Ruta del Cister

Foto: 

Edgar Rosich

La Ruta del Cister a peu: de Montblanc a Vallbona de les Monges

Un itinerari per fer caminant que et descobreix els monestirs que s'amaguen entre les muntanyes de la Conca de Barberà i l'Urgell
Surtdecasa Camp
,
10/05/2018
Entorn

Seguim l'itinerari començat en la primera ruta! En aquesta ocasió us proposem l'etapa que va de Montblanc a Vallbona de les Monges, passant pel Monestir de Poblet, un dels epicentres de la Ruta del Cister. Aquest és un itinerari que aconsellem fer en dos dies, ja que són un total de 36 km, concretament 10 km de Montblanc a Poblet i 26 de Poblet a Vallbona de les Monges. Ara bé, en dos dies podràs descobrir dos dels monestirs més ben conservats de la península, sentir com era la vida monàstica fa segles, gaudir de la natura i descobrir alguns pobles que encara mantenen l'essència d'aquesta ruralitat perduda.

Comencem a Montblanc, on, si encara no ho hem fet, podem fer un volt per aquesta bonica població medieval. Després d'un bon esmorzar podem enfilar per l’avinguda del Dr. Folch fins a l’encreuament del carrer de Joan Amades que segueix a la dreta. Agafarem una pista forestal que s’endinsa a les muntanyes de Prades i al Paratge Natural del Bosc de Poblet. En aquest punt hi ha diversos itineraris, nosaltres escollirem el del GR175.

Aquesta sendera ens durà a l’ermita de Sant Joan, el punt més alt d’aquest tram que té un fort pendent. A partir de Sant Joan, el sender és pràcticament pla amb algun desnivell. Tot el tram circula per dins d’un bosc d’alzines, roures i pins d’alt valor natural i paisatgístic. Més endavant trobem la bifurcació a l’ermita de la Santíssima Trinitat, indret ideal per a realitzar-hi un pícnic i molt popular entre els habitants de la zona. Arribem al Coll de la Vena i començarem a baixar. El primer tram està equipat amb escales i baranes per superar un fort desnivell. La resta de corriol baixa més suau fins a arribar al monestir de Poblet. Des de Les Masies fins al monestir es circula per la carretera com es pot observar en la fotografia que encapçala aquest reportatge.

El Monestir de Poblet
A l'arribar al monestir de Poblet, val la pena que deixem la pressa ben lluny i que ens disposem a sentir aquest silenci interior que emana d'un centre espiritual com aquest. El monestir de Poblet va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1991 i és el monestir més gran de la Ruta del Cister i dels dos masculins és l’únic que manté comunitat de monjos. Si el visitem, podrem corroborar que constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i és el conjunt cistercenc habitat més gran d'Europa. Es recomana assistir a les pregàries dels vespres dels monjos. La millor manera que la visita no sigui un tràmit turístic, sinó tota una experiència vital. Sortim del monestir de Poblet en direcció a l’Espluga de Francolí per la carretera TV-7007. Aquest poble té moltes coses per veure, així que si encara tenim temps, us aconsellem que el gaudiu. Podem anar a les Coves de l'Espluga i el celler modernista, o visitar també el Museu de la Vida Rural, que mostra com era la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. 

 

Un dels punts de segellatge de l'itinerari, concretament a Montblanquet | Foto: Cedida

Sortint de l'Espluga, travessem la N-240 i enllacem amb la TV-2336 que va a Blancafort. El traçat del GR175 segueix per pistes i camins rurals entre parades de sembrat i vinyes i petits bosquets. El paisatge és agrícola majoritàriament, amb conreus principalment de vinyes a la Conca i cereals a l’Urgell. Un cop d'alt del coll continuem per la pista del parc eòlic de la Serra del Tallat. Allà hi trobarem el camí que puja al Santuari del Tallat, un cim que és potser el més boscós de tot l’Urgell i que és un excel·lent mirador de la comarca veïna, la Conca de Barberà.

