Surtdecasa Girona
,
30/01/2018
Música

Les intimitats de l'anatomia de l'òpera

El concert ‘La rebotiga de l'òpera’ del proper 4 de febrer a l'Auditori de Girona mostra les interioritats d'aquest gènere musical
Simfonova

Foto: 

Cedida
L'orquestra Simfonova
Amb una orquestra simfònica, un cor de 140 veus i tres dels cantants solistes més importants del país, el diumenge 4 de febrer Simfonova mostrarà a l'Auditori de Girona com es cuina una òpera combinant peces en directe amb vídeos dels assajos i entrevistes. Simfonova, liderada pel periodista i comunicador Marcel Gorgori, el director d'orquestra Daniel Antolí i el violinista Joaquim Garcia, té com a objectiu apropar espectacles d'òpera i de música simfònica d'alta qualitat a tota mena de públic. Fa 2 anys, el concert 'Només per a uns quants?' ja obria la portada a aquesta manera de fer l'òpera més accessible. Us destaquem en què consisteix aquesta dissecció:

- Humanització de l'òpera: Les tensions, els processos de treball i les supersticions dels artistes
'La rebotiga de l'òpera' és un espectacle de gran format que, a banda d'oferir un gran concert operístic al públic, mostra també allò que aquest mai no pot veure: les dificultats que han de resoldre els cantants quan preparen les seves interpretacions, les tensions dels processos de treball, la feina del director musical i fins a les petites rivalitats o supersticions, d'abans de sortir. Quan el públic que està a punt de gaudir d'un gran número operístic, té accés a veure quina ha estat la dificultat principal a què s'ha enfrontat el seu protagonista, abans del concert, disposa d'uns elements que no disposaria, a l'hora de valorar-ne la interpretació que finalment escolta. D'aquesta manera, al gaudi musical que té aquell qui assisteix al concert, s'hi afegeix l'interès humà de veure i entendre el resultat del treball i l'esforç de l'artista. 'La rebotiga de l'òpera' mostra el món de persones i d'humanitat que hi ha darrere el teló.

- Teatralització de la música
Part de l'èxit d'aquesta proposta s'ha de buscar també en la popularitat de la major part de les peces que inclouen els seus concerts. Se solen tocar clàssics coneguts per tothom com 'Carmen' de Bizet; 'Norma' de Bellini, 'La Traviata' de Verdi, 'La Bohème' de Puccini o altres peces de Händel i Wagner. Els cantants solistes també fan una petita teatralització de les seves interpretacions, que ajuden a transmetre major intensitat i emoció, a banda de fer entendre el significat de cada peça.

- Una narració que condueix l'espectador durant tot el concert
El format dels concerts és inèdit i innovador perquè inclou recursos de comunicació no utilitzats en aquesta mena de concerts: un fil argumental de guió, un disseny específic d'il·luminació, una gran pantalla de vídeo, i l'habilitat de Marcel Gorgori per guiar l'espectacle establint complicitat i empatia amb el públic. Ha creat un nou estil en el sector de concerts d'òpera i de música simfònica de primer nivell, per dirigir-se a qualsevol tipus de públic, edat o condició social.

 

Més informació: 

També et pot interessar