Nina Pagès
,
20/02/2017
Música

Els plats forts del Black Music Festival 

Tastem les millors receptes de música negra de la 16a edició del festival

Foto: 

Black Music Festival
Electro Deluxe & Girona Jazz Project
Un any després d'una pletòrica edició amb llegendes Stanley Clarke Band, el Black Music Festival arranca motors de nou amb un menú de música negra a l'alçada dels festivals de renom internacional. Enguany, des del 2 al 18 de març, podrem escoltar músics de gran qualitat de diferents països i també de casa nostra de gèneres com el funk, el soul, el reggae, el drum n'bass, el jazz o el gospel. Preparats per tastar les millors receptes d'aquesta 16a edició?

 

1. Gloria Gaynor 

Sí, tal com ho sentiu. Una de les grans dives de la història posarà els peus a la ciutat de Girona el pròxim 3 de març, en el marc del Black Music Festival, a l'Auditori de Girona. Coneguda per una llarga trajectòria i per hits tan coneguts com I Will Survive, Never Can Say Goodbye, I Am What I Am o Can't Take My Eyes Off You, ens oferirà un concert únic a l'Estat que recordarem durant molts anys. No podeu perdre-us una artista respectada tant pel seu passat com pel seu present, una cantant que aquests darrers anys ha participat en la cerimònia dels Grammy, ha protagonitzat triomfals concerts a recintes com el 02 Arena de Londres o ha estat guardonada amb el Celebration Of Inspiring Women Award. 

 

2. Electro Deluxe Big Band i la Girona Jazz Project 

Parlar dels francesos Electro Deluxe suposa fer-ho d'uns veritables mestres a l'hora de barrejar tradició jazzística i modernitat. La seva música combina elements del jazz ballable, el rap i el funk, sempre amb molt de groove, creant una simbiosi absoluta entre els instruments més habituals del jazz i samples que aporten eclecticisme al conjunt. Al llarg dels seus més de setze anys de camí fet, Electro Deluxe han guanyat adeptes concert rere concert o gràcies als seus treballs discogràfics. Ara s'aproparan fins a Girona per oferir-nos un concert molt especial amb l'ajut d'uns vells coneguts del Black Music Festival: la Girona Jazz Project Big Band, que a més el 2017 celebren els seus primers deu anys de trajectòria.

 

3. Ala-ni 

Fugint de les etiquetes, elegant i subtil, Ala.Ni té una màgia fora de l'habitual, que beu amb la mateixa fruïció de la tradició jazzística que de la cançó dels anys vint o del pop més inquiet, d'aquí que tan aviat se la compari amb les grans veus del jazz clàssic com que artistes de la importància de Damon Albarn o Mary J. Blige la tinguin entre els seus convidats especials més preuats. Després d'haver passat per esdeveniments del prestigi de La Mar de Músicas, el Grec o el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, formarà part d'aquesta edició del Black Music Festival, on demostrarà novament per què el seu talent s'està convertint a tota velocitat en un dels més respectats i reverenciats dels darrers anys. 

 

4. The Suffers 

Els deu membres de The Suffers han estat convidats als més importants festivals musicals especialitzats i als més populars programes televisius dels Estats Units ("Late Show With David Letterman", "The Jimmy Kimmel Live Show"...), a més de formar part de la banda sonora de la sèrie de televisió "Mr. Robot". I tot això ha estat possible en poc més de cinc anys de carrera. Aquest breu temps ha estat més que suficient perquè The Suffers s'hagin convertit en una de les formacions més respectades i admirades del que es coneix com a Gulf Coast Soul, una barreja de qualitat de les diferents tradicions musicals de Houston (música del Carib, cajun i estils com el soul, el reggae, el country o el hip hop). 