 

Vista del Santuari del Tallat | Foto: Cedida
Camí del Monestir de Vallbona de les Monges
Seguim pel GR175 per pistes entre camps de cereals i un petit bosc de pins i roures que ens durà a Montblanquet. Aquest bucòlic poblet està situat al límit de la Conca de Barberà i l'Urgell, i la seva principal particularitat és que les cases són de pedra i conserva els rentadors antics, un forn fix de pedra, un parell de fonts, i l'església d'estil cistercenc. Continuarem per la carretera LV-2338 fins a trobar el camí de Rocallaura uns 200 metres. Pugem per un camí carreter i més endavant per una pista rural amb baixades i petites pujades molt lleugeres fins al camí d’abast dels Bosquets on hi ha una bonica vista del monestir de Vallbona. En alguns trams conserva l’antic empedrat, deteriorat per l’aigua i les motos. Lleu baixada fins a la riera de Maldanell on continuem per la pista asfaltada fins arribar a Vallbona de les Monges.


Montblanquet. Foto: Ajuntament de Vallbona de les Monges | Foto: Cedida
El camí passa per  la vora de la riera del Maldanell i passa per la font de la Raval i els seus antics safarejos. Un cop aquí, podem fer l'itinerari de la font dels Sarradells que és un magnífic racó amb ombres on refrescar-se a l'estiu i és, molt probablement, el brollador amb l'aigua més fresca de la vall. Arribats a Sant Miquel les vistes són glorioses: no només de cara al poble i al monestir sinó en direcció oposada, cap on s'atalaia una fantàstica postal. Pels amants de l'arqueologia, al cim de Sant Miquel s'hi troben els fonaments d'una antiga ermita. Tornarem pel fons de la vall, resseguint el llit del riu Maldanell, amb la preciosa panoràmica del monestir ens pot regalar una posta de sol espectacular.

 

Vista de Vallbona de les Monges | Foto: Enric Fonts
I després de caminar per la vora d'aquesta riera, arribarem al monestir de Santa Maria de Vallbona, el cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d'història. Després del procés de restauració, s'ha tornat a obrir al públic en visites guiades segons aquest calendari. Actualment, el Monestir amplia l’oferta de visita guiada oferint un audiovisual i una visita guiada a la farmaciola del monestir que antigament utilitzaven les monges per elaborar ungüents i medicines per guarir les monges del monestir, així com els pelegrins que es feien mal durant el camí. També us recomanem que visiteu l'Espai Museístic del Cinema- Col·lecció Josep M. Queraltó, al centre del municipi, amb una col·lecció de més de 20.000 peces amb objectes relacionats amb el món del cinema. Un espai amb regust a Cinema Paradiso on també hi ha llibres, cartells, reculls de premsa.

Allotjaments:
Al Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet)
- Hostatgeria de Poblet - Tel. 977 87 12 01 
- Restaurant i Apartaments Masia Sagués (a 800m del monestir) - Tel. 977 87 00 63 / 659 374 940

A Les Masies i l'Espluga de Francolí
- Alberg Jaume I - Tel. 977 87 03 56 
- Hotel Masia Cadet (H***) - 977 87 08 69
- Hotel Monestir H*** - Tel. 977 87 00 58 
- Masia Font de l’Oca (M) - Tel. 639 32 80 70 
- Fonda Ocell Francolí Tel. 977 87 12 16

A Vallbona de les Monges
- Hostatgeria de Vallbona - Tel. 618 876 004 - (S'ha de reservar i no es pot arribar més tard de les 18h) 
- Refugi Sant Bernat - Tel. 618 876 004

On menjar:
- Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet): Restaurant Bosseria i Restaurant i apartaments
Masia Sagués a 800m de Poblet.
- L’Espluga de Francolí: Fonda Ocell Francolí.
- Vallbona de les Monges: Restaurant El Tallat i Cafè de Vallbona

Serveis:
Guiatge o transport de maletes: Drac Actiu - Tel. 629 21 32 63

Oficines de turisme i punts d'informació:
A Montblanc:
- Oficina de Gestió de La Ruta del Cister - Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Tel. 977 86 12 32
- Oficina Municipal de Turisme de Montblanc. Tel. 977 86 17 33

Al Monestir de Poblet (Vimbodí i Poblet):
- Oficina Comarcal de Turisme de la Conca de Barberà - Monestir de Poblet. Tel. 977 87 12 47

A l'Espluga de Francolí:
- Oficina Municipal de Turisme de l'Espluga. Tel. 977 87 12 20

A Vallbona de les Monges:
- Oficina Municipal de Turisme de Vallbona de les Monges. Tel. 973 98 25 00

Més informació: 

A

També et pot interessar