Foto: 

Ajuntament de Cassà de la Selva

La monumental cobla de 'Nit de Músics' fa sardanejar Cassà de la Selva

El pròxim 20 de maig, la vila celebra aquesta tradicional festa dins de la programació de la Festa Major
Nina Pagès
,
10/05/2016
Fires i festes
"Només hi ha un dia entre els dies que roden que és tot pel nervi, pel cor i pel cant; aquest dia pot fer allò que altres dies no poden, i avui és aquest dia tan gran". Aquesta estrofa del poeta Josep Maria de Segarra és un dels himnes de 'La nit de músics' de Cassà de la Selva, una festa d'homenatge dels músics cassanencs a la seva vila i als seus artistes que se celebra durant la festa major del municipi.

Un cop l'any, els músics s'uneixen en una monumental cobla per fer sonar les millors sardanes de la vila i oferir un bon espectacle al poble que els ha vist néixer i créixer. Organitzada per l'entitat Amics de la Sardana, i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cassà, la Diputació, el Departament de Cultura i la Caixa de Pensions, la nova edició de Nit de Músics arriba el pròxim 20 de maig a la plaça de la Coma, a partir de les 22 h, amb l'objectiu de recordar els dos compositors cassanencs, pare i fill Mercader. L'homenatge arriba amb motiu del centenari del naixement de Pere Mercader i Terrades, autor d'una quarantena de sardanes, sarsueles i música per a orquestra i piano.

Per aquesta ocasió, han estat convidats els músics fills, residents a Cassà o que toquen en cobles del municipi per formar la Gran Cobla de Músics Cassanencs. Sota la direcció d'Antoni Mas, la formació interpretarà sardanes d'autors locals o dedicades a la vila amb la col·laboració de la cobla degana de Catalunya, els Montgrins.  

Aquesta emblemàtica tradició va néixer fa 40 anys en una tertúlia de cafè de la mà d'una colla de músics i membres de l'entitat local Amics de la Sardana. Des de la primera edició de l'11 de juny del 1976, la celebració va anar agafant embranzida i popularitat per tot Catalunya fins a esdevenir una cita clau del món sardanista del país. Les primeres quatre nits eren exclusivament de professors nascuts a Cassà, però a partir del 1980, s'hi afegiren La Selvatana i la Principal de Cassà, primer, i la Marina, la Unió i la Vila de Cassà més tard.

Un exemple de la gran participació de la Nit dels Músics es va poder comprovar a l'edició del 25è aniversari, en què les més de 18 cobles que hi actuaven van ocupar prop de 200 metres lineals agrupats en cinc rengles de 40 metres. En total, varen ser necessàries més de mil fotocòpies només per a les solfes. Així doncs, no és d'estranyar que ja formi part del llibre dels 'Rècords catalans' com la Cobla de Sardanes més gran de la història. 

D'entre tot el repertori, una de les peces més estimades i emblemàtiques de la Nit de Músics és 'El Sereno', del compositor Josep Coll i Ligora, un himne cassanenc que gairebé sempre tanca l'audició de la festa.

La Festa Major 2016
La Nit de Músics és una tradició que forma part de la programació de la Festa Major de Cassà de la Selva, que enguany tindrà lloc del 20 al 29 de maig a diferents espais de la ciutat. Durant aquests dies, els veïns de la vila podran gaudir d'una gran quantitat d'activitats culturals per a totes les edats com ara cercaviles, exposicions, el pregó infantil i institucional, concursos, campionats, trobades de percussió, espectacles, tastets, màgia, festa d'elecció de l'hereu i la pubilla, sardanes, balls tradicionals i, com sempre, la festa nocturna a la zona de Barraques amb els grups Crossing, Lax'n'Busto, DJ Fauster, La Troup, Strombers i Animal DJ's.

A

També et pot interessar