Foto: 

David Torrent

Quim Marcé: "Poder dir que La Mirona porta 15 anys vivint de la cultura és tot un èxit" 

La sala La Mirona celebra el seu aniversari programant més de 60 grups i artistes d'àmbit nacional, internacional i de casa nostra
Nina Pagès
,
16/09/2016
Música
El 21 de desembre del 2001, La Mirona obria les portes per primera vegada de manera oficial amb la música d'Els Pets, Adrià Puntí, For a des Sembrat, Salt Without i Stoornut. Una festa inaugural que ja deixava entreveure l'esperit conciliador de la sala de concerts, que pretenia reunir grans propostes amb els artistes emergents i de casa. 15 anys després, celebra el seu aniversari amb un públic fidel, una llarga llista d'artistes destacats, diversos premis i una bona pila de projectes de futur. Repassem aquesta fita amb el seu director i programador, Quim Marcé.
"Tenim una programació molt eclèctica. La idea és que algú que li agradi la música pugui trobar alguna cosa del seu estil"

Primer de tot, enhorabona per un aniversari tan especial. És un repte programar una celebració a l'alçada?

Sí, el repte de veritat ara mateix és viure de la cultura. Poder dir que has estat 15 anys vivint de la cultura és tot un èxit, ara caldrà fer-ne 15 més. Tenim bones perspectives, amb projectes consolidats com el Black Music Festival. 

  • imatge de control 1per1

Uns 15 anys que aniran acompanyats d'una paleta musical de luxe amb artistes i grups com Izal, Obseses, Pátax, Albert Pla, Orozco...

Sí, la veritat és que ens ha sortit una programació bastant rodona. Tenim uns 60 concerts programats d'aquí a març, i després anunciarem la resta. Seran, en total, uns 100 concerts per celebrar els 15 anys d'història. Tenir noms com aquests que has dit està molt bé, i que coincideixi pels 15 anys, és genial. El que més ens emociona és saber que hi ha grups tan reconeguts que vulguin venir a comarques gironines. 

Quin públic cerqueu? 

Com pots veure, és una programació molt eclèctica. La idea és que algú que li agradi la música pugui trobar alguna cosa del seu estil. Seguim programant pel vell rocker, però també per al nou públic emergent, que és aquest que omple els festivals d'estiu. Per això, portem grups com Xeic!, Doctor Prats, Buhos, Every Knight... Volem trobar l'equilibri entre el públic de sempre i el públic nou. 

Precisament, en aquesta aposta per atraure els joves, heu iniciat una iniciativa per als que compleixin la majoria d'edat. Com funciona? 

Per cercar aquest nou públic, hem programat per a ells i, també, hem elaborat aquesta iniciativa per als que facin els 18 anys. Aquestes persones podran triar un concert des del dia que facin els anys fins un mes després. Si les invitacions no s'han exhaurit, podran entrar-hi gratuïtament. 

A més, també esteu batejant les sales de La Mirona. La petita, en honor al mític Ninyin. 

Sempre les havíem anomenat la sala 1 i la sala 2. Així que hem pensat que, després de 15 anys, estaria bé que tinguessin un nom. El que hem fet és que la sala 2, que és la que fem servir més, tingui el nom de Joan Cardona, en homenatge a l'històric músic gironí que va fundar Sopa de Cabra. Pel que fa a la sala 1, hem obert un procés participatiu per tal que la gent proposi noms de músics i grups que no estiguin en actiu i que siguin de casa o tinguin relació amb les comarques. De moment, tenim 20 propostes, de les quals en triarem 3 i, posteriorment, es posarà a votació popular.

Abans comentaves l'èxit del Black Music Festival. Al febrer, presentareu el nou festival Girona Sona a La Mirona. Creieu que tindrà la mateixa rebuda?

Ens agrada veure com els festivals escullen la nostra sala per presentar-hi propostes culturals. Girona Sona és un festival d'hivern molt potent adreçat a aquest públic més jove que comentàvem abans. Durant dos dies, podrem escoltar vuit grups coneguts com Aspencat, Ebri Knight o Desakato. A banda d'aquest festival, també col·laborem amb el Festival Neu, que va néixer fa tres anys aquí, Temporada Alta i Strenes. Són festivals molt diferents que ens ajuden a diversificar el públic. 

M'agradaria parlar, també, de la teva entrada ara fa un any a La Mirona. Com vas afrontar el fet d'agafar la gestió d'un dels espais de referència de la música de les comarques? 

Amb molta il·lusió. Quedava el lloc de direcció i programació i, després de parlar amb els companys, vaig decidir que volia involucrar-m'hi. És tot un repte, perquè en 15 anys hi ha passat gent molt potent com Ike Turner, Status Quo, Manu Chao, Fito Fitipaldi, Extremoduro, Mick Taylor... Hi ha un llistó altíssim. Hi posaré molt de la meva part. 

Quines diferències has trobat en la gestió d'un teatre com el de Bescanó i una sala de concerts com la Mirona? 

La diferència és que al Teatre de Bescanó has de fer una programació similar a la dels altres teatres. En canvi, com que La Mirona és l'única sala d'aquestes característiques a comarques, a l'hora de programar, ho has de tenir en compte. En l'àmbit teatral, podria programar-te tot el 2017, però en el musical sempre vas a última hora. Estressa una mica més, però estic molt il·lusionat. 

Premis com el de Millor programació de sala de concerts dels Arc o els nombrosos Enderrock ens indiquen que la Mirona és, a banda d'un lloc de referència de comarques, una de les sales més destacades del país? 

Efectivament. L'Enderrock està bé perquè és un premi popular, això vol dir que comptem amb el reconeixement del públic. D'altra banda, l'Arc també és important, perquè està configurat per persones del sector. No podem viure dels premis, però sí que són molt benvinguts, ja que reconeixen la feina ben feta. 

Com veus la Mirona en 15 anys? 

Si aguantem 15 anys més de la manera com s'està maltractant la cultura, serà un mèrit. Tots plegats, i especialment polítics, hem de treballar per cuidar-la més. Hauríem d'emmirallar-nos amb els països nòrdics, que tenen un IVA molt més baix. Tot i així, esperem seguir endavant i que d'aquí a 15 anys ens torneu a fer una altra entrevista.

Més informació: 

Web de La Mirona

A

També et pot interessar