a Europa en aquella època. "Vestir la moda. Modes de vestir a les terres de Lleida i Aran (segles XVIII-XX)" és una exposició produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i pretén donar a conèixer aquests fons i difondre la tasca que s’està fent des de les institucions museístiques del país pel que fa a la documentació, conservació, estudi  i difusió del patrimoni de les terres de Lleida i, per extensió, de Catalunya. El Dia Internacional dels Museus s’inaugurarà aquesta exposició itinerant al Museu de Cervera.

Activitats paral·leles:

Nit dels Museus
· “Vestir la moda, avui i aquí”
Presentació de les col·leccions d’estiu de les dissenyadores Marina Codina, Marta Huerta, Sindy Bloom i Gemma Oriol, i els complements de Mireia Rius.

· “Obre els sentits”
Recorregut sensorial ple de sorpreses a la Casa Museu Duran i Sanpere.

Més informació:
www.museudecervera.cat2. Visites guiades nocturnes al Castell de Gardeny
El Castell de Gardeny és un conjunt monumental situat damunt el turó de Gardeny, un dels dos turons de la ciutat de Lleida. Actualment el recinte consisteix en un recinte emmurallat amb les seues torres de guaita i baluards. Dins del recinte hi ha dos edificacions: la torre habitació, que és una construcció de dues plantes que a l’interior té diferents espais, i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, s’organitzaran visites guiades nocturnes el cap de setmana.

Més informació:
www.domustempli.com
3.  Jornada de Portes Obertes al Museu de la Noguera
Degut a la celebració del Dia Internacional dels Museus, podreu gaudir amb entrada lliure de l’exposició permanent del Museu de la Noguera. Aquest equipament actualment és un dels museus referents a Catalunya per entendre la petjada de l'islam i la societat que va resultar de les tres cultures que van conviure a l'al-Andalús de l'època medieval: musulmans, cristians i jueus. Sota el títol  “Hisn Balagi-Balaguer: de la madina a la ciutat”, les restes arqueològiques de madina Balaguer ens endinsen al territori i al context polític i cultural que va determinar la nostra història ara fa mil anys.

Més informació:
www.museucn.com4. La Nit Ibèrica al Museu de Lleida: diocesà i comarcal
Durant tot el Dia Internacional dels Museus podreu conèixer les riques col·leccions del Museu de Lleida: diocesà i comarcal. Per tant, aquesta és un bona “excusa” per fer un viatge en el temps de casa nostra des del Paleolític al Barroc, passant pel Neolític, l’edat de bronze, l’edat del ferro i l’estat ilerget, Roma, l’Antiguitat tardana, Al-Àndalus, el Romànic, el Gòtic i el Renaixement.

Tanmateix, es celebrarà la Nit Ibèrica amb degustacions de diferents productes, photocall amb vestits ibèrics i tallers de perruqueria i maquillatge. L’activitat s’emmarca en el context de l’exposició "La fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber", que repassa 30 anys de treballs arqueològics a la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca.

Més informació: 
www.museudelleida.cat5. El call de nit a Tàrrega
L’exposició “Tragèdia al Call. Tàrrega 1348” mostra i contextualitza els materials arqueològics recuperats dels jaciments de la necròpolis jueva de les Roquetes i d’uns abocaments fets al call com a conseqüència de l’assalt que sofrí Tàrrega el juliol de 1348. També se’ns dóna a conèixer el context urbà i ideològic de la Tàrrega dels segles XIII i XIV amb un conjunt de peces gòtiques i romàniques de primer ordre, provinents de l’església parroquial i dels monestirs i convents de la vila, que en la primera meitat del segle XIV es trobaven en el seu moment més àlgid. Pel Dia Internacional dels Museus s’organitza una visita guiada nocturna al call jueu de Tàrrega i, posteriorment, es podrà gaudir d’un tastet de vins a la terrassa del Museu.

Més informació: 
www.museutarrega.cat

A

També et pot interessar