Maternitat d'Elna

Foto: 

Cedida
La maternitat, després de la seva restauració

Una escapada a la Catalunya Nord

La Maternitat Suïssa d’Elna és un espai de memòria on van néixer 595 infants de mares vingudes dels camps de concentració nord-catalans
Surtdecasa Girona
,
23/09/2020
Entorn
La Maternitat Suïssa d’Elna és un espai de memòria on van néixer 595 infants de mares vingudes dels camps de concentració nord-catalans on l’Estat francès va aparcar republicans catalans i espanyols, arran de la Retirada. Aquest referent ineludible de la memòria històrica es troba a 12 km de Perpinyà i 10 km de la mar.

Aquesta bombolla vital, vigilada per la Gestapo, va prosperar al marge del sistema sanitari local, gràcies a la iniciativa de la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz. Aquesta voluntària de l'Associació del Socors Suís als Infants d’Espanya va desenvolupar-hi l’activitat a partir del desembre del 1939, fins que la va tancar l’exèrcit nazi, l’abril del 1944. Aquesta actuació valuosa va permetre donar la llum a nadons de més de deu nacionalitats, principalment catalans, espanyols, jueus i gitanos.

 Vista del Château d'En Bardou, on es va situar la Maternitat d'Elna. La fotografia és de 2005.

  • imatge de control 1per1

Eidenbenz va ser titular de la Creu de Sant Jordi el 2016 i de la Legió d’Honor francesa el 2007. Aquesta imponent residència de camp, d’estil Art nouveau, deixa clar el gust de la burgesia industrial nord-catalana de la frontissa dels segles XIX i del XX. Fou construïda entre el 1900 i el 1902 per encàrrec d’Eugeni Bardou, propietari de la marca de papers de fumar 'Le Nil' de Perpinyà. Aquest 'castell d’en Bardou' (Verdú) és obra de l’arquitecte danès Viggo Dorph Petersen, afincat a la capital rossellonesa vora el 1880.

Les elegants baranes, els amples finestrals i la vidriera que l’encapçala componen un monument incomparable, de fesomia nòrdica, amb material propi de la zona. Aquesta casa d’excepcional trajectòria ha viscut un parèntesi de 50 anys, ja que la família pagesa que la va comprar el 1927 no hi ha viure mai. Passada la Segona Guerra mundial va ser abandonada i es va anar arruïnant lentament, fins que un nou propietari, François Charpentier, va emprendre obres de remodelació el 1997. L’ajuntament la va comprar el 2005 per convertir-la en un lloc de visites i retrobaments, registrat com a Monument històric el 2013. D’aquest espai corprenedor es pot visitar la sala de part i una exposició que narra la seva aventura. La Maternitat d’Elna és l’espai turístic més visitat de la vila, amb 44.064 persones el 2019, un 65 % vingudes de l’Estat espanyol.

Més informació: 

A

També et pot interessar