Cal Trepat

Foto: 

Cedida
Espai exterior de Cal Trepat a Lleida

5 propostes per conèixer el patrimoni industrial de Ponent

Les comarques lleidatanes amaguen veritables joies arquitectòniques
Montse Visa
,
24/07/2018
Entorn
Els grans edificis de maó, les xemeneies o la volta catalana són algunes de les característiques que trobem en algunes de les antigues fàbriques o cellers que es van construir a Catalunya durant l’època de la industrialització. Aquestes construccions esdevenen avui un ric patrimoni industrial i cultural que ens permeten conèixer formes de vida passades. Les comarques lleidatanes també amaguen joies arquitectòniques i espais que permeten conèixer històries de formes de vida ja passades, sovint lligades al món rural.

Foto: Ajuntament de Lleida
1. Un secret sota la ciutat
Sota els carrers de Lleida hi trobem amagada la primera joia que durant anys proveïa d’aigua potable la ciutat. El dipòsit del Pla de l’aigua és un espai subterrani cobert per sis voltes de canó que reposen sobre vint-i-cinc pilars i que va començar a construir-se el 1784. El dipòsit es proveïa del canal de Pinyana i distribuïa aigua a tota la ciutat a través de sis fonts monumentals distribuïdes per la ciutat. Algunes d’aquestes fonts centenàries encara funcionen al centre històric de la ciutat. Avui el dipòsit forma part del Museu de l’Aigua i es pot visitar de forma gratuïta.
> Més informació

 

  • imatge de control 1per1

Foto: Museu Trepat
2. Reviure el passat industrial
Si ens dirigim a Tàrrega deixant enrere Vilagrassa, no ens passarà desapercebut un enorme complex industrial a peu de carretera format per dinou naus. Es tracta de l’antiga fàbrica Trepat, un dels principals productors de maquinària agrícola de l’estat durant el segle XIX. Reconvertida ara en el Museu Trepat, l’espai conserva part de la maquinària original gràcies a la qual podem viatjar a un gloriós passat industrial i conèixer de primera mà com es treballava entre aquestes parets. L’espai és tot un emblema de la ciutat i també serveix d’escenari per tot tipus d’esdeveniments durant l’any.
> Més informació

 

Foto: Turisme Pla d'Urgell
3. L’aigua és vida
L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell és un centre d’interpretació que explica la transformació que va experimentar el territori a causa de la construcció del canal d’una manera didàctica i distreta. Aquesta gran obra va canviar la forma de vida dels seus habitants en portar l’aigua fins als camps de conreu en una zona fins aleshores coneguda com el clot del dimoni. En podreu conèixer més detalls a través de les visites guiades. I si us animeu, agafeu la bicicleta i recorreu els canals pels camins de la zona, generalment plans, i descobrireu els colors dels seus paisatges.
> Més informació
 

Foto: Museu i Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya
4. L’or líquid de les Garrigues
Entre les oliveres de les Garrigues, al petit municipi de la Granadella, hi trobem un espai sorprenent que convida a conèixer les virtuts del millor oli del món. Es tracta del Museu de l’Oli de Catalunya, instal·lat a la seu de la cooperativa del poble. L’edifici, del 1920, es conserva gairebé intacte i manté la col·lecció original de maquinària i eines que s’utilitzaven en els processos tècnics de l’elaboració de l’oli. Ara, el museu és un espai on conèixer els secrets de l’elaboració de l’oli i una excusa per descobrir els paisatges garriguencs a peu, amb bici o burricleta.
> Més informació

 


5. Modernisme a peu de carrer
La Farinera de Cervera és un imponent monument modernista de quatre plantes que va ser encarregat pel Sindicat Agrícola de Cervera a l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Declarat Bé d’Interès Nacional, el seu valor arquitectònic es pot copsar a primera vista. Tot i que només es pot accedir al seu interior en ocasions especials, val la pena visitar-lo si feu turisme per Cervera. El seu exterior, elaborat amb diferents materials i textures, està coronat per una torre coberta amb una cúpula. És curiós el seu estil, més proper a una fàbrica de caire industrial que a un edifici per a usos rurals, símbol del cooperativisme agrari de l’època.
> Més informació

 

Més informació: 

A

També et pot interessar