Foto: 

Riubombori

El Riubombori, el festival que recorda el músic i activista cultural Jordi Francolí

El festival barreja música i gastronomia per homenatjar el cantautor espluguí
Arnau Martínez
,
03/07/2018
Música
El juny de 2009, Jordi Francesch Deutú va morir en un accident de trànsit amb només 25 anys. El cantautor, amb el nom artístic de Jordi Francolí, té el seu homenatge anualment gràcies als esforços d’amics i familiars que un bon dia van pensar que la millor manera de recordar-lo seria amb allò que més l’apassionava, la música. D’aquesta manera, cada segon diumenge del mes de juliol, la Cultural Jordi Francolí organitza el festival Riubombori a l’Espluga de Francolí, un esdeveniment “que ha de reproduir un model alternatiu”, tal com indica un dels membres de La Cultural, Enric Mercadé.
“A l’Espluga i a la Conca hi havia poc teixit cultural i ell volia crear una entitat que treballés per la cultura, sobretot en l’àmbit musical”

“El Jordi era un tio que es movia molt i havia anat sembrant moltes llavors arreu dels Països Catalans”. El primer concert homenatge es va fer a la llera del riu que dóna nom a la població. Després es va passar a davant el local del cantautor, un corral d’ovelles anomenat “el corralet”. Ara i després d’haver reformulat el projecte diverses vegades, el Riubombori se celebra al Jardí dels Francolins, un espai natural i arbrat al costat del Casal.

La Cultural Jordi Francolí la pareixen els mateixos amics i familiars del cantautor. “A l’Espluga i a la Conca hi havia poc teixit cultural i ell volia crear una entitat que treballés per la cultura, sobretot en l’àmbit musical”, apunta Mercadé. L’any 2011 neix l’entitat amb un programa d’activitats molt treballat: cinema alternatiu, mercats d’intercanvi i festes de la música.

El concert homenatge a Jordi Francolí, per tant, ha passat a ser l’actual festival Riubombori. Enguany celebren la vuitena edició i tindrà lloc el proper dissabte 7 de juliol a partir de les set de la tarda. Hi actuaran Wild goats, Guillem Ramisa, Joe Pask, The Trees, Sandra Bautista, Simbiosi i DJ San Vinilo & Dens. 

Repensant el festival amb l’essència de sempre
El 2017 el festival torna a repensar-se i crea una comissió de músics amb persones vinculades a diverses associacions musicals del municipi com la mateixa Escola de Música. “Els músics al principi venien gratuïtament, però no és la filosofia que volíem promoure des del festival. Creiem que aquest espai és un lloc de promoció, però els músics s’han de remunerar”, valora Mercadé.

A partir d’aquell moment, es va crear un concurs reglat per unes bases. Els grups de música que ho desitgin, s’inscriuen i els que s’ajusten de millor manera a les regles són els que acaben accedint a l’escenari. És precisament aquest procés el que és responsabilitat de la comissió de músics.

El primer any es van apuntar una trentena de grups, aquest segon n’han estat una vintena. L’any passat, a més a més, es va crear el ‘Reconeixement Jordi Francolí’ amb què la formació guardonada s’enduu una actuació remunerada dins la programació musical local. D’altra banda, el grup que quedi en segon lloc tindrà accés a la gravació d’una maqueta a uns bucs de gravació professional.

Un espai on descobrir la gastronomia del territori
“Tenim entre cella i cella que el Riubombori sigui un espai on descobrir música i també gastronomia”, explica l’Enric Mercadé. El servei de barra i de sopar ofereix productes ecològics del nostre territori. Els vins són de la DO Conca de Barberà i les cerveses totes artesanes. “El primer any que no vam posar una cervesa d’una marca coneguda, la gent va flipar una mica”, recorda, “però la gent va començar a descobrir cerveses”, afegeix. “No és quilòmetre 0, que també, és coherència. Al Jordi li agradaven molt els vins i les cerveses de proximitat”.

El festival funciona a través de la taquilla inversa. Tu accedeixes al recinte i després en sortir decideixes quants diners deixes. “El festival mai ha estat de pagament perquè creiem que l’accés a la cultura ha de ser gratuït, hi ha de poder arribar qualsevol”, reflexiona Mercadé.

Més informació: 

A

També et pot interessar