Arròs

Foto: 

Anna Zaera
Arròs

Els millors arrossos de les Terres de l'Ebre

Els bons ingredients i l'originalitat dels xefs formen la recepta infalible
Surtdecasa Ebre
,
30/07/2013
Menjar i beure
L'arròs és un dels plats “nacionals” de les Terres de l'Ebre. Si aquestes terres fossin independents, segurament pugnaria per ser “una estructura d'estat”. El fet que el Delta de l'Ebre sigui una de les zones productores d'arròs més importants d'Europa, conjugat amb una riquesa de productes del mar i de la terra que van des del marisc de les badies del Fangar i els Alfacs fins a les hortalisses de les hortes ebrenques, resulten en una combinació idònia per generar receptes d'arròs de molta qualitat. Sense deixar de banda, és clar, l'originalitat amb què els cuiners han intentat reconvertir les receptes més tradicionals i també la simplicitat de la paella, d'ascendència valenciana, en una entitat singular i pròpia de casa nostra. No hi ha dubte que aquests arrossos, que han estat elegits pels nostres lectors amb la supervisió in situ del comitè gastronòmic de Surtdecasa.cat, són uns bons representants de la millor cuina ebrenca, però ni de lluny copsen els millors restaurants de les Terres de l'Ebre ja que deu referències se'ns han quedat curtes.

1. Paella de marisc al forn del Càmping La Tancada (Amposta)
Molts el situen com un dels millors arrossos de casa nostra tot i que aquest restaurant situat a tocar de la llacuna de La Tancada, en ple hemisferi dret del Delta, no sigui un restaurant de luxe, ni molt menys. Les estovalles són de paper blau i les cadires de plàstic de bar, però això no treu que, quan et serveixin la paella, et quedis sense alè i preguntis als cambrers pel secret d'un gust i una textura tan ben aconseguida. Aquesta paella està cuinada amb un sofregit molt ric, on es pot trobar ceba, pebrot vermell, pèsols i també molta sípia i xipirons. Un cop el sofregit està fet i l'arròs passat per la paella, la cocció amb el brou de peix es fa completament al forn. El forn! Aquest és el secret! Et serveixen la paella amb aquell tel de susbtància concentrada a la superficie que amaga un arròs substanciós fins a l'últim gra.

*La Tancada. Restaurant - Càmping
> Carrer d'Amposta, 41 -Amposta
> Telèfons: 977 26 10 47 - 685 840 850

 

2. Arròs a banda i caldereta per parts de Casa Paca a Riumar (Deltebre)
Paca és una de les mestresses més famoses del Delta, la seua bona mà per la cuina i el seu afany divulgatiu – ha publicat un llibre de receptes de cuina tradicional - la converteixen en un referent per a molts. En tema d'arrossos, la seva proposta també mereix una menció en aquest article. El seu arròs estrella és l'arròs a banda, el típic arròs sec, que s'ha cuinat amb un brou fet amb peix i marisc de primera qualitat, que també tindrem el gust de provar, però per parts. Paca serveix, primer, una plata amb el peix que ha fet servir per fer el brou l'arròs. Com a primer plat, posa una sepieta, un escamarlà, un llenguadet, un tall de rap, tres trossets de patata bullida, acompanyats dels musclos i les cloïsses. Tot això acompanyat de la salsa 'Paca', que és una espècie de romescu marca de la casa. Després, serveix l'arròs que ha cuinat amb el brou del peix amb una mica d'allioli. Aquesta recepta és herència de la seva mare. “Ma mare, que era del Perelló, ho feia amb peix més ordinari, com peix de roca, però jo faig aquesta versió més bona per al restaurant” ens explica Paca.

*Casa Paca
> Carrer de Flamenc, 9 - Urbanització Riumar / Deltebre
> Telèfon: 977 26 73 94 | Web

 

3. Arròs amb llangostins i carxofes de Casa Rius (Deltebre)
Salvador té la mà trencada amb els arrossos i ho sap. Està convençut que els bons productes són la clau que explica l'excel·lència del seu arròs. L'arròs amb llagostins i carxofes, per això, és l'especialitat de la casa. Aquest plat és de temporada, però val la pena no deixar-lo escapar en plena tardor. El cuiner sofregeix la carxofa, afegeix l'arròs i, poc a poc, va incorporant el brou fins que l'arròs està al punt. Les cloïsses i els llagostins coronen una paella que, tot i que queda ben fosqueta degut a la carxofa, té un sabor exquisit. “La gent no deixa ni un gra d'arròs a la paella”, diu Salvador que sempre recomana fer unes prèvies de marisc abans d'abordar l'arròs. Unes navalletes o uns ostrons del Delta, acompanyat d'un vi blanc de la Terra Alta, acaben de completar l'estada en aquest restaurant familiar que s'assoma de cara a l'Ebre.

