Foto: 

CEDIDA
'Guantanamera', de la companyia El Mirall

Especial FITAG: els superherois tornen al carrer

Descobrim els imperdibles de la 17a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona
Nina Pagès
,
24/08/2017
Espectacles
"Cada cop més, el teatre amateur i el teatre professional escurcen distàncies i admeten que es necessiten, i arribem a aquella expressió tan mastegada que diu que 'els extrems es toquen'. És per això que el FITAG és més orella que boca, és més paraigua que vitrina, és més mà oberta que contracte tancat". Així presenta Martí Peraferrer, director del festival de teatre amateur gironí, un esdeveniment de referència a Catalunya que arriba a la seva dissetena edició el pròxim 29 d'agost amb aires renovats, nous projectes i més teatre que mai.

Fins al 2 de setembre, els barris de Girona, sales com el Teatre Municipal, la Planeta, la Casa de Cultura, la Mercè, Caixa Fòrum, l'Espai alternatiu, Pati de les Magnòlies i Seu del Festival,  i fins a 11 ciutats de la província exhibiran múscul escènic amb un total de 28 companyies de 12 estats diferents que ens presentaran fins a 29 espectacles. Sota el lema 'The theatre superpowers returns' (Els superpoders del teatre tornen), la programació està dedicada a "totes les superheroïnes i els superherois que han fet del teatre la seva força, els seus superpoders per viure i conviure".

Voleu conèixer els herois sense capa dels escenaris? Descobrim els imperdibles del FITAG 2017!

  • imatge de control 1per1

 

Del centre als barris

Una de les novetats d'enguany és el nou projecte FITAG Barris, una iniciativa que permetrà estendre el radi d'actuació del festival fins a Montjuïc, que incorpora la plaça Domènec Fita com a nou escenari dins la programació. Precisament, en aquell escenari se celebrarà una festa de teatre matinal el pròxim divendres 1 de setembre, a partir de les 11.30 h, que comptarà amb la complicitat de l'associació de veïns del barri i que estarà lligada al Cicle de Teatre Marroquí del festival.

 

Les terrasses de nit, un nou escenari

Una llum com a principal element definidor de l'ambient. Un espai enorme – el pati de la Casa de Cultura-, amb una atmosfera informal, distesa, acollidora, propensa a l'espontaneïtat. Així ens dóna la benvinguda l'escenari de Terrassa Nits, una segona novetat que ens permetrà gaudir d'una proposta nocturna, distesa i agradable en un espai escènic informal i despreocupat. Amb aparents llums de taula a gran escala, de geometria simple i línies minimalistes, es defineixen els límits de l'espai de la Terrassa nocturna, per crear microambients i fomentar les relacions socials. Tot això sense oblidar els colors de la marca FITAG, el blanc, el negre i el vermell. Teniu ganes de veure-ho en directe?

 

El teatre per als més menuts

El FITAG no s'oblida dels més petits de casa i, com cada any, continuarà apostant per les propostes escèniques familiars amb el Petit Fitag. Des del dijous 31 d'agost i fins al dissabte 2 de setembre, l'Auditori Viader de la Casa de Cultura acollirà les obres d'aquesta secció. El primer dia, amb 'Màgic Kasana', 'Una nariz contagia felicidad', 'La niña que riega la albahaca y el príncipe preguntón' i 'Upside Down! The reverse side of Earth'; el segon dia amb 'El Vestit d'Iris', 'Cuentos y leyendas', ' Zambra Pasiflora' i 'Xalem'; i, el darrer dia, 'El Pi Petit', 'Màgic Kasana', 'El Vestit d'Iris', l'espectacle de clown del Galliner infantil i 'Ballaruca musical!'. Una bona dosis de clown, teatre de text, contes, música, animació, màgia i molt més!

  • imatge de control 1per1

 

Guantanamera

El Fitag 2017 arriba amb un regust volgudament llatinoamericà, i un bon exemple és l'espectacle inaugural titulat Guantanamera (Teatre Municipal, 29 d'agost), una comèdia negra que parla del teatre dins del teatre, de la companyia El Mirall, de Blanes. L'obra parteix d'un segrest que, més endavant, anirem descobrint que no és ni polític ni econòmic, sinó més aviat artístic. Es tracta del nou projecte d'aquesta companyia selvatana que ja fa 30 anys que treballa dalt dels escenaris i que, a banda d'haver rebut premis en el Visionat i en les campanyes de teatre de la Diputació de Girona, ha participat en diverses ocasions en el mateix festival.

