Sergi Quiñonero

Foto: 

Cedida
Una de les obres seleccionades

Sergi Quiñonero: “L'art contemporani ha d'existir fora dels espais habituals”

És el comissari del projecte artístic 'Els Ports, Natura i Art' que s'inaugura el proper 16 d'octubre a Horta de Sant Joan
Anna Zaera
,
09/10/2016
Entorn
L'art contemporani no només habita els museus de les grans metròpolis, sinó que és un dispositiu perfecte per qüestionar-nos la relació amb el nostre entorn més immediat. El projecte artístic 'Els Ports, Natura i Art' proposa, el proper diumenge 16 d'octubre, un passeig que vincula paisatge i deslocalització, plantejant una relació intimista amb el paisatge i una revalorització del mateix. Un total de 10 artistes proposen una intervenció efímera als Ports d'Horta de Sant Joan. Adreçada a tots els públics, l'activitat consisteix en una sortida, amb els propis artistes, per l'itinerari de la Cova de Picasso, on trobarem les diferents intervencions - escultura, instal·lació, performance i poesia-. 
"L'artista ha de crear una mirada renovada sobre la realitat, que abraci aquelles coses imperceptibles o ocultes que fan més portable la vida de cada dia"

Una aposta pel respecte i la conservació del medi natural, en un moment històric de qüestionament del model de creixement econòmic propi de la societat occidental i d'una greu crisi mediambiental. Hem volgut parlar amb l'artista Sergi Quiñonero (Barcelona, 1968) qui, ens els darrers anys, s'ha especialitzat en diferents projectes d'art contemporani a la Terra Alta.

- Quin creus que és l'eix conductor que marca totes les obres dels artistes que participeu?
El respecte, la cura i la necessitat de salvaguarda del nostre entorn natural. Crec que els artistes han fet un esforç per adaptar-se al repte que els ha suposat aquesta convocatòria. De fet, es tracta d'això, de desenvolupar un treball específic.

- On s'ha posat l'accent?
Uns en la comunió amb la natura, en el vincle amb ella, mentre d'altres en com n'obtenim els recursos per sobreviure.

- Com explicaries aquest binomi de Natura i Art?
Com un enriquiment mutu, les dues parts surten beneficiades. Es valora la natura des d'un nova perspectiva. L'art contemporani ha d'exisitir fora dels espais habituals. Caminar envoltat de muntanyes, de natura i, a més, d'obres d'art, pot ser un bon incentiu per repensar-nos a nosaltres mateixos i, més concretament, repensar la relació que mantenim com a individus amb la natura. 

 

Sergi Quiñonero en el projecte 'Clau: Poesia Visual'

- Les perifèries necessiten convertir-se també en espais artístics?
Per suposat, això també estava contemplat en el plantejament inicial del projecte. L'art i la cultura es poden generar i rebre a qualsevol part del territori. I és una manera de fer accessibles propostes que d'una altra forma difícilment arribarien a tot aquest públic que no es concentra a les grans urbes. En aquest sentit, el suport del centre d'Art Lo Pati ha estat clau. També he de dir que una prova d'aquesta necessitat és que realment hi ha un interès. Les dues edicions anteriors de 'Natura i Art' van tenir una molt bona assistència de públic i les inscripcions d'enguany estan sent molt nombroses. Una forma de despertar la inquietud per l'art i la cultura és generar activitats a les perifèries també.

- Quina és la funció de l'artista?
Potser oferir el seu punt de vista sobre el món que ens envolta i donar noves eines per interpretar-lo, per viure'l, per experimentar-lo. Potser crear una mirada renovada sobre la realitat, que abraci aquelles coses imperceptibles o ocultes que fan més portable la vida de cada dia. En el cas que ens ocupa, tornar a recuperar la nostra connexió amb la natura i la màgia que ens ofereix, l'amor que per ella podem sentir.

- Què destacaries de les obres que es presentaran?
La cura amb què han estat elaborades i la implicació dels artistes participants. Igualment, l'esforç per desenvolupar un treball específic per aquest projecte. I que tinguem una variada mostra de manifestacions artístiques: escultura, instal·lació i assemblatge, a més de performance i poesia, aquestes dues darreres en directe.

Més informació: 

 

  

A

També et pot interessar