Fira de la camamilla

Foto: 

Cedida

Les propietats de la camamilla, de nou protagonistes de la Fira de Linyola

Linyola acull del 19 al 20 de maig la 5a Fira de la Camamilla
Cristina Mongay
,
18/05/2018
Fires i festes
El vincle que existeix entre la camamilla i la vila de Linyola és una realitat que es remunta segles enllà. De fet, antigament els camps que envoltaven el poble, sovint es cobrien d’aquesta planta un cop arribava la primavera. Avui en dia, l’ús massiu d’herbicides i el conreu intensiu han deixat de banda el protagonisme de la camamilla, fins al punt que només creix en punts molt concrets de la seva geografia. Amb la intenció de revifar el conreu i apropar a qui la coneix, a qui la coneix a mitges i a qui la desconeix aquesta planta medicinal, es projecta una nova edició de la Fira de la Camamilla.

La Fira de la Camamilla és, a hores d’ara, tota una proposta cultural ben consolidada a les terres de Ponent. En la seva cinquena edició, novament vol aproximar els secrets i els beneficis d’aquesta planta aromàtica medicinal a tothom, així com posar en alça l’amor a la natura i el medi ambient, i el respecte vers la tradició agrícola de la zona.

Conferències, tallers, exposicions, showcooking, desfilades de tractors, bona gastronomia i molta, molta camamilla, són els pilars de la 5a edició de la Fira de la Camamilla.

Els professionals
Durant el dissabte 19 de maig, a la Sala Pau Casals de Linyola, tindrà lloc la jornada tècnica de la Fira. Aquesta s’adreça principalment als professionals del sector, però també a curiosos que vulguin aprendre més al seu voltant.

La configuren tres ponències: la primera tracta la restauració i la conservació de tractors i maquinària antiga; la segona, l’essència de les plantes i les seves aplicacions cosmètiques; i per últim, es parlarà sobre el projecte JOSENEA, una empresa productora de planta aromàtica nascuda a Navarra que treballa donant una segona oportunitat a persones amb risc d’exclusió social.

Cuinem camamilla?
Qui més, qui menys, ha pres en la seva vida una infusió de camamilla. Però, i un plat elaborat amb ella? El dissabte a les 11 h, en la pausa de la jornada tècnica, tindrà lloc el I Concurs de receptes basades en aquesta planta, que permetrà a tots els assistents degustar-la d’una manera sorprenent.

En consonància, el diumenge 20 de maig al migdia, tindrà lloc una demostració de cuina amb camamilla, que realitzaran tres xefs locals. I, a continuació, s’entregaran els premis del concurs del dissabte a la millor recepta basada en aquest ingredient.



Els tallers i les exposicions
El diumenge 20 de maig, de les 10 a les 14:30 h, podreu gaudir formalment de la Fira de la Camamilla. Aquesta comptarà amb productes de tota mena relacionats amb plantes aromàtiques i medicinals. Tanmateix, amb entitats locals i productes de proximitat.

En el seu marc podreu gaudir, entre altres activitats, de quatre tallers: neules i galetes de camamilla, bocandroll, un embolcall reutilitzable per a entrepans; un taller de maquillatge infantil i un taller de diademes de florals. Una proposta creativa per gaudir en família!

La ruta gastronòmica
Un any més, la Fira de la Camamilla de Linyola ofereix una ruta gastronòmica en diferents establiments del municipi on es poden degustar especialitats culinàries de la zona basades en camamilla de Linyola. La ruta està dividida en menús, tapes o tastets segons l’establiment i el tipus de plat amb un denominador comú: la camamilla. El Sant Honoré amb caviar de camamilla o el paisatge primaveral de cítrics, xocolata blanca i camamilla de Linyola, són alguns dels plats que podreu tastar durant la Fira de la Camamilla.

L’espai tractor
Els tractors també seran protagonistes de la Fira de la Camamilla. Com a ‘prèvia’, ho seran el dissabte al vespre amb la proposta ‘Tracto-cine’, on es podrà veure la projecció del film espanyol ‘Villaviciosa de al lado’. L’Era del Planes s’habilitarà com cinema a la fresca i s’hi podrà assistir a peu o –si es desitja!– amb tractor antic.

El diumenge serà una jornada dedicada a les activitats relacionades amb aquesta eina que tant ha donat al camp i als qui el treballen. De bon matí, tindrà lloc l’arribada de tractors antics i, a la tarda, una processó d’aquests vehicles recorrerà el poble des de l’espai de la fira.

Per altra banda, podreu gaudir d’una exposició de maquetes de tractors, de l’artista Mario Agudo, situada als baixos de l’Ajuntament; una exposició de treballs de l’associació de dones de Linyola, als baixos de Cal Formiguera; la I Trobada de Patchwork i una visita a l’exposició de plantes aromàtiques i medicinals al Molí de l’Oli, a càrrec de Josep M. Mas i Montse Darbra.

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar