Art & Gavarres

Foto: 

Cedida
Una de les instal·lacions d'enguany

Els 10 imperdibles de l'Art & Gavarres

Fins el 24 de juny es poden visitar les diverses instal·lacions a l'aire lliure en els municipis gironins que s'han sumat a la iniciativa
Surtdecasa Girona
,
25/04/2019
Arts
Tenim fins a finals de juny per fer una volta per l'Art & Gavarres, una proposta que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. Us hem destacat algunes de les intervencions artístiques efímeres que es podran veure lliurement fins el 24 de juny. Recordeu que en l'enllaç que hi ha al final de l'article trobareu el mapa on s'ubiquen totes elles.

1. Jette Mellgren & Jan Johansen (Girona)
Com la majoria dels artistes que hi participen, asseguren que la seva obra està basada en un compromís personal amb el paisatge. En aquest cas, l'obra està inspirada en la seva relació amb la natura, celebrant l'essència de l'experiència del món natural. Diuen que en el seu interès en la natura "s'entén a la compassió per la humanitat i durant molts anys hem tingut el gran privilegi de treballar en altres cultures, entre ells persones del Lango en el seu entorn a Uganda, Àfrica".

2. Panos Mitsopoulos & Nienke Brokke (Girona)
Un duet que ve també de fora és el format per Panos Mitsopoulos i Nienke Brokke. El primer va llicenciar-se al Rietveld Academy of Fine Arts l'any 2004 a Amsterdam, on viu i treballa des de fa 20 anys. Temes centrals a la seva obra són 'Gàbies còmodes' o 'Passatges' i 'Fronteres'. La Nienke és llicenciada en disseny teatral del Rietveld Academy a Amsterdam. Treballa amb diverses disciplines artístiques i la seva obra visual sempre utilitza la narrativa com a element central. Portà a terme projectes educatius, obres de land art i disseny pel teatre. 

  • imatge de control 1per1

3. 'Domestic-Wild' (Ariane Patout & René Müller) (Girona)
El 2012 aquests dos professionals s'uneixen per donar vida al seu projecte artístic estrella, 'Wild Chair', reconegut amb el Premi FAD Arquitectura (2014) i el Premi VDX Biennal Escultura (2016). El projecte té el seu origen a Espanya, però arriba a territori internacional amb les seves intervencions a Suïssa, França i Àustria. Ariane és una artista plàstica multidisciplinar, especialitzada en escultura i intervencions en l'espai públic i el paisatge. René Müller, dissenyador, ebenista i artista Land-art llicenciat a Alemanya, ha estat reconegut pel Premi FAD Arquitectura (2014) i el Premi de la Biennal d'escultura VDX (2016). 

4. Juliette Murphy & Petra Vlasman (Quart)
La Juliette és una artista anglesa nascuda a Londres, que resideix a l'Alt Empordà, una regió fronterera molt marcada pel vent de la Tramuntana. El seu treball s'alimenta del paisatge; i de la història i dels mites visibles i subjacents del seu entorn. Busseja i s'inspira en l'arqueologia mediterrània i en els textos antics que, encara que remunten fins a l'antiguitat, tenen tanta rellevància en la nostra societat d'avui en dia. A la Petra li agrada jugar amb la resistència i la coincidència entre la realitat i les representacions i interpretacions d'aquesta realitat, creant collages analògics sense necessitat d'utilitzar programes d'edició digital. El surrealisme la inspira i permet que el seu subconscient tingui una gran influència quan treballi i un déjà-vu o un somni pot ser el començament de les associacions d'imatges i l'acumulació

5. Manel Baulida & Ester Baulida (Llambilles)
L'Ester Baulida empra diferents llenguatges visuals, tot i que freqüenta sovint la instal·lació i el vídeo. En general, la seva obra ha visitat temàtiques relacionades amb la natura i els entorns quotidians des d'un tractament processat a l'estudi. Des dels anys 90 que viu a l'Alt Empordà i el contacte amb l'entorn natural s'ha fet sovint present en els seus interessos projectuals. El Manel, per la seva part, des que va anar a viure a Palol se sent seduït per aquest entorn natural que recorre sovint. El marc privilegiat d'aprenentatge i d'equilibri que transmet les Gavarres el fa sentir part d'un ecosistema singular, fràgil i viu.

6. Mar Serinyà & Marta Vergonyós (Cassà de la Selva)
Vergonyós diu que està interessada a plasmar l'esquerda poètica que s'escola en allò més quotidià. La seva obra versa entre la poètica i la política de les dones i per a fer-ho fa ús de diferents llenguatges, entre ells el documental de creació, la instal·lació i la performance. Serinyà com a artista ha realitzat diverses exposicions i performances en l'àmbit nacional i internacional. Actualment treballa com a curadora de les exposicions d'art contemporani del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i codirigeix el cicle d'art 'Lúcid'.

7. Timothy Johnson & Mònica Guilera (Llambilles)
Durant 25 anys el cisteller Tim Johnson ha explorat les relacions entre material, lloc, caràcter i cultura. La seva pràctica creativa inclou performance, fotografia, pintura, escultura, instal·lació, tèxtils i vestimenta i la seva obra ha estat exhibida internacionalment. Mònica Guilera va aprendre cistelleria segons la tradició catalana que combina vímet i canya europea. Amb més de 17 anys d'experiència en la cistelleria i la docència, té un repertori ample i gaudeix dissenyant cistells funcionals i contemporanis. Els dos són un equip que combina diferents tradicions i no deixa de repensar els materials amb els que treballen.

8. Jofre Sebastian & Lluís-Amat Sanromà (Cassà de la Selva)
El Jofre, tot i ser fill de Barcelona, sempre ha viscut a cavall entre aquesta ciutat i Vilopriu fins a posar-hi residència fixa. Aquesta situació el condiciona durant els seus anys a la Facultat de Belles Arts en la seva obra artística i en la seva recerca de tesi doctoral, buscant sempre referències a l'entorn més immediat: el paisatge empordanès i la relació d'un territori que en molts casos, tot i ser aparentment verge, ha estat manipulat per l'home. El Lluís, nascut a Barcelona l'any 1962, format en el camp del dret i l'economia social, al llarg de la vida professional ha assessorat i/o dirigit diferents projectes cooperatius d'àmbit agrari i ramader. Especialitzat en gestió de grans finques agrícoles i ramaderes, ha estat gestor de projectes internacionals a Sud-amèrica i el Marroc. Actualment viu al Baix Empordà i regenta una petita empresa de serveis de jardineria.

9. Exposició 'Desemboscant'
Pel que fa als espais interiors, el Centre Cultural La Mercè de Girona acull a partir del dia 4 d'abril, l’exposició 'Desemboscant' de Martí Boada. L’obra neix de l’observació de la natura apropant les seves reflexions sobre el paisatge, punt focal i de partida d’aquesta mostra.

10. Performances
A part de la performance d'Ester Xaragay i el col·lectiu Vibra que ja han tingut lloc, pel mes de maig i juny n'hi ha programades d'altres. Les artistes Maia Creus i Fina Miralles seran a Cassà de la Selva el 12 de maig; Natalia Espinet visitarà Quart el 19 de maig per fer-hi una performance; Rotnip (Lucho Hermosilla) serà l'artista convidat a Llambilles i el 16 de juny tindrà lloc una perfomance amb artistes emergents al Bòlit Performance artistes emergents amb Sabina Vilagut i Núria Iglesias, entre d'altres activitats que podeu trobar en el programa.

A

També et pot interessar