 

5. Charlie Winston

Descobert al món ni més ni menys que per Peter Gabriel, qui va enregistrar als seus estudis Real World el seu primer material i qui el va triar personalment com a artista convidat del seu tour de l’any 2007, Charlie Winston és un dels talents més sòlids de l’actual escena britànica amb una trajectòria que no ha deixat de créixer des dels seus inicis. Al festival, interpretarà el repertori dels seus quatre llargs, amb especial atenció a ‘Curio City’, un disc totalment escrit, interpretat I produït per ell mateix, que va comptar amb l’ajut a les mescles de Ruahdri Cushnan, conegut pels seus treballs amb artistes com Ed Sheeran.

 

6. Aspencat 

Un dels tastets més punyents serà el concert d'Aspencat, un dels grups més rics musicalment parlant de la costa valenciana, amb la seva fusió de reggae, electrònica i drum n'bass i uns textos amb molta càrrega social, com bé demostra el seu darrer disc fins al moment 'Tot és ara'. Dins del Black Music Festival, tindrem el privilegi per escoltar per primera vegada el seu nou espectacle, amb una posada en escena tan efectiva com la de la gira anterior. No us perdeu la darrera gira que faran per un període sense definir. 

 

7. Paula Valls 

Si escolteu la veu de Paula Valls, segur que necessitareu revisar el seu nom i cognom una altra vegada. Aquesta jove cantant catalana és capaç de transportar-nos a les fronteres nord-americanes amb una veu prometedora, càlida i propera. Prepareu-vos per conèixer 'Black and White', el projecte que integra ella mateixa i una banda de músics professionals de dilatada trajectòria com Guillem Soler, pianista de prestigi, Jordi Carles Mas, contrabaixista, i Joan Carles Aguerri, bateria, entre d'altres. Calidesa, energia, frescor i solidesa en estat pur. 

 

8. The Gospel Viu Choir 

Parlar de The Gospel Viu Choir és parlar del millor gospel modern de l'actualitat al nostre territori, d'una aventura musical dirigida pel músic i compositor Moisès Sala, i de la que formen part noranta sorprenents veus masculines i femenines, i un grup musical de sis membres. Al Black Music Festival ens descobriran els motius pels quals el seu espectacle "Reload" ha aconseguit captivar tant a públic (més de tres-centes actuacions, més de 170.000 assistents) com a crítica, fent-los pujar un esglaó més en la seva innovadora i trepidant trajectòria. 

 

9. Aurora & The Betrayers 

Fa només unes setmanes que el quartet madrileny Aurora & The Betrayers va publicar el seu segon llarga durada, "Vudú" (Siete Pulgadas, 16), una nova excusa per tornar a la carretera i als escenaris, terreny on millor demostren tot el seu potencial i la seva energia. Dirigits per l'ex-Freedonia Aurora García, una de les millors veus de la música negra facturada al nostre territori, a la seva combinació de soul vitaminat, R&B, funk i rock de guitarres sumen ara pinzellades de pop i fins i tot una mica de psicodèlia, amb el que enriqueixen encara més un còctel musical que, en concert, defensen amb la rotunditat d'una piconadora. 

 

10. CHINESE MAN 

Els tres membres principals d'aquest col·lectiu originari d'Aix-en-Provence i format el 2004 es presenten com un líder d'una favela brasilera de pentinat extravagant (Zé Mateu), un monjo budista especialitzat en eutanàsia (Sly) i un gàngster polonès de Long Beach (Alt Ku) que tenen com a missió difondre l'esperit zen arreu del món. Amb aquesta voluntat Chinese Man han portat el seu còctel de rap, funk, dub, reggae i jazz a festivals de tot Europa i al prestigiós Festival internacional de jazz de Montreal al Canadà. Leo le bug i Le Yan completen aquest grup de trip hop que des dels seus inicis edita sota el seu propi segell discogràfic, Chinese Man Records, i que es va fer popular més enllà de la seva França natal l'any 2006, quan el seu tema "I've Got That Tune" va ser escollit per Mercedes-Benz per una campanya publicitària.

Més informació: 

Els concerts, horaris i entrades al web del festival. 

També et pot interessar