*Restaurant Casa Rius
> C/ Reis Catòlics, núm. 6 - Deltebre
> Telèfon: 977 489 960

 

4. Arròs de cloïsses i llagostins del Racó del Riu (Sant Jaume d'Enveja)
L'arròs de cloïsses i llagostins és el més demanat en aquest restaurant situat al peu del pont Lo Passador que mira a Deltebre des de Sant Jaume d'Enveja. La mestressa, Cinta Olivé, ens informa que en aquest arròs, com en els 30 restants que ofereix en la carta del restaurant, tot passa per un bon sofregit, la base del qual és un bon oli, abundància d'all i bon tomàquet, pebrot i julivert. Aquest sofregit de qualitat es combina amb un fumet fet a base de peix de roca, caps de llagostins i galeres. Aquests dos últims ingredients, que els tenim de molt bona qualitat a casa nostra, seran els que marcaran la diferència. L'arròs, que en aquest lloc sempre és de la varietat Bomba, té el sabor consistent de les galeres i els caps de llagostins, i se serveix amb els llagostins pelats a sobre, juntament amb les cloïsses. Un dels arrossos més demanats és el que ells anomenen “arròs de ric” que es cuina amb llamàntol i llagostí, així com “l'arròs deluxe” que porta ànec i llagosta, i un de molt potent, que es cuina amb foie. Aquest restaurant, que des de la construcció del pont està vivint una època daurada, ha complert enguany 18 anys “sense deixar d'estar pendents de quins són els gustos dels clients, per anar-nos adaptant a ells”, diu la propietària.

*Racó del Riu
> Av. de l'Ebre, 162 - Sant Jaume d'Enveja
> Telèfon: 977 46 83 78 | Web

 

5. Paella marinera del restaurant Rafa 2 (L'Ampolla)
A l'Ampolla, el Rafa 2 no és dels més luxosos ni tampoc dels més coneguts, però l'arròs és espectacular. Quan te'l serveixen quedes impactat pel seu color groc estrident, però el sabor és molt especial i crea vertadera addicció. El que més entusiasma als comensals és la textura de l'arròs. És melós (aconsegueix un punt intermig entre els arrossos secs i els caldosos) i, si el deixes reposar cinc minuts, millora encara més. El gust també va en consonància. Es nota que és el resultat d’un bon sofregit (amb oli abundant, segur) i molt d'all, perquè l'arròs té aquell gust d'all fregit que, juntament amb el sabor del marisc - la gamba roja en té molta culpa-, el fan irresistible. Són generosos amb la sal i, la veritat, s’agraeix que sigui tan gustós, encara que et passis la tarda suplicant gots d'aigua. Com a prèvia, us recomanem els musclos al vapor amb salsa romesco i les torradetes amb tomàquet i anguila fumada. Entrants singulars marca de la casa total. Al Rafa 2, no heu d’esperar estovalles de fil ni coberteria sofisticada, però sí un tracte amable i familiar, amb unes vistes del port esportiu molt agradables. Sobretot si fa solet.

*Restaurant Rafa 2
> Av. Marítima Ramón Pous, 36 - L'Ampolla
> Telèfon: 977 460 129

 

6. Arròs caldós de llamàntol del Delta Hotel (Deltebre)
A la carta del Delta Hotel, hi ha 8 arrossos fixos entre els quals podem trobar clàssics com l'arròs negre o l'arrossejat del Delta, però un dels elegits d'aquest restaurant és l'arròs caldós de llamàntol. En aquest establiment, no són gaire aficionats a l'arròs bomba i solen utilitzar arròs Bahia o arròs de la varietat Marisma, que és una varietat a mig camí entre l'arròs bomba i el gra normal. “Aquest arròs absorveix molt més els sabors i t'assegures més que no es passi”, diu Nelly, la gerent de l'hotel que s'atreveix a dir que "l'arròs Bomba és per als que no saben cuinar-lo". Al Delta Hotel, també els agrada apostar per les receptes d'arròs de temporada, i podem trobar des d'arròs de bolets amb foie a un arròs de galeres, arrosset negre amb grúmol i sepieta... Arrossos que, també cal dir-ho, s'adapten a totes les butxaques ja que poden anar des dels 9 euros fins al 20. A més, en aquest restaurant pots trobar gairebé sempre un arròs al menú diari.

