Foto: 

CEDIDA

Les 5 recomanacions per Sant Jordi de les terres gironines

Cerques un llibre per aquesta diada? Et fem algunes propostes de proximitat!
Nina Pagès
,
17/04/2017
Llibres
Llegir, llegir i llegir. Si aquest és el teu propòsit per aquest Sant Jordi, necessitaràs conèixer els títols i autors més interessants d’enguany. Per això, l’equip de Surtdecasa Girona ha decidit fer recerca i recomanar-te algunes de les joies de proximitat d’aquestes dates. Des de llibres il·lustrats, novel·les històriques fins a ficcions eròtiques, podràs descobrir les cinc propostes d’autors gironins o que viuen a les nostres terres del 2017, una paleta literària diversa i heterogènia per comprar-te un llibre o escollir el millor regal per als teus. Ja tens la teva tria? Que la diada no t’agafi desprevingut!

‘La senyora Stendhal’, de Rafael Nadal (Grup62)

  • imatge de control 1per1

Quan l’últim dia de la guerra una bala sega la vida de la Rossa en un tiroteig a la plaça de Sant Pere de Girona, el destí d’en Lluc queda lligat per sempre al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fill seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes. Rafael Nadal emprèn aquest viatge a la Girona del 1990 amb aquesta novel·la a caball de la ficció i la realitat, després de l’èxit internacional de ‘La maledicció dels Palmisano’.

 

 

'El monarca de les ombres', de Javier Cercas (Literatura Random House, 2017)

El llibre narra la recerca del rastre perdut d'un noi gairebé anònim que va lluitar per una causa injusta i va morir en el costat equivocat de la història. Es deia Manuel Mena i el 1936, en esclatar la guerra civil, es va incorporar a l'exèrcit de Franco; dos anys després va morir combatent a la batalla de l'Ebre, i durant dècades es va convertir en l'heroi oficial de la seva família. Era oncle avi de Javier Cercas, qui sempre es va negar a indagar en la seva història, fins que es va sentir obligat a fer-ho. El resultat d'aquesta indagació és una novel·la excepcional, pletòrica d'acció, d'humor i d'emoció, que ens enfronta a alguns dels temes essencials de la narrativa de Cercas: la natura radiant, polièdrica i misteriosa de l'heroisme, la tossuda pervivència dels morts i la dificultat de fer-se càrrec del passat més incòmode. Una de les cites literàries més esperades d'aquest 2017.

 

'Il·lusions elementals' de Ponç Puigdevall (Grup62, 2017)

El protagonista d'Il·lusions elementals és un col·leccionista d'errors. Un home sense ni cinc, entossudit a confondre's quant a l'amor, amb certa tendència a oscil·lar entre la melancolia i la destrucció, entre la rutina i l'excés. Un home que mai no ha entès el vincle entre les causes i els efectes i, atrapat en ell mateix, s'ha deixat dur per les lleis de l'atzar. És escriptor. I per fugir dels grans temors que li generen les vicissituds que viu a Girona emprèn un viatge que, sense adonar-se'n, l'aboca a la més estricta indigència. Un viatge irrevocable a les tenebres, al fons de la pobresa física i material, al costat d'altres indigents que, com ell, han estat engolits per la nit. L'únic al·licient diari: sobreviure a la gana, al fred, a la por. I vèncer el cansament de l'ànima que a poc a poc es contagia al cos. 'Il·lusions elementals' és la magnífica obra de Ponç Puigdevall, novel·la amb què ha guanyat el 38è premi Joanot Martorell.

  • imatge de control 1per1

 


'Encén el llum' d'Anna Carreras (labreu Edicions, 2017)

Després de la recent 'Fes-me la permanent', l'escriptora Anna Carreras publica la novel·la eròtica 'Encén la llum', que explora el magnetisme del sexe a través de la història de l'antiga secta xinesa de les Tigresses Blanques, un col·lectiu que dedica quasi una dècada a l'art de la fel·lació com a activitat sacra, per completar un procés biològic que les farà rejovenir entre cinc i quinze anys. La Blanca —que no es diu així— té vint-i-cinc anys i tot just emprèn el camí que la farà incorruptible. Actua verge de traves morals i culpabilitats cristianes i està decidida a capgirar la idea occidental del sexe com a mecànica horitzontal. Per aconseguir-ho tastarà un reguitzell de companys —cadascun batejat amb l'idiograma pertinent— i fugirà de la penetració. No és cap joc ni som davant el tot s'hi val. Hi ha uns preliminars lents, regits per un codi compartit, a la recerca de l'èxtasi durador. L'autora de les 'Ombres franceses' (2016) ens proposa un viatge d'autoconeixement a través dels altres.

 

'Estic embarassada, i ara què?' i 'Ja ha nascut, i ara què?', d'Andrea Zayas (Ara Llibres, 2017)

Dos títols d'una mateixa autora perfectes per afrontar l'arribada d'un infant d'una manera desacomplexada i molt real.
La il·lustradora Andrea Zayas proposa un divertit recorregut per l'embaràs i els primers mesos de la vida com a pares. Massa real per no veure-hi la nostra experiència. Les mares i els pares que dormen poc, els al·lèrgics a la nyonyeria, les mares que sempre han volgut ser-ho, les que no ho tenien clar i les que encara no ho són, però entra als plans de futur... Aquest és el seu llibre! Llibre reversible amb dues portades, una per l'embaràs i l'altra pel puerperi. Andrea Zayas, nascuda a la Seu d'Urgell però banyolina d'adopció des de fa quatre anys, és una il·lustradora i mestra que col·lecciona desenes i desenes de quaderns de dibuix plens d'històries i escenes de la seva vida, i la darrera ha estat d'un dels episodis més importants: la maternitat. 

Més informació: 

Lloc web d'Ara Llibres
Lloc web de Grup 62
Lloc web de labreu Edicions
Lloc web de Literatura Random House

A

També et pot interessar