Jump to navigation
La terra ofereix pràcticament tot allò que és més essencial per viure. Per això l'organització de La terra agombolada defensa que cal tenir-ne una cura especial, tractar-la amb estima, agombolar-la tendrament. Agombolar la terra és tenir cura del sòl, procurar gra riquesa biològica a l’entorn. Agombolar la terra és, també, cantar a ple pulmó o a cau d’orella les cançons dels avis, dir les paraules dels nostres poetes, gaudir de la cultura pròpia sense complexos. Amb aquest esperit, conviden a passejar per una horta de la plana de l'Empordanet: el Parc Agroecològic d’Albons. Una experiència que es mostrarà vestida de cançons i poesia, per tal que es puguin descobrir tots els colors i perfums del paisatge empordanès.
La passejada per l’horta recorre la finca, de tal manera que es poden veure els camps de cultius d’hortalisses, els fruiters, els hivernacles, el racó d’aromàtiques. Es parla d’agricultura ecològica, de sostenibilitat, de cultius concrets. Es passa pels camps de fruiters, les feixes d'horta, el tancat del cavall, els hivernacles, l'espai de preparació de les verdures per a la venta (on les rentem, fem manats o les fiquem en caixes, entre d'altres tasques). Equipat amb un calçat còmode, a diferents punts del recorregut es fan aturades per seure (hi ha bancs) i per escoltar les intervencions poètiques i/o musicals.
Les cançons que s’han triat per vestir la visita ens parlen d'horts, de pagesia, de l’amor a terra, del treball al camp. Es tracta de cançons tradicionals o populars catalanes, algunes ben conegudes, d’altres recuperades de cançoners i manuscrits, o de fonts sonores. A la part poètica, la tria ha anat cap a textos de Caterina Albert, Celdoni Fonoll, Joana Raspall i d’altres autors, que es poden administrar de forma diferent segons el dia i el públic assistent.
Durant la visita, a més de les explicacions, les cançons i la poesia, hi ha la vivència de tocar, ensumar i tastar: es desenterren pastanagues, patates o xufles que hi tenen cultivades, es tasten algunes "males herbes" que resulta que són comestibles, però no comercials. Així hom nota l'olor que fan les plantes (per exemple, la tomatera fa olor de tomates tota ella), notem l’aspror d’unes fulles i la suavitat d’unes altres. Escolten el silenci i els presents s'adonen que, tal com recordava la poestessa de l’Escala en un dels seus poemaris, «tot canta i brunz en el món sa cançó misteriosa».
Per acabar d'adobar l'experiència, després del passeig, la terra agombolada s'acomoda a l'espai de tast, per gaudir d’un àpat complet de tastets fets amb les seves verdures i fruites. El menú va canviant segons el que es té al camp, però no hi faltaran, de ben segur, les verdures al forn, els patés vegetals amb bastonets de verdures, amanides plenes de colors i altres delícies vegetarianes. Productes transformats pels mateixos hostes, que estan desenvolupant un projecte per fer conserves dels nostres excedents, posant un especial interès en les tècniques de fermentació i deshidratació, i tot allò que permeti gaudir d’aliments vius que conservin al màxim les seves propietats.
El Parc AgroecològicEl Parc Agroecològic de l’Empordà és una finca de producció agroecològica, en funcionament des de l'any 2002, situada a la població d’Albons, a 3 km de l’Escala. El projecte de l'Enric Navarro ha transformat una plana de 5 hectàrees de monocultiu en un espai amb una gran biodiversitat, més de 30 espècies d’horta i fruiters conreades, i unes 50 més presents a les tanques de vegetació, que actuen com a atraients de la fauna auxiliar imprescindible en l'agricultura ecològica. S’hi fa venda directa de fruites i verdures conreades, així com de productes d'altres pagesos ecològics, i es para als Mercats de Torroella de Montgrí i Palamós.
L’activitat requereix inscripció. El preu és de 30 € per persona, i inclou tastet de benvinguda, activitat de passeig i sopar vegetarià. Es fan preus per a grups a partir de 5 persones (27 €/persona). La reserva de plaça es pot fer a través de www.visitlescala.cat o bé directament al Parc per mail ( mireia@parcagroecologic.com ) o telèfon (+34 667985872, Mireia).