*Delta Hotel Restaurant
> Avinguda del Canal s/n - Deltebre
> Telèfon: 977 48 00 46 | Web

 

7. Arròs d'ànec, anguiles i cargols de Ca'l Faiges (Poblenou)
Aquest restaurant situat al Poblenou del Delta és un dels decans de l'arròs de Ribera. La família Faiges sempre ha innovat als fogons -utilitzant productes autòctons del Delta- i això s'ha traduït en una popularitat que travessa fronteres ebrenques i aconsegueix grans quotes de popularitat entre els barcelonins. Combinar ànec, anguiles i cargols no deixa de ser una aposta atrevida, perquè tots tres són ingredients que tenen una gran personalitat tant pel que fa al gust com a les textures. L'arròs compta amb un sofregit de pebrot verd, tomàquet i ceba, al que se li afegeix l'ànec per rosejar-lo lentament fins que està ben daurat, després s'afegeix l'anguila que li donarà una textura molt melosa a l'arròs, tenint en compte la seva pell gelatinosa i, finalment, els cargols. A Ca'l Faiges sempre us serviran l'arròs amb un puntet caldós, que quan  reposa aconsegueix aquell punt melòs que el fa irresistible.

*Restaurant Ca'l Faiges
> Ronda dels Pins, 13 - Poble Nou del Delta
> Telèfon: 977 74 27 03

 

8. Arròs de sèpia i carxofa del Bon marisc (La Ràpita)
Tot i que és difícil fer-se un lloc entre els bons arrossos de La Ràpita, el restaurant Bon Marisc ho ha aconseguit amb humilitat i sense pretensions. Ens recomanen l'arròs de carfoxa amb sèpia i llagostins, però una bona elecció també és l'arròs pelat. Un dels trets distintius d'aquest arròs és que porta moltes verdures que han estat caramelitzades lentament. A la forquilla trobem pastanaga, ceba, pebrot i molta quantitat de carxofa tallada en fines làmines. Les verdures fresques ben sofregides li aporten molt de sabor a l'arròs, i també un punt dolç que contrasta molt amb els aromes de mar del marisc. El xef també és generós amb la sèpia, tallada a trossets molt petits, i els calamars que es combinen amb llagostins pelats i unes cloïsses per sobre. Aquest restaurant casolà situat al Parc de Garbí, just davant de la platja, serveix l'arròs en una paella gran, perquè l'arròs quedi molt repartit per la superficie de la paella i aconsegueixi la textura ideal sense covar-se.

*Bon marisc
> Parc de Garbí­ s/n - La Ràpita
> Telèfons: 646 483 019 - 629 270 251
> Email: delequeral@hotmail.com

 

9. Arrossejat amb xipirons a la planxa amb allioli suau de La Llotja (L'Ametlla de Mar)
L'arrossejat és el plat típic que feien els pescadors. La particularitat d'aquest arròs és que es rosseja en oli d'oliva abans d'acabar-se de coure en el brou o aigua, i és precisament d'aquesta tècnica característica d'on li ve el nom. Aquest arròs és només això, arrós. No té trossets de peix i marisc dins, ni cap tipus de closca. En aquest restaurant de L'Ametlla de Mar que té pinta de cottage mariner, aquesta és l'única varietat d'arròs que serveixen, per això, l'han convertida en la senyal identitària de la casa. La gràcia d'aquest arròs és que un cop al punt, el cuiner posa uns quants xiprionets frescos a la paella, els marca ben marcats i els serveix a sobre  del'arròs servit ja emplatat en forma de  timbal -fet amb un motlle-. Aquest arròs sublim s'acompanya d'un allioli suau que acaba d'arrodonir els gustos.

*La Llotja Restaurant
> Carrer Sant Roc, 23 - L'Ametlla de Mar
> Telèfon: 977 45 73 61 | Web

 

Més informació: 

A

També et pot interessar