 

Un barret de copa

Com a festival consolidat, el FITAG també fomenta de forma directa la creació escènica, i així ho demostra amb les coproduccions de cada edició. Enguany, prepara una iniciativa internacional entre Polònia i Catalunya amb actors i actrius no professionals que, durant la segona quinzena d'agost, conviuran i aprendran preparant una coproducció pedagògica i vivencial. L'obra, dirigida per Tatiana Malinowska, és una adaptació de 'El barret de copa', d'Eduardo De Filippo, una comèdia que tracta sobre una família que estafa els homes que requereixen el servei d'una prostituta. Un cop han pagat, els paren un parany i se'n van atemorits. Tot això canvia, però, quan, de cop, arriba un possible client. 

 

La mirada d'El Galliner

El Centre de Formació teatral El Galliner també participarà en l'edició del 2017 del FITAG amb espectacles creats pels mateixos alumnes de l'Escola. L'Auditori Viader de la Casa de Cultura acollirà des del 30 d'agost fins al 2 de setembre, de 19.30 h a 21 h, els espectacles 'Un poquito de ti', de Roge Farrarons, 'Stockholm', a càrrec de Noa Aymamí, Txell Brunsó, Santi Gavaldà, Clara Mir, Quim Serrats i Èric Serrano, 'Necessites un psicòleg', amb Xavier Mercader i Albert Pujadas', i 'Les feministes', a càrrec de Txell Brunsó, Aina Casadevall, Clara Mir, Eloi Sànchez i Xènia Sancho.

 

Projecte Hamlet. Divuit dies d'estiu

El FITAG és teatre, sí, però també és altres disciplines com el cinema. El pròxim dissabte 2 de setembre a partir de les 12 h, el Cinema Truffaut estrenarà el documental, dins de la programació del festival, de 'Projecte Hamlet. Divuit dies d'estiu'. Realitzat per Joan Roura i amb la producció de GEIEG i el festival, relata els divuit dies d'estiu en què es va desenvolupar el projecte de la darrera edició de FITAG. Divuit dies per donar forma i vida a un Hamlet inèdit i actualitzat des de la mirada personal i acadèmica de Raúl Rodríguez da Silva. Al monestir cultural de Ca n'Eres, a Canet d'Adri, nou actors escollits per al projecte es van concentrar, aïllats del món, en el seu paper per assolir el repte de poder representar en temps rècord un dels clàssics més compromesos del teatre universal.

 

Antosha Chejonté, el ruso que ríe

Quan va escriure aquests relats, entre 1883 i 1887, Txékhov encara no era Txékhov; era un estudiant de medicina i periodista a les hores lliures que publicava relats breus en revistes humorístiques per guanyar-se uns quants copecs i els signava amb un pseudònim, Antoixa Txekhonté. Els escriptors més propers, el seu gran amic Gorki, la seva esposa Olga i la seva germana Maixa ens mostraran, amb els seus records, el veritable Txékhov. No aquest dramaturg ombrívol, malenconiós i avorrit, sinó un rus que riu i que ens fa riure posant-nos davant d'un mirall. El pròxim 30 d'agost, a partir de les 22 h, el Pati de la Casa Cultura de Girona ens apropa aquesta peça de la mà de la Cia Gabalzeka, de Navarra, Premi Nacional Escenamateur i una experiència teatral col·lectiva que comprèn més de quatre dècades de projectes escènics.

 

Dins del  FITAG, en imatges

Descobrim les entranyes del festival amb 'El teatre S'Mou'. Aquesta exposició, realitzada per la fotògrafa figuerenca Irene Roé, neix, segons diu la mateixa autora, amb la idea de desempolsar un material que tant des d'un punt de vista humà com creatiu ha representat un gran esforç, un agraïment a tot el grup humà que any rere any, des de la direcció fins al becari passant per l'equip tècnic, han deixat suor, nervis, hores de son i, sobretot, molta il·lusió.

Més informació: 

Tota la informació del festival al seu web

A

També et pot interessar