Jump to navigation
L'any 2008 es comença a treballar perquè la Cartoixa esdevingui un referent cultural coincidint amb la recuperació de diversos espais del monestir que estaven en ruïnes com ara el refetor o la sala capitular. "El claustre menor es va trobar com si fos un tresor, amagat sota terra", recorda apassionadament la coordinadora d'activitats de la Cartoixa d'Escaladei i tècnica de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
Un lloc prou gran com el refetor els va brindar la possibilitat d'apostar per una oferta cultural estable dins el mateix recinte. Tot plegat, amb un valor afegit: "La programació cultural ha retornat la vida contemplativa a la Cartoixa", reconeix Assumpta Esquis. "La Cartoixa et transporta en el temps, recuperant els set segles d'oracions, de vida contemplativa", afegeix.
Capvespres a la CartoixaAquest mes d'agost, organitzen els 'Capvespres a la Cartoixa'. Es tracta d'unes activitats adreçades al públic en general cada dijous. La primera va començar el divendres 2 d'agost i ara continua cada dijous. Es recrea el moment de la setmana quan els monjos cartoixans podien trobar-se en parelles per fer un passeig al voltant de la Cartoixa i mantenir una conversa. Aquesta visita continuarà els dijous 8, 15, 22 i 29 d'agost.
D’altra banda, el 16 d’agost a les 20h, es passarà el film 'Samsara de Ron Fricke' i el 23 d’agost, s’oferirà un concert del trio REC4 que interpretaran obres de Debussy, Brotons i Schumann. Al llarg de l'any, la Cartoixa també programa altres activitats, per exemple, la Jornada de Natura i Espiritualitat que el 21 de setembre se celebrarà la tretzena edició. Durant aquest dia, es dinamitzen diverses activitats per gaudir del silenci, de la vida contemplativa per tal de "trobar la pau interior", explica Esquis.
L'endemà, el 22 de setembre, es presentarà el festival Terrer, un certamen que combina concerts de música amb tastos de vi, visites a cellers i espais patrimonials i altres activitats gastronòmiques en diversos espais del Priorat. Tota aquesta programació "permet sentir i apropar-se a aquestes pedres que et porten al silenci, en un marc incomparable que és el Montsant", manifesta la tècnica.Un espai de recercaLa Cartoixa d'Escaladei, seguint el procés en el qual es troba immersa la comarca, també s'està repensant. Sigui dit de passada, és en una jornada duta a terme a la Cartoixa que s'inicia la candidatura perquè el Priorat esdevingui Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. "Nosaltres també ens estem replantejant", confessa Assumpta Esquis.
"Ens falta més recerca sobre la vida d'aquests monjos, sobre tot aquest passat històric de la comarca", comenta la treballadora de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. En aquesta línia, volen acabar de museïtzar la Cartoixa, però abans d'això, es durà a terme la restauració del claustre major. "Cal fer recerca", diu, "tenint en compte tots els agents de la comarca", conclou.