Rizoma

Foto: 

Cedida
Acció a La Cellera de Ter

“Durant una setmana es crea una societat efímera d'individus que pensen, mengen i viuen enmig d'un bosc”

El Rizoma Festival porta l'experimentació a La Cellera de Ter durant l'estiu
Mar Molero Dolz
,
20/06/2019
Entorn
Rizoma és un entorn de creació artística que es desenvolupa a La Cellera de Ter. És un projecte d'experimentació de diferents disciplines d’art que busca una alternativa a les tendències que ens envolten. Durant una setmana, a l'agost, el bosc de Can Ribes serveix d’escenari per un seguit de propostes artístiques que busquen qüestionar la relació que tenim amb l'entorn natural. La nit de Sant Joan, però, té lloc el Rizoma Solstici d’estiu, un preàmbul d’allò que serà el festival Rizoma amb la participació de diferents performances i actuacions artístiques. Hem parlat amb el Roger Badia, un dels organitzadors, que ens ha traslladat les opinions dels seus membres.
"Rizoma va néixer de la necessitat de buscar una alternativa al panorama cultural i laboral que ens envoltava. Volíem crear un entorn d'experimentació obert"

- Roger, què és el Rizoma?
Rizoma és un grup multidisciplinari format per joves arquitectes i artistes que busca qüestionar els models de vida actuals i plantejar-ne de nous.

- Com neix el projecte?
Rizoma va néixer de la necessitat de buscar una alternativa al panorama cultural i laboral que ens envoltava. Volíem crear un entorn d'experimentació obert a idees de diferents tipus sense estar condicionats per interessos externs ni per les tendències estàndards a les quals estem acostumats.

- El Rizoma se celebra a l’agost i a part també hi ha altres jornades que són part del projecte però que només duren un dia, com el Solstici d’estiu. Voleu que hi hagi una certa continuïtat en el projecte?
Les jornades, com la d'aquest solstici, són processos d'elaboració o proves pilot realitzades al llarg de l'any per assentar les bases del Rizoma de l'estiu; actuacions puntuals que representen una oportunitat per deixar les pantalles i passar a l'acció juntament amb altres col·lectius que hi vulguin col·laborar. Per obrir-nos al públic general, estan acompanyades amb activitats culturals relacionades amb el món de la música, la performance o el happening. A l'estiu, en canvi, el que organitzem són setmanes de residència artística on plantegem una temàtica concreta que ens interessi i serveixi de punt de partida per generar propostes més desenvolupades.



- Llavors quin és exactament el funcionament del Rizoma?
Durant una setmana es crea una societat efímera d'individus que pensen, mengen i viuen enmig d'un bosc per afrontar una inquietud compartida. A l’estar en un entorn lluny dels espais quotidians, tot es percep des d'un nou punt de vista i, per tant, es pot pensar i crear d'una manera nova. Això juntament amb el fet que les propostes tenen una mateixa arrel però cadascuna d'elles parla el seu propi llenguatge és el que fa possible que es generi un Rizoma. Un cop passat aquest procés de debat i creació, es culmina l'estada amb una celebració oberta a tothom on es presenten els resultats obtinguts.

- Quina mena d’intervencions artístiques hi participen?
Acceptem qualsevol proposta artística sempre que sigui respectuosa amb l’entorn i tingui un esperit crític. L’any passat vam comptar, per exemple, amb una proposta culinària que qüestionava el sistema alimentari de les grans ciutats, una instal·lació cinètica que aprofitava els moviments naturals de l'aigua, un prototip d'espai canviant que fomentava la interacció o una intervenció que escampava la llum que rebia per les branques dels arbres.

- I pel que fa a l’espai, per què vau escollir un bosc de la Cellera de Ter?
Era un fragment de natura artificialitzada i això ens agradava. Les plantacions de pollancres tenen aquesta estranya condició de ser boscos perfectament ordenats en un retícula de 6x6m. Lluny de la ciutat, què millor que un tauler de joc com aquest per desenvolupar un projecte com el nostre?

- Què té de diferent Rizoma d’altres festivals?
Que el construeixen els mateixos participants. Es tracta d'un festival que ni existeix físicament abans de l'arribada del primer assistent ni deixa rastre després que se'n vagi l'últim. Al mateix temps, se saben els conceptes i els materials de partida però resulta impossible preveure quina aparença anirà agafant al llarg dels dies.

- Com enteneu l’art?
És una pregunta que pot donar lloc a mil respostes i probablement totes tinguin part de veritat. De moment no ens atrevim a contestar, però és probable que tingui a veure a tot allò que es descobreix mentre es crea...

- A què us dediqueu? Teniu més projectes semblants?
El grup és bastant heterogeni i cadascú està involucrat en altres projectes de forma simultània i complementària a l’activitat de Rizoma. En general, ens movem entre estudis d'arquitectura i tallers de diferents tipus. Com a projectes semblants destaquen Plan de Travail, generat a partir del projecte gastronòmic que es va realitzar durant l'agost passat, o el col·lectiu Betezé, enfocat a l'autoconstrucció amb terra a través d'estratègies opensource.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Facebook Rizoma Festival
Web Beteze

A

També et pot interessar